English | Shqip

Proces TV na B92

Projekat unapredjivanja demokratije i sprecavanja korupcije

 
B92SpecijaliLokalni izbori 2004B92 o izborima
     
 

utorak 30. 11. 2004. 20:32 CET

Naslovna strana specijala

Galerija fotografija parlamentarnih izbora 2004
Beograd, 06. 10. 2004.
Predsednik pokreta Snaga Srbije Bogoljub Karic na konferenciji za novinare (FoNet)

Analize i komentari

 
 
 

Istraživanja javnog mnjenja

 
 
 

B92 o izborima

Intervjui

Enciklopedija izbora

Izborne vesti

Funkcija gradskog menadžera u lokalnoj samoupravi | B92, 23. septembar
Kandidati za gradonačelnika Beograda, Nenad Bogdanović i Aleksandr Vučić, znaju šta je posao gradskog menadžera, ali još ne mogu da kažu i koga vide na tom mestu: "A zašto mi još nismo izašli sa imenima? Zato što sam realan, mi imamo tim koji je spreman što se tiče DS, ali pošto ćemo sigurno posle ovih izbora za gradonačelnika morati ovu vlast da vršimo u koaliciji, prosto želim da vidim kakve kadrove imaju naši koalicioni partneri i da onda kroz dogovor dođemo do najboljih kadrova na tim mestima", kaže Bogdanović. Aleksandar Vučić o tome kaže: "Mi funkcije nismo raspodeljivali, ali još razmišljamo i mislim da ćemo do izborne tišine izaći čak i sa tim imenom. Do izborne tišine ćete imati ime za glavnom menadžera".

Šta je, zapravo, posao gradskog menadžera? On svojim znanjem treba, pre svega, da pomogne političarima, kako bi rad uprave postao efikasniji i kvalitetniji. Prema rečima profesora Fakulteta političkih nauka, Snežane Đorđević, koja je i jedan od tvoraca novog Zakona o lokalnoj samoupravi, vlasti više ne mogu samo da napune budžet porezima i taksama i da ga troše, već su naterane da na neki način izađu na tržište, da veliki deo usluga koje su monopolski obezbeđivale, sada moraju da iznesu na tržište, da otvore konkurenciju, kako bi se mnogim uslugama i proizvodima oborila cena, a podigao kvalitet: "On predlaže projekte da bi se stimulisao ekonomski razvoj i da bi se adekvatnije odgovorilo na neke potrebe građana, što onda ohrabruje preduzetničku incijative u kreiranju onoga što se zove privatno-javna partnerstva. Znate da postoji Zakon o koncesijama koji daje mogućnost da lokalna vlast deo svojih poslova da privatnicima da ih obavljaju. Menadžer treba da podstiče kapitalne investicije i aktivnosti za privlačenje inostranog kapitala i da poboljša zakonsku regulaciju u cilju poboljšavanja posla".

Gradski menadžer je američki izum s početka prošlog veka, iz vremena kada su tamošnje lokalne vlasti zapale u veliku krizu. Kako bi iskorenili korupciju u gradskoj upravi, Amerikanci odlučuju da postave profesionalca koji bi držao do standarda, alarmirao na nezakonite radnje, upućivao na neustavnosti. Instituciju gradskog menadžera preuzele su i mnoge lokalne vlasti zemalja zapadne Evrope. Slično kao i u tim zemljama, i po našem zakonu, menadžera postavlja i razrešava gradonačelnik: "Ono što može biti problem jeste što ne postoji zaštitno zakonodavstvo koje bi omogućilo da se zloupotrebe da menadžer koji dobro radi, ali na neki način dođe sa svojom profesionalnošću u konflikt sa nekim političkim interesima, pa zato, uslovno rečeno, 'pravedno' bude otpušten. Trebalo je dograditi zakonodavstvo kojim se on štiti".

Naša sagovornica upozorava na još jedan problem, a to je nedostatak škola koje nude kompletno obrazovanje za tu vrstu posla. Sa takvom nastavom počeo je prošle godine FPN, ali odziv na konkurs za specijalističke studije, za upravljanje u loklanoj vlasti, nije bio veliki. Ove godine, kažu, očekuju veće interesovanje.Gradonačelnici i parlamenti

06. oktobar 2004. | B92
Rezultati drugog kruga lokalnih izbora mogli bi još više da zakomplikuju, ne samo šarenu političku scenu u lokalnim parlamentima, već i da ugroze funkcionisanje gradova i opština gde su gradonačelnik i većina u gradskoj skupštini iz različitih stranaka.
Pripremila Vesna Dobrosavljević


Bogdanović: 3. oktobar je važan za Beograd

01. oktobar 2004. | B92
Treći oktobar je važan za Beograd. Važan je i za Srbiju. Mislim da su lokalni izbori podjednako važni i da građani moraju polako da razvijaju tu svest, kao i izbori za predsednika, kao i parlamentarni izbori. Oni su prvi put bili sada van nekih velikih izbora i građanima se možda učinilo da nisu toliko bitni. Čak se mnogima učinilo da nisu bitni u prvom krugu, jer se gradonačelnik konačno bira u drugom krugu. Ja očekujem da će građani izaći, da će glasati, da će se opredeliti da glasaju ne između korupcije i promena, nego između zakonitosti i korupcije, između istine i laži.

Vučić sve platio u kampanji

01. oktobar 2004. | B92
„Ja ću gradskom kasom da upravljam na domaćinski način, jer nikada ništa nisam ukrao, nikada ništa nisam otimao“, poručuje Aleksandar Vučić.

Kažiprst, Nenad Bogdanović

16. septembar 2004. | B92
Ja se stvarno trudim u kampanji, i gotovo mislim da nisam nijedanput prešao prag koji se zove, hajde da kažemo, normalna komunikacija u izborima. Prosto, morate da kažete neki stav. Morate da kažete - šta je dobro, šta nije dobro. Ali, mislim da mora da postoji granica

Utisak nedelje: Ko će biti gradonačelnik

15. septembar 2004. | B92
Vučić: Kandidovao sam se da pobedim i pobediću.
Mitrović-Marić: Osoba B. Ja ću biti gradonačelnik.
Bogdanović: Naravno, očekujem da ću ja biti gradonačelnik.

Čović: Biće gradonačelnik onaj ko pobedi.
Drakulić: Ja verujem da ću ja biti gradonačelnik.

Kažiprst, Zoran Drakulić

14. septembar 2004. | B92
Moj interes je da pokrenem Beograd, da ga zaposlim. Sve ono što se nalazi na teritoriji Beograda jeste predmet mog interesovanja. Bez obzira da li je to u nadležnosti republike ili u nadležnosti grada, ja ću se time baviti. I to je ono što je dobro za Beograd.

Kažiprst, Aleksandar Vučić

13. septembar 2004. | B92
"Kada govorite o toleranciji – apsolutno smo tolerantni, o tome posebno vodimo računa. I 25 stanova u vlasništvu u Zemunu, u vreme vlasti gospodina Šešelja, dobili su Muslimani, Hrvati i Albanci. Hrvati koji su radili u Opštini jedino su mogli da napreduju u vreme vlasti srpskih radikala," tvrdi za B92 Aleksandar Vučić.

Kažiprst, Branka Bošnjak

10. septembar 2004. | B92
"Zapravo, najviše me čude oni kandidati koji obećavaju da će dovesti investitore kada postanu gradonačelnici. Zaista ne znam šta to znači. Zašto neko ko ima prilike da dovede investitore nije do danas dovodio te investitore? A ja to zaista jesam. Zašto neko misli da ne treba da dovodi investitore ako ne postane gradonačelnik?", kaže za B92 Branka Bošnjak.

Kažiprst, Nebojša Čović

08. septembar 2004. | B92
"Ja gledam prvo Beograd, a u njemu treba da sednemo i predstavimo se građanima, da nas oni vide, da vidimo ko šta zna, kakve su to priče, da li su one realne, da li imamo strategiju za rešavanje tekućih problema u Beogradu, strategiju ekonomskog i kulturnog razvoja Beograda", kaže Čović.

Kažiprst, Dragan Kojadinović

06. septembar 2004. | B92


Kažiprst, Jasmina Mitrović Marić

03. septembar 2004. | B92


Kažiprst, Radmila Hrustanović

17. avgust 2004. | B92


Utisak nedelje: Šta znači biti Beograđanin

15. avgust 2004. | B92