Pobednicima preko 113 miliona evra

Izvor: AK

Nedelja, 29.06.2008.

15:12

Default images

Finale EP vredno je više od 300 miliona evra, a Španija i Nemačka se neće boriti samo za pobednički pehar već i za dobitak za svoju naciju od preko 114 miliona evra, ukoliko Španija pobedi, odnosno, 113 miliona evra, ukoliko Nemačka osigura pobedu, saopštila je kompanija Master Kard.

Prema istraživanju te međunarodne kompanije za platne kartice, čak i zemlja-gubitnik zaradiće "pristojnu sumu" od 59 miliona evra, a Nemačka i Španija će profitirati od kratkoročne i dugoročne "ekonomske injekcije" koja uključuje novac od nagrade, ugovore o sponzorstvu, televizijska prava, porast prodaje karata i proizvoda vezanih za prvenstvo i turizma.

Za pobedničku naciju, to će značiti i veliki porast poverenja potrošača u njihovu ekonomiju.

Samo novac od nagrade, koji su zaradili pobeđujući na svim utakmicama na UEFA EURO 2008 doneće Španiji 23 miliona evra dok će, u slučaju da osvoji trofej, Nemačka zaraditi jedan milion manje, zbog poena koje je izgubila porazom od Hrvatske u grupnoj fazi takmičenja.

Ukoliko Španija izgubi u finalu, njihova ukupna zarada od turnira biće 20 miliona evra, dok će poraz u finalu Nemačkoj doneti 19 miliona.

Prema istraživanju Master Karda, samo od finalne utakmice pobednička nacija će dobiti "ekonomsku injekciju" od 90 miliona evra, dok će "utešna nagrada" za poraženog iznositi oko 40 miliona evra.

Domaćin finalne utakmice, Beč, takođe može da očekuje finansijsku dobit od više od 100 miliona evra samo od ove jedne utakmice, dok će kratkoročna dobit, od prodaje hrane i pića, smeštaja i prodaje predmeta vezanih za prvenstvo biti veća od 65 miliona evra, zajedno sa dugoročnom dobiti, koja uključuje i očekivani porast turističkih poseta prelepoj austrijskoj prestonici.

Predviđa se da će Austrija i Švajcarska od EP ukupno zaraditi oko 470 miliona evra.

Ekonomska korist od EP biti veća od 1,4 milijarde evra, a finale prvenstva privući će više od 150 hiljada ljudi u Beč, dok se u direktom televizijskom prenosu očekuje više od 150 miliona gledalaca, navedeno je u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

23 h

Podeli: