Osveta i jedini trofej "furije"

Prednost domaćeg terena je nešto što bilo koja sportska španska selekcija jako retko propušta. Upravo to se dogodilo i na drugom prvenstvu Evrope, koje je u ovoj zemlji održano 1964. godine.

Izvor: B92

Ponedeljak, 02.06.2008.

04:41

Default images

Format takmičenja je ostao isti, tako da su četiri najbolje ekipe na finalnom turniru odlučivale o prvaku kontinenta. I ovaj put nije moglo bez politike. Zbog veoma loših međudržavnih odnosa, Grčka je odbila da u kvalifikacijama odigra dvomeč sa Albanijom, tako da su Albanci obezbedili pasman među najboljih 16 ekipa. Ipak, tamo ih je sačekala Danska, koja je imala dosta sreće u ovom žrebu/takmičenju. Danci su ih u ukupnom skoru pobedili sa 4:1, da bi u četvrtfinalu za protivnika imali iznenađujuće zahuktali Luksemburg (prethodno eliminisao Holandiju). Tek u trećoj utakmici, Danci su savladali Luksemburg i plasirali se u završnicu.

Španija je na putu do „kuće“ eliminisala dve Irske, Severnu, a potom i Republiku. Aktuelni evropski šampioni, ekipa Sovjetskog saveza, maksimalno je iskoristila prednost monumentalnog „Lužnjikija“. Prvo su tamo pali Italijani, a potom i Šveđani. Poslednji učesnici završnog turnira, selekcija Mađarske, namučili su se u osmini finala sa kolegama iz Varšavskog palta, ekipom DR Nemačke. U Istočnom Berlinu slavili su gosti sa 2:1, dok je na stadionu „Nep“, bilo „napetih“ 3:3.
Reprezentacija Jugoslavije, finalista sa prvog Evropskog prvenstva u Francuskoj, ispala je od Švedske. Na stadionu JNA, ekipe su odigrale bez golova, da bi u revanšu u Malmeu naš tim poražen sa 3:2. Poveli su „plavi“ golom Slavena Zambate u 21. minutu. Dva gola Peršona, donela su prednost domaćinu, da bi Galić u 64. minutu izjednačio na 2:2. Konačnih 3:2 za Švedsku, postigao je Bild, osam minuta kasnije.

Na završnom turniru, koji je odigran u Barseloni i Madridu, Sovjetski savez je imao ogromnu želju da odbrani titulu sa „Parka prinčeva“. U polufinalu na stadionu „Kamp Nou“ počišćena je Danska sa 3:0, golovima Voronjina, Ponedeljnika i Ivanova.

U drugom polufinalu, mlada ekipa domaćina, uspela je posle produžetaka da savlada Mađarsku sa 2:1, na stadionu „Santijago Bernabeu“. Obe ekipe imale su veoma mlade sastave, ali sa vrhunskim fudbalerima, nadolazećim velikim zvezdama. Sa jedne strane 19-godišnji Bene i dve godine mlađi Albert, a sa druge Luis Suarez, koji je sa Interom, te godine osvojio Kup šampiona. Upravo je on dao sjajan pas Hezusu Mariji Peredi za vođstvo od 1:0 u 35. minutu.
Drugo poluvreme, apsolutno je pripalo Mađarskoj. Golman domaćih, Iribar, nije imao predaha. Šest minuta pre kraja regularnog toka, Bene je uspeo da izjednači i odvede svoj tim u produžetke.

Ipak, domaći tim je stigao do finala pet minuta pre kraja. Posle kornera Lapetre, glavom je Hoze Maria Fuste usmerio loptu ka Amansiju Amaru, koji je savladao Sentmihaljija.

U finalu na istom stadionu sa glavnim navijačem, u slobodno vreme diktatorom, Frankom, Španija je osvojila svoj jedini evropski trofej. Već u 6. minutu, ponovo koprodukcija Suarez-Pereda i Jašin je bio savladan. Samo dva minuta kasnije, Olivelja je faulirao Husainova, koji je iz slobodnog udarca evropskom prvaku doneo izjednačenje. Akcija za konačnih 2:1 za Španiju, opet je počela od Suareza. On je na desnoj strani pronašao Peredu, koji je centrirao, a Marselinjo je glavom savladao Lava Jašina. Tada su gledaoci po prvi put mogli da vide i legendarno sada maksimalno rasprostranjeno „foliranje“ faulova, čije su standarde postavili Španci, a zbog čega su ih i posle ovog finala, maksimalno kritikovali njihovi rivali.

Ipak, „pobednik piše istoriju“, a to je ovaj put bila Španija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: