foto: thinkstock
foto: thinkstock

Mračna tajna koju krije bajkoviti dvorac na Krimu

Podeli

Kada ruska balerina osvoji srce nemačkog političara tada na strmoj litici niče zamak kao iz bajke...

Bajkoviti dvorac koji stoji na litici visokoj 40 metara i izgleda kao da će svaki čast pasti u Crno more sagrađen je u ranom 20. veku. Lastavičje gnezdo, kako ga zovu, nalazi se na litici Aurora u selu Gaspra na krimskom poluostrvu.

U blizini je najprivlačnije letovalište na poluostrvu – Jalta, koje turiste privlači lepim plažama. Pre gnezda na litici je bila tek drvena kućica koju je kupio nemački bogataš i političar Baron von Štajngel i odlučio da umesto nje sagradi remek-delo arhitekture po uzoru na romantične dvorce sa obala Rajne.

Navodno je razlog tome bila njegova ljubavnica, ruska balerina s kojim je tamo provodio dane. Ali priča o ljubavi na Aurori započela je čitav vek ranije, kada se prema legendi s nje bacila devojka zbog nesrećne ljubavi. Ljubavno gnezdo ovekovečili su i brojni ruski filmovi u kojima je redovan motiv vezan za Krim.

Najbolji način da se doživi romantični dvorac jeste vožnja brodom, a ukoliko poželite da ga vidite iz blizine, potrebno je i da se popnete.

Osim suvenirnice na Aurori je i restoran koji je veoma hvaljen,a posetioce najviše ljute cene koje su, prema njihovom mišljenju, previše visoke za to što se nudi.

Pratite 92Putovanja na Instagramu!

Najbolji hotel za istraživanje Njujorka

Smešten u predivnoj građevini u stilu Beaux Arts, the Benjamin hotel prošao je kroz proces renoviranja u proteklih nekoliko godina i sada je jedno od najboljih mesta koje vam mogu biti početna tačka za istraživanje Menhetna.

strana 1 od 1913 idi na stranu