Izvor: B92

U Keniji će ove nedelje biti predstavljena prva nova železnička linija posle duže od jednog veka. Povezaće glavni grad Kenije Najrobi sa lučkim gradom Mombasom, a u sredu će prevesti prve putnike na trasi u dužini od 472 kilometra, prenosi Frans pres.

Nova železnička linija najveći je infrastrukturni projekat u Keniji od sticanja nezavisnosti i deo je "master plana" istočnoafričkih lidera da svoje zemlje povežu železnicom.

Bio je 30. maj 1896. godine kada je tadašnja kolonijalna sila Britanija počela izgradnju železničke pruge na prostorima današnje Kenije kako bi poboljšala pristup do bogatstava Ugande. Upravo ta pruga je zaslužna za ono što je Kenija danas.

Izgradnja pruge u Keniji oko 1890. godine (GettyImages)

Prestonica Najrobi, današnje regionalno čvorište, bila je močvarna naseobina bez ikakvih atrakcija sve dok nije postala sedište "Železnica Kenije".

Izgradnju, koja je koštala 3,2 milijarde dolara, finansirala je Kina, što bi trebalo da pomogne toj zemlji da učvrsti poziciju kapije ka istočnoj Africi.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.