Česi dobili Švajcarce na startu

Izvor: Aleksa Gutoviæ

Subota, 07.06.2008.

19:54

Default images

Fudbaleri Češke pobedili su Švajcarsku 1:0 na otvaranju 13. šampionata Evrope u fudbalu. U prvom meču grupe A strelac jedinog gola za tim Karela Briknera na stadionu Sent Jakob u Bazelu bio je Vaclav Sverkoš u 70. minutu susreta. Drugi duel prvenstva i ove grupe na programu je od 20 časova i 45 minuta kada se sastaju Portugal i Turska.

Statistiku sa utakmice pogledajte ovde.

Švajcarci su na otvaranju protiv Čeha odigrali odličan meč, ali na kraju se ponovio ishod od pre četiri godine kda je Grčka pobedila domaćina prvensttva Portugal.

Tim Kebija Kuna imao je čak devet udaraca više od Čeha (13-4), ali jedini šut Čeha koji je išao u okvir gola Benalja završio je u mreži.

Patrik Muler, koji je bio pod velikim znakom pitanja za ovaj meč, ipak se našao u startnih 11, i to je bio veliki podstrek za tim Kebija Kuna.

Prvu šansu Švajcarci su imali već u drugom minutu, kada je posle dodavanja Marka Štrelera Aleksander Fraj šutirao pored gola sa oko 20 metara. Na startu utakmice Švajcarci su imali inicijativu, a u 15. minutu dobru priliku imao je Behrami. Fudbaler Lacija upitio je dobar udarac ka golu Čeha, ali je golman Čelsija bio siguran.
Reuters
Česi su se i u nastavku prvog dela uglavnom branili, a u 43. minutu domaćina šampionata zadesio je veliki peh. Zdenek Grigera startovao je na kapitena Švajcarske Aleksandera Fraja, koji je posle toga napustio meč sa velikim zavojem na kolenu.

Koliko je Fraj važan igrač za Švajcarce videlo se u narednih nekoliko minuta, pošto je selektor Kun sačekao poluvreme da bi video da li kapiten može da se vrati. Povreda je ipak bila previše ozbiljna pa je na startu drugog dela zaigrao fudbaler Jang Bojsa Hakan Jakin.

Kao i prvo, počelo je i drugo poluvreme. U 49. i 50. minutu Švajcarci su imali još dve prilike. Prvu je propustio Manjin posle kornera, a drugu Hakan Jakin posle udarca iz prekida. Šest minuta kasnije Brikner je video da je njegov tim blizu primanja gola, i napravio je prvu izmenu. Vaclav Sverkoš zamenio je Jana Kolera.

U 60. minutu Česi su lako mogli da povedu. Marek Jankulovski sjajno je centrirao iz prekida, a Sionko je sa peterca glavom šutirao pored gola. Dva minuta kasnije Švajcarci su uzvratili, a pokušao je Barneta poluvolejom sa 15 metara. Švajcarci su igrali veoma hrabro na ovom meču, a novu priliku imali su u 66. minutu kada je Jakin iz dobre pozicije glavom šutirao pored gola.

Kazna za sve promašaje domaćina stigla je u 70. minutu. Odbrana Švajcaraca nije dobro raščistila opasnost posle jednog kornera, lopta je vraćena u kazneni prostor, a najsnalažljiviji bio je Sverkoš koji šalje dijagonalu pred Benalja za 1:0.

Pet minuta kasnije Kun umesto Liutštajnera ubacuje Fonlantena i kreće na sve ili ništa. Ipak, Švajcarci do kraja nisu uspeli da postignu zasluženi gol, iako su u 80. minutu imali dve sjajne prilike. Barneta je šutirao jako sa distance, Čeh je odbranio, a na loptu je natrčao Fonlanten koji je iskosa sa desne strane pogodio prečku.

U nastavku meča Česi su uspeli da se odbrane i osvoje tri boda, dok će Švajcarcima, pored poraza, veliku glavobolju zadati i povreda Fraja koja izgleda ozbiljno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: