Foto: RINA
Foto: RINA

Jedinstveno arheološko bogatstvo čuva se na planini Rudnik FOTO

Podeli

Priča o planini Rudnik datira još iz preantičkog doba kada su rudna okna privukla Kelte na osvajačke pohode, a eksploataciju srebra, olova i bakra nastavili su Rimljani o čemu svedoče rudna okna, kao i kamena ploča pronađena na istočnim obroncima ove planine.

Pretpostavlja se da je pripadala rimskom imperatoru Luciju.

"Rimska ploča iz drugog veka nove ere pronađena je u blizini sadašnje crkve. Bila je ugrađena u Hram boginje Majke Zemlje na ulazu u rudarska okna gde su se rimski rudari molili svojim bogovima da živi i zdravi izađu iz jame”, rekao je za RINU Momčilo Paunović, direktor Doma kulture na Rudniku.

Duže od jednog veka ovo arheološko blago čuvano je u depou Narodnog muzeja u Beogradu, da bi pre četiri godine bilo preneto u Dom kulture na ovoj planini.

"Ploču je našao 1865. godine Janko Šafarik, tadašnji čuvar Narodnog muzeja u Beogradu, odneo je tamo i ona je negde 130 godina bila u depou u Beogradu", rekao je Paunović.

Ono što je Rudniku potrebno jeste izdvojeno odeljenje muzeja rudničko-takovskog kraja kada bi svaki pronađeni artefakt bio sačuvan upravo u ovoj varošici i dostupan za sve posetioce.

Foto: RINA
Foto: RINA

"To će biti sjajan doprinos da se naša, pre svega arheološka zbirka rudničko-takovskog kraja proširi kvalitetnim materijalom i da naši sugrađani u Gornjem Milanovcu, dok ne uradimo nešto konkretno ovde na Rudniku, vide deo postavke koja je posvećena tim nalazima, upravo ovde na prostoru planine Rudnik", rekao je Aleksandar Marušić, direktor muzeja rudničko-takovskog kraja.

Rimsku ploču koja je samo sto godina mlađa od Trajanove table čuva rudar, a ukoliko vas put nanese u ovu varošicu pored netaknute prirode Rudnik vam nudi i veliki broj arheoloških nalazišta koja možete posetiti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 18419 idi na stranu