Rimski bunar na Kalemegdanu otvoren za posetioce (FOTO)

Podeli

Rimski bunar na Kalemegdanu, nakon sedam godina, otvoren je danas za posetioce.

"Na ovaj način želimo da pokažemo da brinemo o Beogradskoj tvrđavi. Mi ćemo nastaviti sa ulaganjima u Tvrđavu, jer je ona za turiste, posebno za one koji dolaze rekom u Beograd, magnet i mesto koje se, pored Hrama Svetog Save, najviše posećuje u Beogradu", rekao je sekretar Privremenog organa Goran Vesić novinarima na Kalemegdanu.

On je napomenuo da je otvaranje Rimskog bunara samo prvi korak u tom pravcu. "Sledi projekat kojim ćemo pokušati da Beogradsku tvrđavu učinimo atraktivnijom, da bude mesto gde će dolaziti sve više turista, od čega bi i grad i turizam Beograda i sama Tvrđava imali više koristi", rekao je Vesić.

"Otvoriti Rimski bunar nije mali posao, sedam godina je bio zatvoren. Uz malo volje i organizacije mogao je biti otvoren i ranije, a zašto nije ne znam", istakao je Vesić.

Vršilac dužnosti direktora Beogradske tvrđave Nikola Kovačević rekao je da je Rimski bunar obnovljen za dva meseca uz veliku pomoć kako Privremenog organa tako i Zavoda za zaštitu spomenika kulture, kao i da je investicija iznosila manje od 400 000 dinara.

"Obnovili smo kompletnu elektroinstalaciju i obavili sve bravarske radove, postavili ogradu i okno iznad samog bunara kako bi sugrađani mogli bezbedno da ga posete", objasnio je Kovačević.

On je rekao da će u narednom periodu posete Rimskom bunaru biti besplatne i da će turisti moći da ga posete svakog dana od 10 do 18 časova, uz stručnog vodiča u grupama od po 15 ljudi.

.

.

.

.

.

.

.

strana 1 od 18010 idi na stranu