Izvor: B. CARANOVIÆ

Autor: {"id":182703,"id_news":720165,"name":"","surname":"B. CARANOVI\u00c6"}

Svake godine broj turista koji posete Beograd poveća se za oko 10 odsto! Ako se ovakav trend nastavi, kažu u Turističkoj organizaciji Beograda, prestonici će biti potrebno još smeštaja, i to u svim kategorijama.

Trenutno u glavnom gradu, prema podacima TOB, radi 61 hotel, 90 hostela i 420 privatnih smeštaja. Slika će biti još bolja do kraja sledeće godine kada će se u prestonici otvoriti još nekoliko objekata visoke kategorije i time će se potreba za takvom vrstom hotela znatno poboljšati. Od početka godine, u glavnom gradu odsela su 159.324 turista, od čega ih je iz inostranstva došlo - 123.166.

To je za nekoliko hiljada više nego u isto vreme lane. Od toga je samo 13.823 njih noćilo u hostelu, motelu, kampu, banjskom lečilištu ili privatnom smeštaju, dok su svi ostali bukirali sobu u nekom od hotela. Naši ugostitelji su za prva četiri meseca naplatili ukupno 372.488 noćenja, od čega 80 odsto u hotelima.

Poslednjih nekoliko godina, Beograd je dobio pojačanje luksuznijeg hotelskog smeštaja - četiri i pet zvazdica, ali kako kažu iz TOB, naši kapaciteti još nisu dostigli one u evropskim gradovima. Više novih hotela zadovoljiće potrebe turista koji dolaze, ali i oboriti cenu noćenja.

Zasad je turistima u glavnom gradu na raspolaganju 6.312 ležajeva u nekom od hotela od dve do pet zvezdica. Najviše ih je sa tri i četiri zvezdice - oko 70 odsto. Sa još 3.404 ležaja raspolažu hosteli, a vlasnici privatnog smeštaja nude 1.120 kreveta. Cene u našim hotelima više su nego u evropskim gradovima, čak duplo nego u Rimu, ili Beču. Noć u prestoničkim hotelima košta od 100 do 2.000 evra! Najjeftinija opcija je hostelski smeštaj, gde za noć treba platiti od osam do 10 evra.

- Situacija je mnogo bolja nego ranijih godina, jer se u zadnje vreme izgradilo, ili obnovilo nekoliko hotela visoke kategorije - kaže Jelena Stanković iz TOB. - Smeštajni kapaciteti glavnog grada mogu da odgovore na tražnju kreveta jer, osim velikog broja postojećih i novootvorenih hotela, postoji i veliki broj hostela i privatnog kategorizovanog smeštaja. Sada je spektar ponude mnogo šarolikiji, sadržajniji.

Kako Stankovićeva kaže, hotelska ponuda u Beogradu može da zadovolji i potrebe klijenata koji su tu zbog posla, onih koji su došli na odmor ali zahtevaju smeštaj visokog kvaliteta, ali i onih koji bi hteli da prođu jeftinije.

Beograd je najviše dobio hotela sa četiri zvezdice. Na raspolaganju turistima je 27 ovakvih objekata, sa 170 apartmana, 1.584 sobe i 2.490 kreveta. Jedan od njih je Falkensteiner, otvoren krajem prošle godine, namenjen prvenstveno poslovnim ljudima i kongresnom turizmu, raspolaže sa 170 soba, među kojima i 26 luksuznih rojal soba. Cena noćenja je od 160 do 200 evra.

- Naši gosti su uglavnom muškarci, u manjem broju žene i deca, starosti od 35 do 55 godina, poslovni ljudi, uglavnom vezani za kompanije čija predstavništva postoje u Beogradu - kaže Tatjana Marjanović iz Felkensteinera. - Od direktora na najvišim pozicijama, do manadžera nižeg ranga koji dolaze na treninge, sastanke. Popunjenost svakog hotela zavisi od sezone u godini, meseca kao i dana u nedelji. Tradicionalno u aprilu i maju smo imali odličnu popunjenost.

Lane je otvoren i renovirani hotel Metropol, sa 246 soba i luksuznih apartmana, a cene noćenja su od 140 do 1.100 evra. Prošlog septembra završena je i obnova "Parka", hotela sa tri zvezdice, gde su cene noćenja od 50 od 80 evra. Pre dve godine Beograd je dobio jedan od najluksuznijih hotela, koji dobija priznanja za kvalitet - Square 9, sa pet zvezdica, gde je popunjenost iznad 80 odsto, uprkos visokim cenama.

Do kraja ove godine biće otvoren Kontinental, koji će kada bude završen nositi svetski brend Crown Plaza. U kompletno nov enterijer i rekonstrukciju Delta Holding uložila je oko 30 miliona evra, a imaće 416 soba, luksuzne apartmane, predsednički od 210 kvadrata, kao i 12 kongresnih sala, dva restorana, veliki spa centar i tri lokala. Na mezaninu će se nalaziti klub Launge zatvorenog tipa za goste deluks soba.

U planu je i Meriot, sa četiri zvezdice, koji će se nalaziti na Trgu Republike i imaće 110 soba, šest spratova i potkrovlje. Svako ko je ovih dana prošao pored Mostarske petlje i zgrade BIGZ mogao je da vidi kako ekspresno niče luksuzni hotel Radisson Blue (uz poslovnu kulu) na mestu Starog mlina. Kompletno su renovirani, ali bez mnogo buke i pompe, i hoteli "Ekscelzior" i "Moskva", u kojem je samo rasveta u kraljevskom apartmanu koštala 15.000 evra.

Na lokaciji na kojoj se nalazi zgrada nekadašnjeg MUP, u Ulici kneza Miloša, još 2008. izraelska kompanija Plaza Center je najavila izgradnju kompleksa od 100.000 kvadrata u kojem bi kruna bio hotel Sheraton ili Hilton sa svetionikom na vrhu zgrade. Zasad se, međutim, od ideje nije odmaklo. Sličnu sudbinu imala je i lokacija na uglu Bulevara kralja Aleksandra i Kneza Miloša. Dobijena je dozvola za gradnju hotela, ali je ona preinačena u šoping centar.

Jedna "tužna" priča sa renoviranjem vezana je za hotel Jugoslavija. Rekonstrukciju usporavaju razni problemi zbog kojih nikako da ponese ime Kempinski.

Mali hotel "Splendid" je takođe godinama zatvoren, iako je vlasnik kvadrat plaćao po 11.000 evra!

Izvor: Novosti.rs

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.