Izvor: B92

Island je zemlja u kojoj, ali doslovno na svakom ćošku imate internet. Sada bi internet mogao da stigne i u Nacionalni rezervat Hornstrandir što se ne dopada baš svima.

Brodom od Veidileysufjordur do rezervata vam je potrebno oko pola sata. Druga grupa čeka da se iskrcaju sa broda, kako bi što pre ušli i nestrpljivo se povezali na wi-fi.

Do najsevernijeg poluostrva na Islandu ne vodi nijedan put, samo brod. Da biste telefonirali potrebno je da se popnete na vrh planine i uhvatite signal. I to ako imate sreće.

Novosti su da bi u ovaj netaknuti deo prirode uskoro mogao da bude sproveden internet. Vlasti su sada zabrinute da bi uvođenje interneta u skoro jedinu oblast bez interneta na Islandu moglo da ugrozi turizam i uživanje u prirodi.

Zanimljivo je da je Island prva zemlja na listi Ujedinjenih Nacila po korišćenju i sprovođenju informacione tehnologije, što znači da skoro 98 odsto populacije koristi internet. Među odraslima, 93 odsto ima Facebook, a dve trećine koristi Snepčet.

Upravo zbog toga vlasti zahtevaju da se oblast Hornstrandira, tačnije 570 kvadratnih kilometara proglasi zonom bez interneta.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.