Izvor: Fenix magazin/Marijana Dokoza

U Hrvatskoj je primećen fenomen "cvetanja mora" zbog čega mediji upozoravaju turiste.

Nemački mediji upozoravaju svoje građane na odmor u Hrvatskoj. Ovaj put tema nisu cene već tzv. “cvetanje mora”.

ProSieben tako javlja kako se hrvatskom obalom Jadrana širi "smeđa sluz" koja kupače može da sprečiti u kupanju u inače tirkiznoj vodi.

"Zapravo je reč o cvetanju mora, ali se na društvenim mrežama zbog svoje sluzave konzistencije često opisuje i kao "morski šmrkalj", javlja ProSieben.

"Sve više plaža u Hrvatskoj okupirano je nepoželjnom morskom travom. Neki turisti javljaju kako je potraga za područjem bez algi bila neuspešna. Tepih od algi je neugodan na koži. Ne pomaže ni činjenica da je to u osnovi normalna prirodna pojava", piše RTL.

Kako takođe prenosi  "Infovrsar ", koji i na nemačkom jeziku informiše turiste, cvetanje mora je u većini slučajeva bezopasan i neotrovan, ali može imati neugodan miris.

"Uzrokovana je i povećanom količinom padavina. Iz Centra za istraživanje mora na Institutu Ruđer Bošković saznajemo da se radi o skupini jednoćelijskih algi koje nisu opasne niti otrovne, ali radi se o organskom materijalu koji se raspada pa nastaje miris. "Crvena plima" po noći može izazvati zanimljiv efekt svetlucanja mora. Dakle, postoje jedan ili dva lepa aspekta neugodnog fenomena na plaži, javlja "Infovrsar".

Još 2023. godine u medijima su se pojavili izveštaji o povećanom nakupljanju algi uzrokovanom klimatskim promenama. Karibi su takođe pogođeni, tamo su tepisi od algi ponekad čak vidljivi iz svemira.

Prema informacijama Zavoda za javno zdravstvo RH, cvetanje mora je vanredna prirodna pojava koja se javlja pri određenim vremenskim uslovima kao što su promene temperature mora i većih količina padavina u prolećnjem razdoblju uz povećan unos hranjivih soli i fosfora koji služe kao hrana za fitoplanktone.

Podeli: