Izvor: B92

Danas se navršava 500 godina od smrti Leonarda da Vinčija.

Posetite Italiju i gradove u kojima je ovaj genije renesanse živeo.

Rođen je u toskanskom gradu Vinči, a većinu života proveo je u Firenci, Milanu i Rimu. Dok se meštani ovog grada pripremaju za obeležavanje 500. godišnjice od smrti Leonarda da Vinčija, malo se toga promenilo među vinogradima, livadama i rekama koje se pojavljuju na njegovim slikama. Stručnjaci smatraju da je nadahnuće crpeo iz svog skromnog seoskog odrastanja, što je svakako jedan od razloga da posetite ovaj toskanski grad.

Kao tinejdžer preselio se u 30 kilometara udaljenu Firencu.

Malo je sačuvanih slika iz ovog razdoblja, a nešto kasnije je Leonardo da Vinči upravo tu naslikao Mona Lizu. Reč je o jednoj od najpoznatijih umetničkih slika na svetu, a je delo zapravo portret supruge jednog trgovca iz Firence.

Firenca je nekada bila središte srednjovjekovne evropske trgovine, a ostaci iz tog razdoblja vidljivi su u celom gradu. Istorija i arhitektura tog perioda su dobro očuvani. Najpoznatiji umetnički muzej u gradu je galerija „Uffizi“, koja je dom mnogih renesansnih velikana, a koja između ostalog čuva dva Da Vinčijeva majstorska.

Foto: depositphotos/booblgum

"Nedavno očišćena i restaurirana slika 'Klanjanje Magi' je veličanstveno delo koje morate lično da vidite", kaže Matthew Landrus, istoričar umetnosti sa Univerziteta u Oksfordu.

Nakon Firence, Da Vinči je boravio u Milanu, gdje su nastale dve gotovo identične verzije "Bogorodica na stenama", od kojih se jedna nalazi u Nacionalnoj galeriji u Londonu, a druga u pariškom Luvru. U milanskoj biblioteci Ambrosiana nalaze se Da Vinčijeve beležnice koje su, kažu stručnjaci, vredne putovanja.

Osim toga, u biblioteci Ambrosiana nalazi se Da Vinčijev "Portret muzičara". Ipak, glavna atrakcija u Milanu je "Poslednja večera", jedno je od najvećih svetskih umetničkih remek-dela i nalazi se u dominikanskoj crkvi Santa Maria delle Grazie, koja je pod zaštitom UNESCO-a. Ovaj obilazak morate zakazati najmanje mesec dana ukapred, kako se ne biste doveli u situaciju da pređete toliko dug put, a onda „poljubite vrata“ crkve.

Crkva iz 1497. je tokom Drugog svetskog rata bila delimično uništena, ali na sreću "Poslednja večera" je preživela. Ono što se takođe ne sme propustiti ako ste u poseti Milanu su i Muzej nauke i tehnologije "Leonardo da Vinči", kao i dvorac Sforza u kojem je Da Vinči imao stan.

Nekoliko godina umetnik je radio i u Rimu, a njegova rezidencija bila je u Vatikanu. To je bilo poslednje mesto u kojem je živeo u Italiji pre nego što se preselio u Francusku, gde je preminuo 1519. godine.

U Rimu možete da pogledate Da Vinčijevo delo "Sveti Jeronim u pustinji", kao i da posetite Muzej posvećen Da Vinčiju koji ne sadrži njegova umetnička dela, već nudi mnogo detalja o njegovom životu.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.