Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Zašto bi ove godine trebalo da posetite Bali?

Podeli

Broj turista na Baliju opao je nakon nekoliko vulkanskih aktivnosti koje su izazvale čak i evakuaciju stanovništva prošle godine.

U želji da ponovo vrate turiste, neki hoteli su smanjili cene svojih usluga za čak 50 odsto.

Zapravo, posetioci su počeli da otkazuju svoje aranžmane još 2015. godine, kada je vulkan Rang na Javi počeo da izbacuje pepeo i stene u visinu do 2.000 metara nakon podrhtavanja koje je trajalo nekoliko nedelja. Nakon toga usledila je i erupcija vulkana Gamalama na istoku Indonezije.

Prošlog septembra vlasti su upozorile da bi do erupcije moglo uskoro da dođe, ali su se mogućnosti za to smanjile nakon što su naučnici ustanovili smanjenje vulkanske aktivnosti.

"Ljudske aktivnosti, poput turizma na Baliju, potpuno su bezbedne. Više neće biti neprijatnosti povezanih sa vulkanom“, izjavio je indonežanski ministar energetike.

Vlasti su navele da je ostrvo sada 98 odsto bezbedno. Kako je prihod od turizma u prošloj godini opao na 520 miliona dolara, indonežanski ministar turizma navodi da se ne plaše da obezbede popust turistima.

Nakon toga, mnogi hoteli rešili su da cene prepolove ili čak omoguće turistima popust od 60 odsto, piše Travel + Leisure.

Da bi im pomogli u povećanju broja turista, neki od sajtova dele besplatno putovanje, dok pojedine avio-kompanije češće obezbeđuju direktne letove.

I dok se većina ljudi bori sa snegom i ledom koji su okovali celu Evropu, jedna dama je odlučila da spas potraži u toplim krajevima. Osamdesetpetogodišnja Milica Sentić dva puta godišnje po mesec dana živi u Tunisu. Pitate kako je to moguće izvesti od prosečne penzije? Za to ima vrlo jasnu računicu. Pogledajte prilog iz „150 minuta“.

strana 1 od 57 idi na stranu