Izvor: B92

Neverovatne primerke drveća možemo da pronađemo svuda u svetu, a jedan od njih je zasigurno i "Chene chappele" (hrast-kapelica) u Francuskoj.

Hrast koji mami turiste nalazi se u mestašcu Aluvil Belfos, a evo zašto osvaja srca ljudi već stotinama godina.

Procenjuje se da je star između 800 i čak 1.200 godina, što ga čini jednim od najstarijih primeraka u Francuskoj. Visok je 15 metara, a opseg njegova debla pri dnu iznosi čak 16 metara. Skoro, pa vredi ona „lakše ga je preskočitti nego zaobići“.

Lokalno stanovništvo veruje kako je upravo pod njegovim krošnjama zastao normanski vojvoda Vilim I Osvajač.

A u 17. veku u hrast je udario grom i vatra koja je polako tinjala izdubila je njegovu unutrašnjost. Upravo taj trenutak privukao je pažnju dva sveštenika koji nisu hteli da sruše drvo, već da mu podare novi žviot.

Hram razuma

Meštani su ga iskoristili kako bi podigli čak dve drvene kapelice u njegovim krošnjama. Svojim izgledom su se savršeno stopile, i možda ih ne biste ni primetili da nisu izgrađene spiralne stepenice oko stabla koje vode u kapelice u krošnjama.

Nisu svi smatrali da je hrast prikladno mesto za kapelicu: tokom Francuske revolucije u 18. veku, nezadovoljna rulja videla ga je kao simbol bivšeg sistema i tiranije, a nije pomogla ni kapelica kao trešnja na torti. Odlučili su da zapale drvo, no srećom jedan meštanin ih je uverio kako bi bilo bolje preimenovati drvo u „hram razuma“.

To bi označavalo novo poglavlje u istoriji i načinu razmišljanja, a ovom lepotanu bi spasilo život. I tako je i bilo.

Danas se vratio prvobitnoj postavci i kapelica je ponovno na njegovom vrhu, a spiralne stepenice su ukrašene cvećem i edukativnim pločama.

Neki čak upoređuju drvo s tzv. tornjem Rapuncel iz Disnijevih crtaća, a drugi tvrde kako umeće njegovog održavanja i spasavanja daje „dozu Tim Bartona“, reditelja kojeg pamtimo po filmu Edvard Makazoruki.

Stari hrast proglašen je za spomenik kulture i pod posebnom je zaštitom. Nadživeo je Francusku revoluciju, Napoleona, Sarkozija, a uprkos starosti i osetljivosti, čini se da će nadživeti i mnoge koji tek dolaze…

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.