Turska prošla na penale

Izvor: B92

Petak, 20.06.2008.

23:35

Default images

Reprezentacija Turske plasirala se u polufinale Evropskog prvenstva. Turci su u drugom četvrtfinalu turnira u Austriji i Švajcarskoj eliminisali selekciju Hrvatske nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca. Posle 90 minuta bilo je 0:0, da bi u spektakularnom finišu produžetaka Hrvatska najpre povela u 119. minutu pogotkom Klasnića, a Turska izjednačila u 122. pogotkom Šenturka.

Sa 11 metara neprecizni su bili Modrić i Rakitić, u prvoj i trećoj penal-seriji, da bi golman Turske Ruštu Rečber u četvrtoj odbranio udarac Petrića za konačnu pobedu selekcije Turske. Turska će u polufinalu igrati sa Nemačkom, u sredu na stadionu "Sent Jakob Park" u Bazelu.

Pogledajte statistiku sa meča Hrvatska - Turska.

Drugo četvrtfinale Evropskog prvenstva ponovo je donelo uzbudljiv fudbal. Hrvatska je tokom prvih 90 minuta susreta bila dominantna, Hrvati su propustili niz fenomenalnih prilika u regularnom delu meča, od kojih je najbolja pripala Oliću, u 18. minutu, kada je pogodio prečku.

Incijativu u produžecima imala je Turska, a novi obrt u ovom četvrtfinalnom trileru priredio je centarfor Hrvatske Ivan Klasnić, kada je u 119. minutu postigao kako se tada činilo pobedonosni pogodak.

Ipak, Turska se po treći put na šampionatu vratila iz mrtvih, uspela da izjednači preko Šenturka poslednjim udarcem na meču, a u penal-lutriji sreća je bila na strani Turaka.
Reuters
Selektor Hrvatske Slaven Bilić meč je počeo sa istih 11 koji su savladali Nemačku u prvoj fazi takmičenja, sa usamljenim Olićem u napadu, uz Kranjčara u podršci. Sa druge strane, Fatih Terim je zbog brojnih povreda i suspenzija na raspolaganju imao samo 17 igrača, a među odsutnima su bili kapiten Emre Belozoglu, defanzivci Servet Cetin i Emre Gungor, vezni igrač Memet Aurelio, kao i prvi golman Volkan Demirel. U napadu je igrao samo Kaveči, uz Kazima kao polušpica.

Hrvatska je ušla u meč kao favorit i imala inicijativu tokom većeg dela meča. Najbolju priliku imao je Olić u 18. minutu, koji je na centaršut Modrića sa desne strane sa oko 2 metra pogodio prečku, kada mu je bilo lakše da zatrese mrežu. Na odbitak je naleteo Kranjčar, ali se nije najbolje snašao i glavom poslao loptu van terena.

Pre toga, prvih 15-ak minuta pripalo je Turskoj. Najpre je Altintop pokušao iz daljine, odlično je šutirao ali je lopta prošla pored stative. Na drugoj strani, Rakitić je probio po desnoj strani, ušao u šesnaesterac, ali je na njegovo dodavanje zakasnio Srna. Sledeće prilike pripale su Turcima, ali Tunčaj i Altintop udarcima sa distance nisu uspeli ozbiljnije da ugroze gol Pletikose, da bi na drugoj strani Olić propustio gore pomenutu priliku pred golom Ruštua.
AP
Početni pritisak na polovini Hrvatske i incijativa u prvih 15 minuta bilo je skoro sve od Turske do kraja regularnog dela utakmice. Igralo se uglavnom na drugoj polovini, ali Bilićev tim nije uspeo da iskoristi niz prilika.

Na drugoj strani, u retkim situacijama kada su uspeli da organizuju napad, Turci nisu uspeli da stvore gol-šansu. U 35. minutu Altintop se sapleo kada je mogao da izbije pred gol Pletikose, da bi Topal u finišu prvih 45 minuta sjajno šutirao sa oko 30 metara, ali je promašio okvir gola za nekoliko centimetara kada je Pletikosa već bio savladan.

Nekoliko minuta posle velikog odmora, Olić je imao šansu, kada je glavom uputio loptu ka golu, ali ga niko od saigrača nije ispratio. Usledile su šanse Kranjčara, koji je nedovoljno jako šutirao u Ruštua, pa Rakitića, koji je loptu poslao na tribine sa oko 10 metara, zatim i Olića, a najbliži pogotku u nastavku Hrvati su bili u 83. minutu, kada je Srna izveo slobodan udarac sa oko 25 metara, a Ruštu jedva odbranio.
Reuters
Koliko god da su tokom 90 minuta bili u podređenom položaju, Turci su u dodatnih 30 minuta pronašli energije da napadnu, pa je situacija u produžecima bila potpuno suprotna dotadašnjem odnosu snaga i to uprkos činjenici da je Hrvatska u meč ušla sa skoro potpuno odmornih startnih 11, dok su se Turci u prvoj fazi takmičenja do kraja borili za opstanak na turniru.

Turska je preuzela inicijativu, odlične prilike imali su Tunčaj i Šenturk, ali jedanaesterci kao da su bili neizbežni za dve selekcije posle 120 minuta žestoke borbe.

Ipak, da neće biti tako ponadali su se fudbaleri Hrvatske kada je Klasnić zatresao mrežu Turaka u 119. minutu. Ruštu je oklevao, izašao na loptu na boku posle napada Hrvatske kada je trebalo da ostane na gol liniji, Modrić je iskoristio situaciju, ubacio loptu u petarac, a Klasnić, koji je prethodno ušao u igru kao zamena, iskoristio centaršut i glavom poslao loptu u mrežu.

Više desetina hiljada hrvatskih navijača na bečkom stadionu "Ernst Hapel" počelo je da slavi prolaz u polufinale, a Turke je u tom trenutku, čini se, samo čudo moglo da spasi od eliminacije.

Tim Fatiha Terima nekoliko puta se u Austriji i Švajcarskoj vraćao u igru kada su ga svi otpisali, najviše na meču sa Česima, kada su neverovatnim preokretom u finišu izborili četvrtfinalni meč sa Hrvatskom, a da se ne predaju do kraja Turci su još jednom pokazali i u Beču.
Reuters
Ruštu je poslao loptu ka polovini Hrvatske, dobacio do ivice protivničkog šesnaesterca, tamo ju je prihvatio Šenturk i između dvojice protivničkih igrača zakucao loptu u mrežu.

To je ujedno bio i poslednji šut pred penale. Turci su ponovo uspeli da se vrate iz mrtvih, navijači koji su verovatno i sami posle pogotka Klasnića prežalili svoj tim bili su u delirijumu, a selektor Hrvatske Slaven Bilić protestovao je zbog činejnice da je gol Turaka postignut u drugom minutu nadoknade produžetka.

Posle šok-završnice fudbaleri Turske bili su u psihološkoj prednosti, a Bilić je iz nekog razloga odgovornost za izvođenje jedanesteraca dao najmlađim članovima svog tima. Najpre je Modrić u prvoj seriji promašio ceo gol, pogodivši u reklame pored desne stative. Na sličan način promašio je i Rakitić u trećoj seriji, kada je Turska vodila sa 3:1, pošto su sigurni sa bele tačke bili Ardo, Šenturk i Altintop, da bi Petrićev šut u četvrtoj seriji odbranio Ruštu za veliko slavlje Turaka.

Terimov tim ostvario je tako najveći uspeh u istoriji turskog fudbala na Evropskim prvenstvima, pošto im je ovo prvi plasman među četiri najbolja tima kontinentalnog prvenstva. Prethodno su igrali u polufinalu Svetskog prvenstva, a posle još jednog meča u koju su ušli kao autsajderi, a izašli kao pobednici, malo ko će ih otpisati pred polufinalni okršaj sa Nemačkom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

407 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: