B92 Sport EURO 2008 Reprezentacije
ŠVAJCARSKA

18. jun 2008. | 20:25

Švajcarski teletekst servis morao je da se izvini pošto je greškom ispisao zastareli tekst nemačke himne, koji se ne koristi zbog veze sa nacistima. "Svis tekst" (SWIŠ TXT) je obezbedjivao titlove za himnu Nemačke na fudbalskoj utakmici Grupe B protiv Austrije na Evropskom prvenstvu, koja se prenosila na kanalu sa nacionalnom frekvencijom.

@@textad_title@@
@@textad_text@@
@@textad_link@@

Gledaoci koji su uključili mogućnost titlova videli bi strofu koju je napisao August Hajnrih Hofman fon Falersleben i koja glasi: "Nemačka, Nemačka iznad svega, iznad svega na svetu" ("Deutschland, Deutschland ueber alles, ueber alles in der Welt").

Tokom nacističke ere, prvi stih se koristio u službenoj himni, ali je izbačen posle Drgugo svetskog rata, dok je treću strofu usvojila Savezna republika Nemačka.

"Svis tekst" izdao je potpuno izvinjenje na svom sajtu, ali i u servisu koji obezbedjuje gledaocima. Nacionalni koordinator Gion Linder rekao je da je to bila "sramna greška".

"Jedna od naših mladjih radnica je napravila grešku zbog nedostatka znanja", rekao je Linder i dodao da ta žena ima 25 godina.

On je kazao da je utakmicu gledalo oko pola miliona ljudi u Švajcarskoj, a da je titl uključilo 2.500.

Postojeći komentari (19) | Pošaljite komentar  Odštampaj   Pošalji

Google oglasi Šta su Google oglasi?


OSTALE VESTI