Izvor: B92

Jedni su tvrdili da je krater Pantomski zapravo tajni gulag, a drugi su govorili da je nusproizvod misterioznih nuklearnih testiranja.

Nestvarno mesto po imenu krater Pnatomski otkriveno je u leto 1949. godine kada je geolog Vladim Kopalkov iz Irkutska slučajno nabasao na misterioznu pojavu u sibirskoj tajgi obima od 130 do 150 metara i visine od 50 do 80 metara.

Odmah je bilo jasno da je pronašao nešto što se ne može videti svaki dan, a neobičnoj pojavi dao je ime Pantomski po reci koja se nalazi u bilizini.

Iako je Kopalkov pokušao da organizuje pravu ekspediciju i istraži to područje nikada nije dobio finansijska sredstva za to jer su Rusi u to vreme bili predani traženju uranijuma za pravljenje nuklearne bombe.

Prva ekspedicija bila je tek nekoliko decenija kasnije, a jedan član je čak preminuo od iznenadnog srčanog udara odmah nakon što se približio krateru.

Prikupljeni uzorci pokazali su da se na tom području beleži slaba radioaktivnost dok se uranijum još uvek ne može primetiti.

Opovrgnuta je i teorija o mogućem vulkanu kao i mogućnost da je krater posledica pada meteora i velike sibirske eksplozije iz 1908. godine. Krater je inače star oko 250 godina.

Šta se zapravo dogodilo niko ne zna, a naučnici i dalje istražuju.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.