Domaćini očekuju fudbalski "bum"

Izvor: AK

Nedelja, 29.06.2008.

16:27

Default images

Fudbalski funkcioneri Austrije i Švajcarske rekli su da su ubeđeni da će Evropsko prvenstvo 2008. doneti dugoročan podsticaj lokalnom interesovanju za ovaj sport, iako su zemlje organizatorke rano eliminisane. Predsednici dva nacionalna fudbalska saveza rekli su na konferenciji za novinare pred finale da su slabe igre domaćina i nešto lošeg vremena jedine loše stvari na ovom turniru.

"Nismo zadovoljni igrom reprezentacije. Imali smo cilj da dodjemo do četvrtfinala i nismo uspeli. Interesovanje je, međutim, ostalo veliko tokom turnira, a atomsfera medju navijačima nije mogla biti bolja", rekao je predsednik FS Švajcarske Ralf Clokcover.

Odluka da se EP 2008. dodeli Švajcarskoj i Austriji izazvala je neke kritike zasnovane na tvrdnji da fudbal nije baš popularan u tim zemljama.

Austrija nikad nije uspela da se kvalifikuje za Evropsko prvenstvo, sve dok nije dobila automatsko mesto kao organizator. Reprezentacija te zemlje trenutno je 92. na rang listi FIFA.

Predsednik Fudbalskog saveza Austrije Fridrih Štikler ocenio je da je preterana reputacija njegove zemlje da je zainteresovana samo za alpsko skijanje.

"Austrijanci vole svoj fudbal i voleli su ga i pre Evropskog prvenstva. Ali, sada je očigledno da ljudi pokazuju više entuzijazma i sve više njih se interesuje", rekao je on.

"Već imamo 400.000 registrovanih fudbalera i spremamo klubove za činjenicu da još mnogo dečaka i devojčica će dolaziti posle turnira da igraju fudbal", objasnio je Štikler.

Clokcver je rekao da je švajcarski savez već uvideo prve znake rasta posle EP-a.

"Mnogo naših članova igralo je već ove godine i biće i više muškaraca, žena i dece koja će želeti da igraju. Naš glavni problem i je što nemamo dovoljno terena i infrastrukture da se borimo sa zahtevima, ali sam ubeđen da će i tu biti napretka", rekao je on.

Austrija i Švajcarska će kvalifikacije za Svetsko prvenstvo 2010. godine sa novim selektorima.

Trener Švajcarske Kebi Kun povukao se posle Eura 2008. i zvanično će ga naslediti dvostruki osvajač Lige šampiona Otmar Hicfeld.

Austrija još nije imenovala zamenu za Jozefa Hikersbergera, koji je otišao posle eliminacije njegovog tima nakon prve faze. Štikler je rekao da će novi trener biti imenovan do kraja jula.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: