Funkcija gradskog menadžera u lokalnoj samoupravi

Od svih promena koje je doneo Zakon, građanima je najpoznatija ona po kojoj se gradonačelnik bira neposredno i da zbog toga dobija i daleko veća ovlašćenja. O tome šta je, na primer, posao glavnog arhitekte i advokata koje takođe predviđa nov zakon, ili gradskog menadžera, zna se mnogo manje. Pripremila Jelena Veljković.

Info

Izvor: B92

Četvrtak, 23.09.2004.

10:06

Default images

Kandidati za gradonačelnika Beograda, Nenad Bogdanović i Aleksandr Vučić, znaju šta je posao gradskog menadžera, ali još ne mogu da kažu i koga vide na tom mestu: "A zašto mi još nismo izašli sa imenima? Zato što sam realan, mi imamo tim koji je spreman što se tiče DS, ali pošto ćemo sigurno posle ovih izbora za gradonačelnika morati ovu vlast da vršimo u koaliciji, prosto želim da vidim kakve kadrove imaju naši koalicioni partneri i da onda kroz dogovor dođemo do najboljih kadrova na tim mestima", kaže Bogdanović. Aleksandar Vučić o tome kaže: "Mi funkcije nismo raspodeljivali, ali još razmišljamo i mislim da ćemo do izborne tišine izaći čak i sa tim imenom. Do izborne tišine ćete imati ime za glavnom menadžera".

Šta je, zapravo, posao gradskog menadžera? On svojim znanjem treba, pre svega, da pomogne političarima, kako bi rad uprave postao efikasniji i kvalitetniji. Prema rečima profesora Fakulteta političkih nauka, Snežane Đorđević, koja je i jedan od tvoraca novog Zakona o lokalnoj samoupravi, vlasti više ne mogu samo da napune budžet porezima i taksama i da ga troše, već su naterane da na neki način izađu na tržište, da veliki deo usluga koje su monopolski obezbeđivale, sada moraju da iznesu na tržište, da otvore konkurenciju, kako bi se mnogim uslugama i proizvodima oborila cena, a podigao kvalitet: "On predlaže projekte da bi se stimulisao ekonomski razvoj i da bi se adekvatnije odgovorilo na neke potrebe građana, što onda ohrabruje preduzetničku incijative u kreiranju onoga što se zove privatno-javna partnerstva. Znate da postoji Zakon o koncesijama koji daje mogućnost da lokalna vlast deo svojih poslova da privatnicima da ih obavljaju. Menadžer treba da podstiče kapitalne investicije i aktivnosti za privlačenje inostranog kapitala i da poboljša zakonsku regulaciju u cilju poboljšavanja posla".

Gradski menadžer je američki izum s početka prošlog veka, iz vremena kada su tamošnje lokalne vlasti zapale u veliku krizu. Kako bi iskorenili korupciju u gradskoj upravi, Amerikanci odlučuju da postave profesionalca koji bi držao do standarda, alarmirao na nezakonite radnje, upućivao na neustavnosti. Instituciju gradskog menadžera preuzele su i mnoge lokalne vlasti zemalja zapadne Evrope. Slično kao i u tim zemljama, i po našem zakonu, menadžera postavlja i razrešava gradonačelnik: "Ono što može biti problem jeste što ne postoji zaštitno zakonodavstvo koje bi omogućilo da se zloupotrebe da menadžer koji dobro radi, ali na neki način dođe sa svojom profesionalnošću u konflikt sa nekim političkim interesima, pa zato, uslovno rečeno, 'pravedno' bude otpušten. Trebalo je dograditi zakonodavstvo kojim se on štiti".

Naša sagovornica upozorava na još jedan problem, a to je nedostatak škola koje nude kompletno obrazovanje za tu vrstu posla. Sa takvom nastavom počeo je prošle godine FPN, ali odziv na konkurs za specijalističke studije, za upravljanje u loklanoj vlasti, nije bio veliki. Ove godine, kažu, očekuju veće interesovanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: