Izvor: B92

Dok turisti posećuju Pariz, lete za Njujork i Los Anđeles, gledaju šta je novo u Londonu ili, pak, otkrivaju Tajland i Kinu, često se postavlja pitanje - gde se putovalo pre više godina i koje destinacije su bile popularne za turiste širom sveta?

Pogledajte neke od poznatih turističkih atrakcija, koje su bile popularne pre više godina.

Toskana

Dok se danas stvaraju redovi za Ufizu ili posete veličanstvenoj Brunelesčijevoj kupoli u Firenci, gužve je u Toskani bilo oduvek, s obzirom da je ova italijanska regija popularno odredište još od dana starog Rima. Naravno, nije bilo masovnog turizma, pa većina građana ovog mesta nije mogla priuštiti odlazak u toskansku prirodu. Međutim, bogati Rimljani su ovde gradili "vikendice" i leta provodili pod suncem Toskane. Stvari su se od tada promenile, jer u Toskanu dolaze mnogi putnici, ali samo oni najbogatiji i dalje uživaju u letnjim kućama, zaklonjeni hladom čempresa.

Foto: Shutterstock/Sven Hansche

Grčka

Grčka ima tradiciju turizma od 2. veka, jer je već tada geograf Pauzanija napisao seriju knjiga pod nazivom "Opis Grčke". U njoj je detaljno opisao razne delove zemlje, a čak je i naveo karakteristike flore i faune, koje se mogu primetiti širom zemlje.

Shodno ovome, kultura turističkog obilaska Grčke nije strana mnogima, naprotiv, ona postoji odavno, pa je, već sada, ustaljena letnja ruta mnogim turistima.

Foto: Shutterstock/Noppasin Wongchum

Rim

S obzirom da je nekad vredela izreka, kako "svi putevi vode u Rim", već u staro doba, mnogi turisti su se divili građevinama, kao što je Koloseum ili, pak, Forum, gde su vodile različite debate. Situacija je ostala slična i danas, jer turisti dolaze najpre zbog istorije, građevina i umetnosti.

Međutim, ukoliko jednom posetite četvrt Trastevere, sigurno očekujte svoj povratak u ovaj gostronomski deo grada.

Foto:Shutterstock/Olena Z

Švajcarska

Planinska zemlja u srcu Evrope, oduvek je bila tražena. Ovde su lični mir i tišinu nalazili mnogi poznati, pa je tako Meri Šeli, u blizini ženevskog jezera, napisala priču o Frankenštajnu. Posebna priča su Alpi, na koje, već odavno dolaze planinari i skijaši, pa su, shodno tome, švajcarske planine najskuplja zimska odmarališta za turiste.

Foto: Shutterstock /BlueOrange Studio

Karibi

Kad se počelo sve više i brže putovati morem, turisti su otkrili i čarobne Karibe. Shodno ovome, ako je Frankenštajn napisan u Švajcarskoj, dobro je znati, kako je Hemingvej ljubav i divljenje prema Kubi iskazao u romanu "Starac i more". Danas se ovde najčešće stiže kruzerima, pa kroz dan ili dva, obično prođete veliki deo karipskog ostrva.

Foto: Shutterstock/szefei

Indija

Nakon završetka Drugog svetskog rata, došlo je do ubrzanog rasta avionskog saobraćaja. Time su mnogi dobili priliku da posete delove sveta o kojima su nekad samo sanjali. Shodno tome, putovanja u zemljama, kao što su Japan, Kina, Tajland, postala su realnost.

Poznati engleski rok i pop bend Bitlsi, 60-ih godina su osvojili svu pažnju publike, a na vrhuncu slavei odlučili su posetit Indiju. Shodno tome, od 70-ih, pa nadalje, turizam u Indiji je samo rastao.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.