English | Shqip

Click Here!
B92SpecijaliIzbori 2003Izbor iz štampe
     
 

Naslovna strana specijala

Galerija fotografija parlamentarnih izbora 2003 Beograd, 30. 12. 2003.
Zamenik predsednika Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić sa suprugom Vojislava Šešelja, Jadrankom u sedištu stranke u Zemunu, posle objavljivanja rezultata izbora u Srbiji (FoNet)

Tekstovi iz štampe

 
 
 
 
 

Istraživanja javnog mnjenja

Istorijat izbora

Enciklopedija izbora

Izborne vesti

Konačni podaci RIK o broju mandata

Stranke koje su prešle cenzus:
Stranka % br. glasova mesta
SRS 27,6 1,056,256 82
DSS 17,7 678,031 53
DS 12,6 481,249 37
G 17 plus 11,5 438,422 34
SPO i NS 7,7 293,082 22
SPS 7,6 291,341 22
       
Stranke koje nisu prešle cenzus:
Stranka % br. glasova  
Zajedno za Toleranciju 4,2 161765  
DA 2,2 84463  
Narodno jedinstvo 1,8 68537  
Otpor 1,6 62545  
Samostalna Srbija 1,1 45211  
SNS/NB 0,7 27596  
Liberali Srbije 0,6 22852  
Reformisti Vojvodine 0,5 19464  
Odbrana i pravda 0,4 18423  
PSSD 0,3 14113  
Laburistička partija 0,1 4666  
JUL 0,09 3771  
Savez Srba Vojvodine 0,07 3015  
       
Biračko telo      
Broj upisanih 6.511.450    
Izašlo 3825471    
Važećih 3.775.716    
Nevažećih 49.755    
Procenat izlaznosti 58,75%  

 

 

[Nagradna igra "Virtuelni izbori"]

Žimigavac desno, pogled levo | Vreme, 04. decembar
Beograd -- Uobičajen izborni izgovor "nemam za koga da glasam", teško da može da važi na sledećim parlamentarnim izborima. Šta hoćeš, sine, da kupi babo: demokrate, liberali, radikali, socijaldemokrate, umereni i tvrdi nacionalisti, rojalisti, republikanci, regionalisti, autonomaši, centralisti, sablje, pištolji, arapski at, tuniske kape, srebro i zlato, mletačka svila, ženevski sat... Bog da prosti Đuru Jakšića čije se pesme setismo – jarećeg pečenja zasad još nema.

Do trenutka kada nastaje ovaj tekst (utorak popodne), u Republičkoj izbornoj komisiji potvrđene su liste G17 plus, Srpske radikalne stranke, Demokratske stranke Srbije, Demokratske alternative, Demokratske stranke, koalicije Srpskog pokreta obnove i Nove Srbije, Otpora, koalicije Za narodno jedinstvo – Borislav Pelević – Marjan Rističević, koju čine Stranka srpskog jedinstva i još pet partija...

Učešće na izborima najavile su koalicija manjinskih i regionalnih partija Zajedno za toleranciju – Čanak–Kasa–Ljajić; Reformisti Vojvodine – Srbije – romske Socijaldemokratske partije i još nekih nacionalnih saveza – Miodrag Mile Isakov; Socijalistička narodna stranka – Narodni blok Nebojša Pavković; Odbrana i pravda, koalicija Socijaldemokratije i Narodne stranke Pravda; Socijalistička partija Srbije koja još raspravlja o poslaničkoj listi i razmenjuje poruke sa Slobodanom Miloševićem; Demohrišćanska stranka kojoj će se, kako izgleda, priključiti organizacije Vlaha iz istočne Srbije, kao i Liberali Srbije, koji najavljuju samostalni nastup.

Politički sociolog Đorđe Vukadinović s Filozofskog fakulteta procenjuje (Pres klub 1. decembar) da će se verovatno voditi dva glavna meča – jedan između Demokratske stranke Srbije i Srpske radikalne stranke i drugi između Demokratske stranke i G17 plus; ali da nisu bez važnosti ni "zonski susreti" – u Vojvodini između Nenada Čanka i Miodraga Isakova, Jožefa Kase i Pala Šandora, a u Sandžaku između Rasima Ljajića i Sulejmana Ugljanina.

Rasim Ljajić, jedan političar koji se pokazuje u ovom periodu kao otkriće po odmerenosti i analitičnosti, kaže da će se bitka zapravo voditi između Šešelja i Koštunice.

I KRAlj U ŠPILU: Vukadinović pretpostavlja da će se odigravati i "stara utakmica" između Socijalističke partije Srbije i Srpskog pokreta obnove. Kad se već pominje ta zaboravljena bitka SPO–SPS (monarhista i komunista), ovde treba zabeležiti da je pitanje monarhija ili republika ponovo ušlo u političku žižu nakon pisma koje je patrijarh Pavle uputio Aleksandru Karađorđeviću, odnosno posle apela iz Srpske pravoslavne crkve da se ukinu revolucionarni akti AVNOJ-a iz 1943. i 1945. Najdosledniji borac za obnovu monarhije je Vuk Drašković. Pored SPO-a ima još monarhističkih stranaka, uz njega mora biti i NS Velje Ilića, stranka nastala otcepljenjem od SPO-a, ali monarhistička je na primer i DHSS, a s krunom pomalo koketiraju i neki delovi G17 plus, pa i poneko iz Otpora. DSS to pitanje ne smatra prioritetnim.

Zanimljivo je da otvoren republikanski gard drže dva suprotstavljena pola – radikali na desnici su otvoreno za republikansko opredeljenje. Deo nevladinog sektora, koji je po difoltu levičarski i blizak je Građanskom savezu, u nagoveštajima povratka monarhije vidi ofanzivu konzervativnih desnih snaga i znak mešanja Crkve u politička pitanja. Ne bi se, međutim, moglo reći da je to pitanje uvršteno u red prvorazrednih.

PARLAMENTARIZAM: Zaostali repovi bitke DSS-a i ostatka DOS-a podsećaće glasače na poigravanje parlamentarizmom. Deo demokratskog bloka koji je ostao na vlasti u toj temi osećaće se inferiorno, pogotovu lista Demokratske stranke na kojoj će se naći dosadašnja predsednica i potpredsednica Skupštine. Đorđe Vukadinović primećuje da bi zbog nepotrebnog potcenjivanja parlamentarne proceduru (zbog "glasanja iz Soluna i iz Bodruma") demokrate mogle biti inferiorne čak i u odnosu na radikale koji će se predstavljati kao branioci parlamentarizma, mada će im sa strane nekadašnjeg DOS-a minus lako biti prebačeno da su svojim postupcima i rečnikom i oni kompromitovali parlamentarizam.

DSS smatra da je parlamentarizam jedan od njegovih prioriteta, kao i legalizam, i sigurno će ovu temu još malo eksploatisati, bar će podsećati na otimanje mandata.

DRŽAVA: Visoko na listi stoji svakako rešenost da se donese novi ustav. S tim je povezano državno pitanje, to jest odnos političkih aktera prema državnoj zajednici Srbija i Crna Gora. Razlike o tom pitanju mogle bi da otežaju pregovore o postizbornim koalicijama.

Kao indipendističke u Srbiji se najjasnije deklarišu DHSS i G17 plus, mada ovoj drugoj partiji protivnici prebacuju da je svoj stav relativno brzo "revidirala" nakon Labusovog prihvatanja Beogradskog dogovora.

Vojislav Koštunica je, na primer, tražio od G17 plus da se odrekne ideje o samostalnoj Srbiji, ali Labus je to odbio. Tu indikaciju treba imati u vidu kad se procenjuje verovatnoća da bi eventualna "koalicija dva protiv jednog" mogla da okupi DSS i G17 plus.

Pitanje je kako će srpski skupštinski izbori uticati na stabilnost državne zajednice. Vukadinović je mišljenja da će njihov uticaj biti negativan, bilo koja opcija da pobedi. Desnica će tražiti čvršću zajednicu, što će izazvati otpor u Crnoj Gori i ponovno oživljavanje separatističkih snaga, koje po nekim procenama jenjavaju. Ako pobede G17 plus i DS, od nekog uticaja moglo bi biti to da su se prvi izjasnili protiv zajednice, dok joj DS daje mlaku podršku. Uz to, protivnici DS-a prigovaraju da je srpsko-crnogorski aranžman napravljen ne toliko da bi se zajednica konačno konstituisala, već da bi bili amputirani tadašnji federalni kadrovi iz Srbije (Koštunica, Labus, Dinkić).

Vladimir Vuletić, sociolog, smatra da rezultati izbora u Srbiji možda neće direktno uticati na stabilnost državne zajednice pošto čak i one stranke koje se zalažu za samostalnu Srbiju zapravo nemaju jasan program kojim bi tu ideju sprovele, a indipendistički blok u Crnoj Gori jenjava.

Trenutno se može registrovati veća tenzija između G17 plus i DS-a, zbog Dinkićevog masakriranja vlade, ali i razlike između DSS-a i DS-a su fiksiranije i veće. DSS je čak previše obavezujuće poručivao da u koaliciju sa DS-om neće. Naravno, dominantan uticaj imaće partija koja bude najjača, dok će slabiji partneri svoje specifične programske projekte, kao i svoju ljutnju morati da zamrznu do trenutka kada budu ojačali dovoljno da ih mogu nametnuti. Naravno, ako ovde još ne deluje poslovica "Naljuti se čobanin na selo pa odseče sebi...". Vala napisali bismo šta, ali se bojimo nove izreke "Tužiću te ko Laneta s Pinka". Kad smo već kod političke korektnosti, nje je možda više nego ranije.

HAŠKA BITKA: Odigravaće se i produženi sudar haškog–antihaškog lobija. Pripadnici tzv. ostatka DOS-a, a naročito Demokratska stranka, GSS, Liberali i SDU, insistirali su na tome da je pokojni premijer Zoran Đinđić žrtva zavere antihaškog lobija. Deo te retorike bio je upućivan na račun DSS-a, no ova partija se ne legitimiše kao otvoreno antihaška, već uz zadržavanje rezervi prema tom sudu insistira na primeni zakona o saradnji s Haškim sudom i za dvosmernu saradnju. Taj haški spor DOS–DSS je, kako izgleda, u međuvremenu izgubio na intenzitetu i sada o tome možemo registrovati uglavnom izmešanu retoriku izazvanu najpre intervencijom haškog tužilaštva, onda bez obaziranja na izborne efekte u Srbiji i američke administracije.

S jedne strane gledano, haško tužilaštvo je uspelo da duboko razočara i ozlojedi čak i neke od političara koji su saradnju s Hagom svrstavali u visoke prioritete. Tako je Goran Svilanović izjavio da haško tužilaštvo pokušava da slabosti u dokaznom postupku protiv Slobodana Miloševića pokušava da nadoknadi povećavanjem pritiska na Beograd, a Dušan Mihailović, ministar policije, u svoje političke ciljeve sada stavlja to da general Lukić i drugi optuženi ne vide Hag osim kao turisti.

S druge strane, antihaške proteste su svojevremeno organizovali socijalisti, ali nisu sakupili neku presudno snažnu masovnu podršku, potom radikali, za odbranu generala Lazarevića bilo je nekih politički nedovoljno identifikovanih skupova, a na kraju i sama policija uz prisustvo nekih od zagovornika saradnje s Haškim sudom (Čanak) organizovala je vlastiti protest zbog podizanja optužnice protiv policijskog generala Lukića.

Pitanje je koliko će to pitanje biti od uticaja na biračko odlučivanje, sem ako se ne desi neki dramatičan događaj, na primer iznuđeno hapšenje generala Mladića uz težak incident. Sadašnja vlada će verovatno želeti da taj vrući krompir preda u ruke sledećoj. U periodu pred raspisivanje izbora bilo je sarkastičnih opaski iz tadašnje vladajuće garniture, da oponenti zapravo žele da sadašnja vlada za njih obavi taj neprijatan posao i da onda oponente pusti da mirno vladaju.

Tri grupacije, SRS, SPS i SNS, imaju na čelu lista haške optuženike – Slobodana Miloševića, Vojislava Šešelja i Nebojšu Pavkovića. To je bilo predmet izvesnih rasprava, no Republička izborna komisija naprosto je morala da se drži načela prezumpcije nevinosti pri kandidovanju. To je inače klasična parlamentarna tekovina. Zakon o lustraciji nije mogao da bude primenjen radi eventualne eliminacije kandidata za koje se utvrdi da su kršili ljudska prava zbog toga što rokovi iz tog zakona, na brzinu donetog, nisu usaglašeni s rokovima propisanim u izbornom zakonu, a i pitanje je da li dokazni postupak u tom zakonu valja.

Đorđe Vukadinović predviđa da se od haškog spora u predizbornim borbama može pokazati važnijim odnos prema NATO-u. On pretpostavlja da bi neki veći entuzijazam prema ulasku u NATO, koji bi eventualno pokazali Boris Tadić ili Goran Svilanović mogao da upumpa pedeset do sto hiljada birača više na radikalski konto. Radikali su i u predsedničkoj kampanji rado naglašavali da neće slati srpske vojnike u Iran i Avganistan.

To pitanje se na jedan način reflektuje kao državna politika, a na drugi kao izborna tema. U prvom slučaju stavljanje traumatične prošlosti na stranu može se pravdati dalekosežnim ciljevima kao što su poboljšanje odnosa s Amerikom i Zapadom i bolja bezbednosna perspektiva. Kao izborno pitanje, ono pobuđuje loša sećanja na rat NATO-a protiv Srbije, borbu NATO-a na strani UČK, na loše upravljanje Kosovom i izaziva strepnju od nepotrebnog uplitanja Srba u bezizglednu zapetljanost zapadne alijanse u Iranu.

Kad se pogleda profil učesnika u ovoj trci, može se zaključiti da je scena nakrenuta na desno. Radikali se deklarišu kao desnica, a veći broj aktera doživljava ih kao ekstremnu desnicu, DSS se pozicionira na desnom centru, a hroničari, pogotovu zapadni, od tri karakteristike te stranke, demokratske, liberalne i nacionalne naglašavaju jednu ("umeren nacionalista Koštunica"). Vuk Drašković i Velimir Ilić deklarišu se kao desna koalicija. G17 plus sa svojim neoliberalnim konceptom trebalo bi da bude na desnom centru. DS se ulaskom u socijaldemokratsku internacionalu pomerio levo od centra. SPS se deklariše kao levica, ali je opterećen rezultatima svoje ratne vladavine.

To desno skretanje u ovim izborima karakteriše traženje levog balansa. U evropskim okvirima narodnjački DSS s jedne strane traži više neoliberalizma, odnosno da se smanji mešanje države u poslovima preduzeća, a s druge strane govori o socijalno odgovornoj državi. G17 plus ulazi u koaliciju sa Socijaldemokratskom partijom očito tražeći balans. Otpor, sudeći po ličnostima koje tokom prerastanja ovog pokreta u političku partiju, možda juriša u levi kvadrant, sudeći bar po paroli sloboda, solidarnost, pravda, koja je zapravo parafraza parole Francuske revolucije – bratstvo jednakost, sloboda.

Vladimir Vuletić ocenjuje da zapravo nijedna stranka nije u svoj program kao prioritet ubacila socijalno pitanje, već se ono više koristi "kao ukras" u političkim programima. Zbog toga je i ojačala ekstremna desnica i to je ono što bi moglo da zabrine, a ne tekuća variranja stranaka centra sa leve na desnu stranu. Desnica pruža iracionalni odgovor na socijalne probleme na koje nije dat racionalan odgovor. On procenjuje da dosadašnja vlada nije imala efikasnu socijalnu strategiju – recimo, koncept proizvodnje jeftine hrane koji je istovremeno i razvojni i socijalni koncept.

Sindikati su igrali izvesnu ulogu u iznuđivanju vanrednih parlamentarnih izbora, no teško je pretpostaviti da li će formiranje nove vlade pratiti i sklapanje neke vrste socijalnog pakta, karakaterističnog, na primer, za početak tranzicije u Poljskoj.

U izbornom odlučivanju važnu ulogu igraće svakako i osetljivost na konflikt interesa. Demokratska stranka je sklonila u stranu ličnosti za kojima su se vukli repovi, kako u kampanji ne bi morala da odgovara na nezgodna pitanja. Pitanje je da li je preostalo dovoljno vremena za "saniranje". Interesantno je da su se oponenti na početku kampanje ponašali kao da ih taj potez demokrata zadovoljava. U svakom slučaju, nove afere na početku kampanje nisu otvarane.

Sve u svemu, ako ne bude iznenađenja, ovi izbori ne bi trebalo da donesu neprijatan preokret i napuštanje generalne orijentacije iz oktobra 2000. (U Evropu!). Do izvesnog osvešćivanja, suočavanja s teškom socijalnom realnošću i prirodnim kvarenjem vlasti, pa i do izvesne promene načina na koji se vodi politika verovatno će doći.

Naravno teško je prognozirati dok je zec u šumi, ali s obzirom na veliki broj takmaca i njihove pretpostavljene domete može se naslutiti da bi nova vlada, sastavljena posle ovih izbora, najverovatnije mogla biti koaliciona, možda i koncentraciona, ali da će ona verovatno biti politički nestabilna, pa i da će se na sledeće parlamentarne izbore čekati možda kraće nego na ove. Nova vlada doći će na nešto bolji teren od prethodne, ali će raspolagati s manje poletne nade. Ona neće biti u prilici da vizionarstvom zabašuruje slabosti, već će od samog starta biti podvrgnuta jačoj sumnji, osporavanju i kontroli nego što je bila ova koja je, ipak, barem u početku imala tzv. revolucionarni izgovor.

U toku procesa traženja koalicije, u toku komponovanja te buduće vlade, nedostaje jedan važan faktor – izabrani predsednik Republike, koji može nastupiti anticipatorski i uticati na to da se razlike stave u stranu zarad ostvarenja dugoročnog cilja. To će biti destabilizujući nusprodukt ona tri neuspela pokušaja da se u Srbiji izabere šef države.Noć radikala

01. januar 2004. | Vreme
Radikali dominiraju na "svojoj polovini" i ostvaruju neupotrebljivu pobedu. Za sklapanje postizborne koalicije radi sastavljanja nove vlade potrebna saglasnost DSS-a, DS-a, G17 plus i SPO–NS. Aktere znamo: kad se oni usaglašavaju – sve je moguće

Zadah starog režima

30. decembar 2003. | Danas
Srbija se na upravo održanim parlamentarnim izborima suočila sa sopstvenim likom i pokazala ga svetu onakvim kakav on u ovom trenutku zaista jeste.

Dobitnici i gubitnici

30. decembar 2003. | Danas
Dok su se "petooktobristi"međusobno razračunavali i "mazili" najpogrdnijim imenima i nadimcima, dotle su "bivši"šetali Srbijom i pridobijali "ponižene i uvređene", hraneći ih lažnim nadama.

Povratak kralja

30. decembar 2003. | Danas
Dobro, nije to baš onoliko monumentalan povratak kralja Gondora kako je to napisao Tolkin, a režirao Džekson, ali je sigurno povratak jednog drugog kralja, onog trgova i ulica.

Obavešteni građanin – brana ekstremizmu

30. decembar 2003. | Politika
Samo što su se građani Srbije izborili za pravo da svake četiri godine biraju izvršnu i zakonodavnu vlast, monarhisti sada predlažu da im se to pravo ograniči time što će se smenjivim narodnim predstavnicima nametnuti nesmenjivi vrhovni arbitar

Dogovor ili novi izbori

30. decembar 2003. | Blic
Da li će DSS, DS, G17 plus i SPO i NS moći da formiraju vladu Srbije pokazaće se već prilikom izbora predsednika Skupštine Srbije. On bi ujedno bio i v.d. predsednika Srbije koji dodeljuje mandat za sastav nove vlade.

Srbija posle izbora

30. decembar 2003. | Politika
Uz nekoliko tuča na biračkim mestima, mala kašnjenja prilikom otvaranja birališta i još poneki neizbežni izborni kuriozitet, Srbija je pregrmela šeste parlamentarne izbore.

Da li možete da zamislite Miloševića u poslaničkoj klupi

30. decembar 2003. | Danas
Većína ispitanika u mini anketi dnevnog lista Danas smatra nezamislivim da Slobodan Milošević ponovo sedne u poslaničku klupu Skupštine Srbije

Svi čekaju DSS

30. decembar 2003. | Blic
Formiranje nove vlade Srbije glavna je nedoumica posle saopštavanja nezvaničnih rezultata izbora. Preliminarni rezultati najavljuju duge i teške pregovore, a nakon prve ponude koju je SRS uputio DSS otvaraju se tri mogućnosti.

Vreme je da vratimo dostojanstvo

25. decembar 2003. | Blic
Bratstvo svetog manastira Hilandara sa očinskom brigom za budućnost otadžbine poziva svoj narod da izađe i glasa na predstojećim izborima za Narodnu skupštinu.

Ko će skočiti preko pet odsto

25. decembar 2003. | Vreme
Promocije, konvencije, rukovanja, što kaže onaj Rističević, napad na svinjce, torove i kokošinjce, dopunjena su i onom "proizvodnjom svečanosti" i masovne zabave tipičnim za predizborno zavođenje i podmićivanje.

Dafinini pilići

25. decembar 2003. | Vreme
Prava pomama zahvatila je sve srpske političare pred novogodišnje parlamentarne izbore. U "stara dobra Miloševićeva vremena" znalo se šta je važno učiniti u predizbornoj kampanji: pretendenti na poslanički mandat utrkivali su se ko može dalje da pljune, recimo do Brisela ili Vašingtona, ili nadgornjavali oko toga čija je zlatna kašika više zarđala.

Traže pravo glasa

25. decembar 2003. | Blic
Dijaspora je ujedinjena u tri stvari - da dobije pravo glasa, da, po zahtevu, dobije državljanstvo i da se oformi ministarstvo za dijasporu,

Pred izbore se najviše laže

25. decembar 2003. | Blic
Za sve stranke u predizbornoj kampanji najvažnije je pitanje kako da privuku oko 1.650.000 birača koji su politički pasivni, ocenio je juče Srećko Mihajlović jedan od saradnika projekta koji je juče predstavio Centar za slobodne izbore i demokratiju.

Neću u vladu bez Dinkića

25. decembar 2003. | Blic
Verujem da ćemo na izborima proći i bolje nego što smo to procenjivali na početku kampanje. Naš program je naišao na dobar odjek, izjavio je u razgovoru za „Blic“ Miroljub Labus, lider i nosilac izborne liste G17 plus.

Raspričali se i rukama

24. decembar 2003. | Novosti
Naše političare je najlakše prozreti kada su ljuti. Tada su "najrazgolićeniji" i otkrivaju prave emocije. Padaju sve maske vešto pripremanih retoričkih trikova. Političari kod nas su nestrpljivi, ne umeju da savladaju bes, nisu naučili da izbroje do pet...

G17 Plus ulazi u Labusovu vladu, ostalo su nagađanja

24. decembar 2003. | Danas
Kada Republička izborna komisija u ponoć 31. decembra objavi konačne rezultate parlamentarnih izbora, predsednik G17 Plus Miroljub Labus u društvu supruge Olivere i prijatelja dočekivaće Novu godinu na Kopaoniku.

Nema vlade bez DS

25. decembar 2003. | Blic
Prema poslednjim istraživanjima javnog mnjenja, rast popularnosti DS je evidentan. To znači da vladu neće biti moguće formirati bez nas, osim ako neko bude hteo da je napravi sa radikalima.

Veština ubeđivanja

24. decembar 2003. | Politika
Vreme predizborne kampanje stvorilo je priličnu konfuziju da se na ovim vanrednim parlamentarnim izborima odlučuje o Haškom tribunalu, optuženima za ratne zločine, o monarhiji, himni, grbu i o samom statusu Kosova i Metohije.

Svi priželjkuju pobedu

24. decembar 2003. | Politika
Sutra tačno u ponoć počinje predizborna tišina. Privodeći kampanju kraju, uvereni da su i one neodlučne ubedili da treba da glasaju učesnici u pedizbornoj trci, već daju i prve prognoze rezultata izbora.

Lidersko šminkanje naočigled građana

24. decembar 2003. | Danas
Ne možemo pobediti na ovim izborima, možemo prebaciti cenzus i ući u parlament i truditi se da u njemu nastavimo da se borimo za suštinu našeg programa - nastavak reformi, privatizacije, tranzicije u celini, koja kao krajnji cilj treba da ima upravo to što je naš program, sažeto izraženo u sloganu "Da svi živimo od plate i penzije".

Ne prihvatam ultimatume

23. decembar 2003. | Blic
Srpska radikalna stranka osvojiće najviše mandata na predstojećim izborima. Očekujem da osvojimo više glasova nego na predsedničkim izborima jer sam tada, kao kandidat za predsednika, osvojio 1.260.000 glasova na malu izlaznost.

Dajem reč - neću u vladu sa DS i SRS

23. decembar 2003. | Blic
Očekujem da će DSS imati odlučujući uticaj u Skupštini i kreiranju buduće vlade, izjavio je u intervjuu za „Blic“ lider i nosilac izborne liste DSS Vojislav Koštunica.

Završni skupovi

23. decembar 2003. | Politika
Do parlamentarnih izbora ostalo je još nekoliko dana. Izborna tišina počinje u četvrtak u ponoć i traje do zatvaranja birališta u nedelju, 28. decembra.

Očekujem da u novi parlament uđe šest ili sedam izbornih lista

21. decembar 2003. | Danas
Poslednjih dana imamo intenzivno posipanje pepelom, samozaljubljivanje, ubeđivanje pred ogledalom u svoju savršenost i druge pojave koje su prirodne u predizbornoj kampanji.

Za jaku i bogatu Srbiju

21. decembar 2003. | Politika
Vanredni parlamentarni izbori koji su pred nama trebalo bi, prema proceni analitičara, da budu najdemokratskiji do sada održani u Srbiji. U odnosu na izbore iz 2000. godine,  birači će se opredeljivati između programa čak osamnaest stranaka i koalicija.

Kakva je vlada moguća

21. decembar 2003. | Politika
Kako stvari sada stoje, od rezultata izbora, od kojih će sve do ponedeljka najviše strahovati Boris Tadić, nosilac liste DS, znaće se ko će i s kakvim pozicijama i ambicijama ući u pregovore za sastav nove vlade

Završno ubeđivanje

21. decembar 2003. | Politika
Vojničkim terminom rečeno, do parlamentarnih izbora ostao je "sitan" broj dana. Za tačno jednu sedmicu građani Srbije izaći će na glasačka mesta, a političkim partijama i koalicijama ostalo je toliko vremena za finiš kampanje.

Država se od temelja gradi

21. decembar 2003. | Politika
Na žalost, pokazalo se da nova vlast nije bila dovoljno odgovorna, a ni dorasla da obavi veliki zadatak i na valjan način realizuje ono što je bilo potrebno, ističe u razgovoru za "Politiku" Vojislav Koštunica, predsednik Demokratske stranke Srbije.

Udvarača mnogo a "brak" - jedan

21. decembar 2003. | Novosti


Potpisao samo Dragaš

19. decembar 2003. | Novosti
Na adrese 18 stranaka i koalicija koje učestvuju na izborima, lider DA Nebojša Čović poslao je tekst Rezolucije o zaštiti srpskih nacionalnih interesa i prava Srbije na Kosmetu, tražeći od njih da se potpisom obavežu da će raditi na tome da Pokrajina, ostane u sastavu Republike.

Izbori će biti opelo za male stranke

19. decembar 2003. | Danas
Obraćajući se kroz kampanje biračima, političari i predstavnici stranaka koje će izaći na predstojeće parlamentarne izbore, prema oceni politikologa Vladimira Goatija, izriču mnoštvo obećanja i na taj način potcenjuju inteligenciju birača

Istina ili varka

18. decembar 2003. | Vreme
Od devedesete godine nije bila tako nejasna i konfuzna partijska slika u Srbiji. Tačnije, nejasnija je sada nego i te devedesete, jer tada je jedna partija dominirala, samo je među izazivačima vladala konfuzija.

DS bez rukavica

19. decembar 2003. | Blic
Demokratska stranka neće dozvoliti da bude vudu lutka u koju će svi zabadati svoje otrovne strele. Obnavljanje političkog licemerja predstavlja veliku opasnost za Srbiju, izjavio je juče za „Blic“ Boris Tadić, nosilac liste DS.

Rekonstrukcija haosa

18. decembar 2003. | Vreme
Da li je moguće da će se u Srbiji dogoditi još jedno čudo, veće nego sva prethodna? Čudo je bio Slobodan Milošević i sve što je uspeo da uradi. Čudo je bio i Peti oktobar, to kako su se svi ujedinili i kako su odjednom nestali i Milošević i gospođa Marković i Šešelj i Drašković.

Predizborno hodočašće

18. decembar 2003. | Vreme
Predizborni obilasci crkava i manastira ovaj put obavljeni su diskretnije i s više ukusa nego obično. I ovaj put, međutim, crkva je dozvolila da joj, zarad načela da je otvorena za svakoga, prag pređu i dostojni i nedostojni

Dve liste računaju na većinu

18. decembar 2003. | Danas
Nakon što je prekjuče Sulejman Ugljanin, predsednik koalicije "Lista za Sandžak dr Sulejman Ugljanin", pozvao birače da na predstojećim parlamentarnim izborima glasaju za listu Demokratske stranke, ponovo su otvorene kalkulacije o mogućem izjašnjavanju bošnjačkih birača u Sandžaku.

Izostala kampanja civilnog sektora

18. decembar 2003. | Danas
CESID kao i na svim prethodnim izborima učestvuje u animiranju birača da glasaju kroz edukativni program i spotove koji služe da ljude upute kako se ponašati na biračkom mestu, zašto je važno glasati i ispoštovati proceduru glasanja. Na prethodnim i ovim izborima osetno opale aktivnosti nevladinih organizacija u animiranju građana da izlaze na izbore.

Nije po zakonu, ali je praktično

18. decembar 2003. | Politika
Ministar odbrane Boris Tadić pozvao je građane koji žive u inostranstvu i protiv kojih je pokrenut krivični postupak zbog izbegavanja vojne obaveze da se vrate u zemlju, naglasivši da oni neće snositi posledice.

Test demokratije

18. decembar 2003. | Politika
Hladno vreme i sneg nisu uticali na predizbornu kampanju. Predizborni karavani su i tokom jučerašnjeg dana nastavili da krstare Srbijom. Lideri i stranački funkcioneri su na tribinama i konferencijama za novinare objašnjavali zašto bi građani trebalo da na vanrednim parlamentarnim izborima 28. decembra glasaju za njihovu političku opciju.

Izbori ne otvaraju radna mesta

18. decembar 2003. | Blic
Političke stranke u predizbornoj kampanji akcenat svojih obećanja upućenih biračima stavljaju na zapošljavanje. Posle izbora, u zavisnosti ko će na njima pobediti, biće zaposleno od najmanje 150.000 do neverovatnih milion građana Srbije.

Stranke previše obećavaju

18. decembar 2003. | Politika
Portparol Cesida Marko Blagojević ocenio je juče da će parlamentarni izbori 28. decembra biti najvažniji od uvođenja višestranačja u Srbiji, devedesetih godina minulog veka. "Građani će sada dobro razmisliti o obećanjima stranaka.

JUL-u dodatni rok

18. decembar 2003. | Politika
Republička izborna komisija juče je utvrdila i objavila zbirnu izbornu listu na kojoj je 18 stanaka i koalicija. Međutim, lista bi mogla biti dopunjena i na njoj bi se, kao 19. našla i Jugoslovenska levica – ukoliko ispuni uslove za to.

Politika najbrže napuni džep

17. decembar 2003. | Blic
Materijalni položaj ljudi koji se bave politikom bitno se razlikuje od statusa ogromne većine građana Srbije. Ukoliko mladi školovani ljudi odluče da se bave svojom strukom, njihove šanse da kao lekari, profesori, novinari ili službenici, sebi obezbede pristojan život su minimalne. Međutim, stvar se bitno menja ukoliko odluče da se politički angažuju.

Parlament premali za sve

17. decembar 2003. | Blic
Srpski parlament bi, prema idealnim očekivanjima stranka u duhu predizborne kampanje, uz uslov da četiri najveće stranke ne pređu cenzus, bio mali da primi sve poslanike. Skupštinsku salu trebalo bi proširiti za 115 poslaničkih mesta.

Sumnjivo lice skinulo JUL

16. decembar 2003. | Novosti
Na izborima 28. decembra za ulazak u srpski parlament, izvesno je, boriće se 18 kandidata čije je liste RIK proglasila. Da li će se i JUL, čija je lista odbijena, izboriti za izbornu utakmicu, videće se narednih nekoliko dana, kada isteknu zakonski rokovi za prigovor i žalbe.

Dvojac sa trećim

16. decembar 2003. | Danas
Od svih favorita na predstojećim parlamentarnim izborima u Srbiji, uključujući i radikale kojima analitičari daju najviše poslaničkih mandata, nijedan ne bi mogao sam da formira vladu. Trenutno je aktuelno pet varijanti postizbornih  koalicija.

Veoma tiha kampanja

15. decembar 2003. | Politika
Uz primedbe da je kampanja nemaštovita, građani se još prisećaju kako je Slobodan Milošević političke protivnike nazivao "janičarima", "snagama haosa i bezumlja" i "petom kolonom", a Vojislav Šešelj njegovu suprugu "crvena veštica sa Dedinja".

Još dve nedelje

14. decembar 2003. | Politika
Bez predaha za lidere stranaka i koalicija čiju političku sudbinu 28. decembra rešavaju građani Srbije

U Evropu idemo olovnim nogama

15. decembar 2003. | Danas
Treba očekivati da lista Demokratske stranke dobije 700 hiljada glasova

Spasli smo temelje

14. decembar 2003. | Politika
Najveća greška je nezavršena oktobarska revolucija iz 2000. godine

"Crna ovca" za novu Srbiju

14. decembar 2003. | Politika
Siguran sam da budući parlament neće ostati bez nosilaca liberalnih misli i ideja, optimista je lider Liberala

Usijani kalkulator

13. decembar 2003. | Vreme
Ako se posmatra osnovna linija rascepa "stari režim" – "novi režim" ili "banda crvena" – "dosmanlije", ispada da čak 12 partija ili koalicija manjih ili većih evroentuzijasta ide protiv pet tvrdih evroskeptika i istovremeno svi protiv svih.

"Gluva" glasačka kutija

13. decembar 2003. | Vreme
U sezoni ribarenja na glasačke duše, jedna stranka se prvi put direktno obratila licima sa oštećenim sluhom na njhovom maternjem jeziku

Partneri iz nužde

13. decembar 2003. | Blic
Šansu da sastave novu vladu posle izbora trebalo bi da imaju DS, DSS i G17 plus, jer je pretpostavka da će im zbir njihovih glasova doneti ubedljivu većinu i samim tim i kritičnu masu potrebnu za stvaranje vladajuće koalicije.

Solana o izborima

13. decembar 2003. | Blic
Havijer Solana, visoki predstavnik za spoljne poslove i bezbednost Evropske unije, dolazi u ponedeljak u posetu Beogradu, saznaje „Blic“.

Loše kopije originala

13. decembar 2003. | Glas javnosti
Kakav odnos prema Hagu zauzimaju stranke u toku predizborne kampanje

Posle izbora - dve države

13. decembar 2003. | Novosti


Reklama ne pobeđuje

13. decembar 2003. | Novosti
Kampanja političkih stranaka i koalicija pred vanredne parlamentarne izbore ulazi u završnu fazu, a glavna obećanja biračima su bolji život, razvoj poljoprivrede, više radnih mesta i borba protiv korupcije.

Neko vas gleda

12. decembar 2003. | Blic
Potpredsednik Vlade Srbije Jožef Kasa izrazio je sumnju da ga prate službenici neke tajne službe. On je rekao da su „pripadnici nekih organa bezbednosti“ ispitivali službenike švajcarske ambasade o razlozima njegove nedavne posete toj ambasadi.

Političke partije kao roba

12. decembar 2003. | Danas
Da li je ova predizborna kampanja "pristojnija" u odnosu na prethodne


Službenim autom po glas naroda

11. decembar 2003. | Blic
Advokat Slobodan Beljanski smatra da svako korišćenje ministarske funkcije za stranačku promociju, posebno u vreme izborne kampanje, predstavlja zloupotrebu položaja. Kako kaže, takvih „zloupotreba u toku postojeće kampanje ima dosta i one su prilično uočljive“.

Popularni na ceni

11. decembar 2003. | Politika
Manje stranke imaju više umetnika i sportista na izbornim listama

Sporenja oko Haga

11. decembar 2003. | Politika
Različiti pristupi nosilaca izbornih lista oko delikatnog problema

Milošević vladao gore od Turaka

11. decembar 2003. | Blic
Imenovanje haških optuženika za nosioce ili kandidate na izbornim listama pojedinih stranaka za Džejmsa Lajona, direktora Međunarodne krizne grupe, može imati i svoje pozitivne strane, jer je to, kako kaže, „na ironičan način dobro“.

Opstaju li Tadići Svilanović?

11. decembar 2003. | Novosti
Ishod parlamentarnih izbora u Srbiji i novi raspored snaga u republičkom parlamentu preslikaće se, ne samo na skupštinu državne zajednice, nego i na Savet ministara

Prvi pendrek Srbije

11. decembar 2003. | Blic
Kome će Dušan Mihajlović ostaviti u amanet MUP Srbije, zavisiće pre svega od izbornih rezultata, ali sve prognoze govore da će neka od  stranke biti u prilici da diktira sastav buduće vlade, u kojoj je Ministarstvo policije jedan od najvažnijih šrafova.

SPS opet sa SRS

11. decembar 2003. | Novosti
Potpredsednik SPS Milorad Vučelić o planovima stranke kada ona udje u parlament Srbije

Peglanje pred izbore

11. decembar 2003. | Blic
Vreme predizbornih kampanja, osim obećanja, slogana i bilborda, donosi i promenu imidža političkih lidera

Uloga Otpora je u Skupštini, ne u Vladi

10. decembar 2003. | Danas
Vanredni parlamentarni izbori u Srbiji 28. decembra, a list Danas u svojim predizbornim razgovorima diskusiju vodi sa profesorom Čedomirom Čupićem, prvim na listi Otpora

Vole muškarce, ali ne i politiku

10. decembar 2003. | Glas javnosti
Gej organizacije odbile ponudu Liberala Srbije

Zamrzavanje funkcija je jeftina demagogija

10. decembar 2003. | Glas javnosti
Zloupotrebljavaju li nosioci lista svoje ministarske položaje?

Mihajlovićev general

10. decembar 2003. | Danas
Pobednička koalicija na izborima 2000. godine odavno više nije na okupu. Uprkos međusobnim razlazima, većina članova bivšeg DOS uspela je da zadrži za sebe pojedine delove vlasti i, naravno, sve ono što ide uz vlast.

Vi izaberite

10. decembar 2003. | Blic
Iako je do parlamentarnih izbora ostalo još dvadesetak dana, poznata su imena većine kandidata za budućeg premijera Srbije. G17 plus, Demokratska stranka, socijalisti, radikali i Demokratska alternativa istakli su kandidate za prvog čoveka nove republičke vlade, dok ostale stranke ne žele da izađu u javnost sa svojim kandidatima za tu funkciju.

Prvo ometanje suparnika

10. decembar 2003. | Politika
Predizborni karavani su i tokom jučerašnjeg dana krstarili Srbijom. Dominantna tema stranačkih mitinga i skupova bila je otvaranje radnih mesta i predstavljanje socijalnih programa za zbrinjavanje najugroženijih građana.

Milošević veruje da ćemo preuzeti vlast

10. decembar 2003. | Blic
Milutin Mrkonjić, kandidat Socijalističke partije Srbije, objašnjava kako svoju stranku vidi kao jednu od tri ili četiri najjače partije u državi

Obećavanje ludom radovanje

09. decembar 2003. | Blic
Zaposlićemo milion ljudi, smanjićemo poreze, ali se to neće odraziti na budžetske korisnike, Knin je srpski grad, a naše granice su na liniji Karlobag, Karlovac, Ogulin, Virovitica, donećemo novi ustav i zakone, Srbija će biti monarhija, hleb će biti tri dinara... Ako ništa od obećanog ne dobijete, nemojte se iznenaditi ako od političara dobijete odgovor: „Ko vam je kriv što ste nam verovali“.

Neću da mi kače brljotine

09. decembar 2003. | Blic
Lideru Reformista Vojvodine Miodragu Isakovu čini se da se, dok se neki u predizbornim kampanjama bave nezavisnom Srbijom ili im je ona na prvom mestu, građani nalaze na poslednjem.

Pljušte obećanja

09. decembar 2003. | Politika
Što se više bliži 28. decembar, dan vanrednih parlamentarnih izbora u Srbiji, to učesnici u izbornoj trci potencijalnim biračima daju sve veća i primamljivija obećanja.

Sajberseljak u Skupštini

09. decembar 2003. | Blic
Na listi kandidata za poslanike Demokratske stranke Srbije našao se i prvi srpski sajberseljak, poznat po tome da  kajmak, sir i jaja prodaje putem Interneta.

Bilbordi skromnih učinaka

09. decembar 2003. | Politika
Nekad su birači pozivani na glasanje uz slogane "Srbija se saginjati neće" i "Sa nama nema neizvesnosti", ili da ne glasaju, s porukama: "Bojkot, moj izbor", "Budi hrabar, reci dosta".

U prugastim dresovima

04. decembar 2003. | Vreme
Od dvojice haških nosilaca izbornih lista, Vojislav Šešelj je svoju sa 250 imena sastavio neuporedivo brže, gotovo rutinski, preko telefona. Ona Miloševićeva sastavljana je uz mnogo natezanja, zbog nje se moralo dva puta putovati u Hag i još nije ozvaničena