Izvor: B92

Broj ruskih turista koji su u decembru 2015. godine posetili Tursku je skoro prepolovljen u odnosu na decembar 2014. godine, jer se kriza u rusko-turskim odnosima zbog obaranja ruskog vojnog aviona prelila i na ključni sektor za zvaničnu Ankaru - turizam.

Prema podacima turskog ministarstva za turizam, tu zemlju je u decembru posetilo 25.485 turista iz Rusije, za 46,9 odsto manje u odnosu na 47.954 iz decembra 2014. godine, prenosi agencija Frans pres.

U čitavoj 2015. godini, broj ruskih turista u Turskoj je pao na 3,65 miliona sa oko 4,5 miliona iz 2014. godine, saopštilo je tursko ministarstvo, dodajući da je u Turskoj prošle godine boravilo ukupno 36,2 miliona stranih posetilaca, za 16,1 odsto manje nego u 2014. godini.

Dolazak ruskih turista je od ključnog značaja za turizam u Turskoj, iako su ti podaci već neko vreme u padu zbog ruskih ekonomskih poteškoća, navodi Frans pres.

Tursko obaranje ruskog vojnog aviona na tursko-sirijskoj granici 24. novembra prošle godine izazvalo je najveći spor između ove dve zemlje od Hladnog rata, rezultirajući ruskim obustavljanjem prodaje turističkih aranžmana za Tursku.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.