Kopenhagen / thinkstock
Kopenhagen / thinkstock

Osam razloga zbog kojih bi trebalo da obiđete ovu evropsku prestonicu

Podeli

Kopenhagen, ne samo da je u pitanju glavni grad najsrećnije zemlje na svetu već je i jedna od destinacija koje definitivno treba da bolje upoznate.

Razlozi za sreću

Sa predivnim pejzažima i kanalima, Kopenhagen je jedan od najzelenijih gradova na svetu. A tu su još i Lego kockice i bogata istorija. Sve ovo su samo neki od razloga zbog kojih su Danci najsrećniji ljudi na svetu.

Biciklisti mogu biti preterano agresivni

Skoro više od polovine ukupne populacije grada ide biciklom na posao i tada se takmiče sa automobilima, ne samo po broju već i u brzini tako da bi pešaci trebalo da budu pažljiviji na ulici.

Grad je posut Mišlenovim zvezdicama

Danci su prilično neformalni ali bi bilo pravo čudo da sebi uspete da obezbedite u jednom od najčuvenijih restorana na svetu pod Imenom noma. Srećom, samo dve od 13 Mišlenovih zvezda u Kopenhagenu nalaze se na ulazu u ovaj restoran.

Svi traže „hygge“

Ovu reč je teško definisati, ali dobar početak mogao bi da bude neki od pabova u Kopenhagenu ali i kraj pošto grubo prevedeno, „hygge“ znači udobnost i ušuškanost.

Zeleniji je od većine

Ne samo da je najsrećnija zemlja na svetu, Danska je ujedno i jedna od najzelenijih. Kopenhagen se nalazi na čelu ove zelene revolucije sa svojim električnim autobusima i građanima koji su prosto ludi za recikliranjem. Kopenhagen planira da do 2025. godine bude potpuno oslobođen svih emisija ugljenika.

Tivoli će vas definitivno razveseliti

Sa svojim rolerkousterima, pantomimičarima i drugim zabavnim sadržajima, Tivoli je drugi najstariji zabavni park na svetu koji će definitivno obradovati svakoga ko ga poseti.

Ovo je zemlja Lego kockica

Danci su genijalni u izmišljanju stvari i vrlo rado svoje izume dele sa ostatkom sveta a Lego je sasvim sigurno jedan od najpoznatijih izuma na svetu i značajan deo svačijeg detinjstva.

Nema evra

Poslednja dešavanja govore nam da Danci i nisu toliko pogrešili u odluci da zadrže sopstvenu valutu - dansku krunu i odbiju evro.

strana 1 od 1955 idi na stranu