Izvor: B92

Mešenjem velike banice, odnosno pite, u Beloj Palanci 11. avgusta završena je tradicionalna trodnevna turistička manifestacija "Dani banice", posvećena ovom specijalitetu.

Najveću pitu, za čije je pravljenje utrošeno 15 kilograma brašna, osam kilograma sira, 30 jaja i oko dva kliograma masti, umesila je Svetlana Mladenović iz Bele Palanke.

U takmičarskom delu ove svetkovine, koju je priredila Turistuička organizacija Bele Palanke, najbolje i najukusnije pite imali su Palančani Stefan Milenković i Miloš Živković, zatim djak ugostiteljske škole, Violeta Mihajlović iz Dušnika kod Niša, Verica Krstić iz Merošine kod Niša i Lala Miladinović, takodje iz Palanke.

Prema rečima direktora Turističke organizačije u Beloj Palanci i predsednika Organizacionog odbora "Dana banice", Miloja Popovića, u pravljenju pite se nadmetalo preko sto domaćica, ali i nekoliko muškaraca iz govoto svih delova Srbije, ali i iz Makedonije i Bugarske.

Kvalitet je ocenjivao stručni žiri, a za izradu pita mogle su da se koriste samo prirodne sirovine i dodaci poput livadskog zelja, oraha, kupusa, blitve, spanaća...

Sve pite su morale da budu zalivene svinjskom mašću, a upotreba raznih veštačkih dodataka kao što su gustini, želatini, kreme i šlagovi, nije dozvoljena.

"Naš cilj je da sačuvamo tradicionalan način izrade banica, odnosno pita, i da jednog dana zaštitimo ovaj proizvod koji bi mogao da bude okosnica turističke ponude kada je reč o hrani", kaže Popović.

Promoter manifestacije bio je Nenad Gladić, čuveni "gastronomad", koji je izrazio zadovoljstvo onim što je video i probao.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.