Izvor: B92

Neretko se može čuti kako u Srbiji nema gde da se skija, međutim realnost je sasvim drugačija. Imamo razvijena skijališta, ali i nekoliko onih koja su u povoju i koja će u budućnosti privlačiti sve više skijaša. Predstavili smo vam vodič za skijanje na Kopaoniku, a danas "skijamo" na Zlatiboru.

Pandemija koronavirusa promenila je planove i navike ove godine, te smo letovali u Srbiji, a kako je takođe zadržala zaključane mnoge zemlje, ostaje nam da i zimu provedemo u zemlji.

Mi vam predstavljamo mapu skijališta Srbije, kao i kompletan vodič sa cenama ski-pasa na svakom od naših skijaških bisera.

Foto: DarkoRuzicic / Shutterstock

Prestonica srpskog planinskog turizma nalazi se na prosečnoj nadmorskoj visini od 1.000 m, a okružuju je visovi Tornik (1.496 m), Čigota (1.422m) i niz nižih.

Temperaturne razlike su minimalne i ovaj predeo ima oko 2.000 sunčanih sati godišnje. Prosečna godišnja temperatura iznosi 7,5 stepeni, dok je prosečna dnevna 18 stepeni. Najviša dnevna temperatura izmerena je 1962. godine, kada je živa u termometru dostigla 33,6 C, dok je najniža temperatura zabeležena davne 1954. godine kada se spustila na čak 23,1 C ispod nule.

Zlatibor ima stogodišnju turističku tradiciju, prvi hotel je izgrađen 1908. god. i u njemu su boravili srpski kraljevi, pesnici i slikari.

Nakon snežnih padavina na Zlatiboru prethodnih dana, stekli su se svi uslovi da počne još jedna ski-sezona na Torniku. Na ski-centru se strogo poštuju sve propisane epidemiološke mere, pa za otvaranje ski-sezone nije bilo organizovanih muzičkih i drugih zabavnih događaja.

Počela ski-sezona na Torniku: Otvorena plava staza FOTO/VIDEO

Ukupan kapacitet skijališta je oko 5.400 skijaša na sat, navedeno je na sajtu Skijališta Srbije. Ski-centar Tornik opremljen je šestosednom žičarom, kapaciteta 3.000 skijaša na sat, a ima i dva ski-lifta tipa "sidro", ukupnog kapaciteta 2.400 skijaša na sat.

Četiri staze - Čigota, Tornik, Ribnica i Zmajevac pokrivene su sistemom za veštačko osnežavanje, tako da ovaj ski-centar više ne zavisi od vremenskih uslova.

Foto: Deposithphotos / focusandblur

U ski-centru Tornik nalazi se i posebna vrsta instalacije tzv. "tjubing", koja, kao i sama žičara, može da se koristi i u letnjem i u zimskom periodu godine i pruža neizmerno zadovoljstvo i uzbuđenje svima koji odluče da je isprobaju. Ski-centar je opremljen i dečjim igralištem i karuselom. Ski-centar Tornik ima svoj parking.

U Info-centru Turističke organizacije Zlatibor, koji se nalazi na Kraljevom trgu, postavljen je uređaj "pikap boks", na kome se mogu podići ski-karte kupljene preko veb-šopa. Karte koje su kupljene mogu se na jednostavan način, beskontaktno preuzeti preko ovog uređaja skeniranjem vaučera koji dobijate na svom telefonu.

Cena jednodnevne karte iznosi 2.140 dinara za odrasle, dok je ski-pas za decu 1.650 dinara.

Savršena skijališta – čak i za one koji ne skijaju FOTO

Iznajmljivanje komplet ski-opreme za odrasle (skije, štapovi, cipele) iznosi od 3.190 za vikend, 2.790 za pet dana, dok za sedam dana treba izdvojiti 4.790 dinara. Skijaška oprema za decu nešto je povoljnija, pa tako za vikend treba izdvojiti 1.690 dinara, za pet dana 2.290, a za sedam dana 2.790 dinara.

Pet najvećih zabluda o skijanju

Ono što možete da uradite ukoliko putujete sopstvenim prevozom jeste da iznajmite ski-opremu u svom gradu, te možete da prođete i nešto povoljnije.

Foto: Rina

Ski-taza na Obudojevici spremna je da dočeka sve rekreativce, početnike i one koji žele da naprave svoje prve korake na skijama. Na padini su već postavljeni ski-liftovi, top za veštačko osnežavanje i nekoliko ski-škola.

Cena ski-časa sa iznajmljivanjem opreme na skijalištu na Obudojevici kreće se 1.200 do 1.500 dinara, dok je cena individualnog časa 2.500 dinara. Cena korišćenja ski-lifta je 350 dinara za jedan sat, poludnevna karta je 800 dinara, a celodnevno korišćenje je 1.200 dinara.

Zimske sadržaje pripremio je i Avantura park, koji se nalazi u centru Zlatibora, preko puta pijace. Cene grupnih časova u školi skijanja kreću se od 2.000 dinara, dok je cena individualnog časa od 3.600 dinara.

Za polaznike koji žele da pohađaju časove skijanja više dana formirani su posebni popusti. U cenu ski-časa uračunata je oprema i korišćenje ski-lifta.

Avantura park ove godine organizuje i atraktivno noćno skijanje od 19.00 do 22.00 časa. Cena ski-pasa je 1.000 dinara. Cena ski-pasa sa opremom za odrasle je 1.600 dinara, dok je cena sa opremom za decu 1.400 dinara.

Nov izgled Zlatibora: "Izvinjavam se što smo očistili, uredili i osvetlili jezero" VIDEO

Skijaške škole u centru Tornik takođe će raditi punom parom i narednom periodu. Cene individualnih ski časova kreću se od 2.700 do 3.000 dinara, a ski-škole odobravaju popuste za polaznike koji više dana pohađaju škole skijanja. Cene grupnih časova kreću se od 12.000 dinara za 10 časova.

Iznajmljivanje ski-opreme za odrasle kreće se od 1.200 dinara, a za decu 1.000 dinara po danu. U ski-centru Tornik moguće je iznajmiti i `snowboard` po ceni od 1.800 dinara.

Kakvi su vaši utisci o skijanu na ovoj planini? Pišite nam u komentarima!

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.