English | Shqip

Proces TV na B92

Projekat unapredjivanja demokratije i sprecavanja korupcije

 
B92SpecijaliLokalni izbori 2004Izbor iz štampe
     
 

utorak 30. 11. 2004. 20:32 CET

Naslovna strana specijala

Galerija fotografija parlamentarnih izbora 2004
Beograd, 06. 10. 2004.
Predsednik pokreta Snaga Srbije Bogoljub Karic na konferenciji za novinare (FoNet)

Analize i komentari

 
 
 

Istraživanja javnog mnjenja

 
 
 

B92 o izborima

Intervjui

Enciklopedija izbora

Izborne vesti

Završnica agitovanja za lokalne izbore | "Politika", 15. septembar
Kampanja korektna

Zakonska promena položaja gradonačelnika dala novu dimenziju izbornoj utakmici

Bliži se kraju predizborna kampanja za lokalne izbore, koja je, prema oceni analitičara, bila možda najkorektnija do sada kad je reč o ponašanju kandidata, ali su je istovremeno obeležili i, istina sporadični, dosta ozbiljni incidenti. Dok su fizički obračuni momaka koji lepe stranačke plakate postali deo političkog miljea u Srbiji, dotle je do sada najteži sukob zabeležen u Novom Pazaru među pristalicama dve bošnjačke stranke.

Ono što ovu kampanju karakteriše jesu i zahtevi građana da kandidati za gradonačelnike reše njihove konkretne egzistencijalne i komunalne probleme. Suočeni sa ovim zahtevima, pretendenti na lokalne čelne funkcije se više bave svakodnevnim problemima građana, dok „velike” političke i nacionalne teme ostaju po strani.

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković tvrdi da je u ovogodišnjoj kampanji za lokalne izbore primetna promena, jer su sada kandidati više okrenuti realnim problemima građana. Po njegovim rečima, do sada nije primećeno da ima negativne kampanje, koje su ranije bile osnov političke borbe za naklonost birača. On tvrdi da one ovog puta protiču u mirnom i civilizovanom tonu i da ih karakteriše racionalnost i politička pragmatičnos.

Vuk Stanković kaže da su fizički obračuni mladića koji lepe predizborne plakate nešto što se dešava pred svake izbore i da je potrebno da prođe vreme da se takva vrsta incidenata ne bi ponavljala. Građanima izgleda da su fizički sukobi između pristalica različitih političkih opcija česti, ali je to lažna slika, jer se u Srbiji izbori održavaju skoro svake godine.

On smatra da je incident u Novom Pazaru test za nadležne državne organe, kao što su policija i sudstvo, da pronađu krivce i spreče eventualne nove incidente. Po njegovim rečima, upotreba vatrenog oružja ima i kriminalnu dimenziju. A politički funkcioneri trebalo bi da imaju ključnu ulogu u smirivanju napete situacije.

Sociolog Darko Broćić smatra da, ukoliko se izuzme veliki i ozbiljni incident u Novom Pazaru, kampanja protiče u očekivanom pravcu. On kaže da je pomalo čudno i zabrinjavajuće što je do tog sukoba došlo pred lokalne izbore, a ne pred republičke ili predsedničke, kada je tenzija bila daleko veća i kada je ulog bio mnogo vredniji. Ipak, on ne očekuje u budućnosti slične međustranačke sukobe.

„Kampanja za lokalne izbore je daleko tolerantnija nego dosadašnje. Ipak, da bi predizborne kampanje u Srbije bile kao i u državama razvijenije demokratije treba da prođe dosta vremena i da se među političarima i građanima razvije veća politička kultura i prihvatanje drugačijeg načina razmišljanja”, ističe Broćić.

Direktor Centra za proučavanje alternativa Milan Nikolić kaže da postoji velika razlika u kampanjama koje pretendenti za gradonačelnika vode u Beogradu i ostalim delovim Srbije. Međutim, on kaže da je ono što je ovu predizbornu kampanju učinilo dinamičnom zapravo zakonska promena položaja gradonačelnika koji sada ima neupredivo veća ovlašćenja nego do sada. Ipak, on smatra da kampanju za lokalne izbore karakteriše „tajkunizacija”, što nije dobro za našu političku scenu.

„Na ovim izborima primetno je da je u kampanju utrošeno dosta novca, od strane ljudi koji su imućni. Na taj način su oni u daleko povoljnijem položaju od svojih političkih konkurenata koji nemaju toliko sredstava. Oni imaju prednost u predstavljanju građanima, ali ne zato što su njihove ideje i projekti kvalitetniji, već zato što mogu da plate svoju reklamu”, kaže Nikolić, dodajući da su u razvijenim državama moderne demokratije bogatim ljudima ograničili koliko novca u kampanji mogu da potroše.

Dejan SpalovićKo s kim mora

23. septembar 2004. | "Danas"


Asimetrija vlasti

23. septembar 2004. | "Politika"


Više potpisa nego glasova

23. septembar 2004. | "Danas"


Račun za kaljevu peć

23. septembar 2004. | "Danas"


Mini-istraživanje: Kako Beograđani ocenjuju osobine kandidata

16. septembar 2004. | "Blic"


Izborni paradoksi zbog razlika u veličini opština

14. septembar 2004. | "Politika"


Goati: Lokalni izbori biće slični predsedničkim

14. septembar 2004. | Beta


Kako će biti finansirane kampanje za lokalne izbore

15. septembar 2004. | Beta