Forže za B92: Novaka ne znaš kako da napadneš...

Gi Forže, bivši selektor Dejvis kup tima Francuske, kaže za B92 da je Đoković favorit u finalu Australijan opena, ali da nije nezamisliv ni Marijev trijumf.

Izvor: Saša Ozmo

Nedelja, 31.01.2016.

06:00

Forže za B92: Novaka ne znaš kako da napadneš...
Getty Images

“Nadam se da će biti neizvesno, ali mislim da je Novak u prednosti jer trenutno igra najbolje u svojoj karijeri. Endi igra dobro, ali nije na svom vrhuncu. Ipak, ako podigne nivo igre za finale, a videli smo i da je Đoković imao uspone i padove tokom turnira, onda bismo mogli da dobijemo uzbudljivo finale. Ali ukoliko obojica budu igrali na svom standardnom nivou, mislim da će Novak pobediti“, počinje Forže za B92.

Francuz kaže da je i Novak svestan da je Mari opasan protivnik i da neće ništa prepustiti slučaju.

“Endi mora da servira bolje i da bude agresivniji – nekada je previše neodlučan, a kada Novak igra dobro, onda protivnik mora da rizikuje i da pokuša da ga pritisne. Novak je besprekorno spreman i skoro niko ne može da ga pobedi kada igra dobro. Mora da bude čvrst i da bude koncentrisan – nekih dana jednostavno se probudite i ne osećate se dobro kao drugih dana, a to može da se desi svima, čak i Đokoviću. On zna to, zna i da je Endi opasan rival, pa će zato biti dodatno fokusiran. Ima samopouzdanja, sjajno udara lopticu i biće teško Mariju, mada ne i nemoguće“, smatra Forže, koji je kao igrač dva puta osvajao Dejvis kup sa Francuskom.

Problem teniserima kada se susreću sa Novakom jeste što nisu sigurni kako da napadnu, ističe Forže.

“Novak nema slabu tačku. Kreće se izuzetno dobro i vrlo je teško protiv njega napraviti viner. Kada to niste u stanju da uradite, onda morate da ga naterate da promašuje, a Đoković ni ne promašuje mnogo. Žilu Simonu je to uspelo, ali nije imao oružja u pravim trenucima da mu naškodi. To je najteže kod Novaka, ne znate sa koje strane da ga napadnete i kako da napravite taktiku. Uz to, većina momaka igra levo-desno s osnovne linije, a Đoković je najbolji u tome“.
Getty Images
Postoji velika šansa da će se meč igrati pod zatvorenim krovom Rod Lejver arene zbog kiše u Melburnu.

“To neće imati nikakvog uticaja jer su obojica dobri u takvim uslovima. Novak je prošle godine osvojio Pariz i završni turnir u Londonu, a i Endi je dobar tu“.

Vimbldonski šampion Pat Keš u izjavi za B92 rekao je da će u finalu ključ biti na mentalnom planu.

"Tenis je uvek mentalna bitka, sa koje god strane da pogledate. Reč je o tome ko će odigrati na pravi način u pravo vreme. Mislim da nije samo mentalno, već da je zbir više faktora – ko će bolje početi meč, koju ćeš taktiku koristiti, hoćeš li biti napadački ili odbrambeno nastrojen... Ako taktički napraviš pogrešne izbore, neće ti mnogo pomoći ako si mentalno jak. Kao kada si u automobilu – ako pogrešno skreneš, ići ćeš dužim putem koliko god da si psihički stabilan".

Finale je na programu od 9.30 po srednjoevropskom vremenu, a sudiće ga Karlos Ramos.

Pročitajte i kako je finale za B92 najavio bivši Marijev trener Jonas Bjorkman, kao i osvrt na sve što je pratilo prošlogodišnje finale u tekstu Nikole Đukića.

Saša Ozmo (@ozmo_sasa)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

23 h

Podeli: