Izvor: B92

Ova godina će doneti pravu gozbu avantura na otvorenom, novih destinacija i značajnih godišnjica koje će nas privući da se vratimo putovanjima. Dejli mejl je na ovu listu stavio i susednu Crnu Goru. Evo šta su pisali o njoj...

Izazovna godina je za nama, a nadamo se da će ova 2022. godina doneti više mogućnosti da uživamo u avanturama i putovanjima.

Dejli mejl je izdvojio top-10 mesta koje bi trebalo posetiti ove godine.

Egipat

Ova godina će biti u znaku Egipta, počevši od premijere filma Smrt na Nilu 11. februara koji je režirao Kenet Brana. Isto tako, 2022. godine se navršava 100 godina otkad je britanski egiptolog Hauard Karter otkrio grobnicu Tutankamona u Luksoru i 200 godina od dešifrovanja kamena iz Rozete, koji je otkrio tajnu hijeroglifa.

U Egiptu ne smete da propustite Veliki egipatski muzej u Gizi, u kojem ćete moći da vidite 100.000 artefakata iz drevnog Egipta, uključujući celu kolekciju Tutankamona.

Putovanje van zemlje za praznike: Predstavljamo "najevropskiji grad na Mediteranu"

Jeloustoun

Jelouston, prvi nacionalni park na svetu, slavi 150. rođendan ove godine.

To je dobar izgovor za putovanje kroz Stenovite planine da biste istražili ovo utočište u Vajomingu sa gejzirima, jezerima i divljim životinjama koje uključuju medvede, bizone i losove.

Saudijska Arabija

Ovde se nalazi šest lokacija svetske kulturne baštine, uključujući El Hidžr, sa izvanredno očuvanim nabatejskim ruševinama i 10.000 godina starom stenom u Jubat Ha-ilu.

Preporučuje se da se na putovanje ide u periodu od novembra do marta kako bi se izbegle letnje vrućine.

Maraja, najveća zgrada sa fasadom od ogledala na svetu u Al Uli i šetnja po krateru Hutaimah, svakako su još neka iskustva koja treba da doživite u ovom delu sveta.

Tokio

Japanski glavni grad ima više od 200 restorana sa Mišelinovim zvezdicama, što je više od bilo kog grada na svetu.

Tako da je sledeća godina idealna da se isproba neki od japanskih specijaliteta

Sve boje Japana: Vrt u kojem raste crveno čupavo grmlje i cveće plave boje FOTO

Valensija

Treći najveći grad u Španiji i dom paelje krunisan je svetskom prestonicom dizajna za 2022. godinu. Godina kulturnih događaja će uključivati koncerte, izložbe i ulični festival u septembru, a Las Falas, čuvena proslava vatrometa zakazana je za period od 15. do 19. marta.

U ovom gradu ne bi trebalo da propustite Grad umetnosti i nauke (teatar u Valensiji) – upečatljiv arhitektonski ansambl koji uključuje planetarijum, muzej nauke i najveći akvarijum u Evropi.

Kanada

Na istočnoj obali Kanade ćete moći da uživate u predivnim pejzažima, ribljim restoranima i očaravajućim aktivnostima napolju.

Upustite se u vožnju kroz Njufaunlend, Nju Brunsvik, Novu Škotsku i ostrvo princ Edvard, a istražite i zaliv Fandi, u kojem su najviše plime na svetu.

Zašto je Kanada najbolja zemlja sveta?

Peru

Slava carstva Inka samo je početak u zadivljujućoj zemlji koja ima obalne pustinje i snežne vrhove Anda, kao i amazonsku prašumu.

Magija Crne Gore

"Crna Gora je manja nego Jorkškir, ali ima 117 plaža, četiri mesta sa Uneskove liste svetske kulturne baštine, predivne planine i najdublji kanjon u Evropi", piše Dejli mejl.

"Ima manje gužve nego u susednoj Hrvatskoj, raste kao destinacija za zimske sportove, a krajem godine je otvoreno skijalište u Kolašinu."

Treba videti i stare gradove među drevnim zidinama, probati crnogorske specijalitete i najupečatljivije gradove Budvu i Kotor.

Dejli mejl: Crna Gora kao odraz lepote Balkana

Azorska ostrva

Najveće ostrvo živopisnog portugalskog arhipelaga. Najznačanije "stanice" na ostrvima su vulkanski krater Kaldeira das Sete Cidades i Ponta Delgada, koja je nekada bila prosperitetna stanica između Evrope i Novog sveta

Južna Afrika

Ima dosta atrakcija od Svetilišta Mandela u Johanezburgu, bivšeg doma političkog vođe, koji je sada hotel sa devet soba do najdužeg afričkog zip-lajna blizu Kejptauna koji se proteže na skoro 3.000 metara

Za nešto nežnije, tu su šetnje vina kroz vinograde Stelenboša koje se završavaju degustacijom.

Adrenalinski odmor: Južna Afrika

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.