Izvor: B92

Ako ste na jesen planirali da posetite Beč, imate jedinstvenu priliku da posetite njegove muzeje gde su planirane najraznovrsnije izložbe - od klasika, kao što su Klimt i Šile, do egzotičnih imena kao što je Fernando Botero.

Velika imena u Albertini

Pablo Pikaso, Lajonel Fajninger, Fernand Ležer, Aleksej Javlenski i Vasil Kandinski – od 21. oktobra zbirka Forberg biće predstavljena svim posetiocima bečke Albertine. Srž zbirke čine odabrana dela Paula Klea, 40 slika, skulptura, radova na papiru i grafika, koje je njegov sin Matijas pozajmio Albertini.

Izložba je otvorena do 22. januara 2012. godine.

Gustav Klimt, Vodene zmije, 1904-1907, © Belvedere

Belvedere

„Domaćinu“ Gustavu Klimtu će na jesen biti posvećena izložba u Donjem Belvedereu. Tom prilikom biće tematizovana njegova saradnja sa arhitektom i dizajnerom Jozefom Hofmanom. Iz te kooperacije proisteklo je početkom 20. veka nekoliko remek-dela, kao na primer palata „Stoklet“ u Briselu.

U brojnim Klimtovim slikama ogleda se Hofmanov rukopis. Izložba traje od 25. oktobra 2011. do 4. marta 2012. godine.

Muzej Leopold

Za deseti rođendan bečkog muzeja Leopold, Egon Šile susreće šest odabranih umetnika iz oblasti likovnih umetnosti, plesa i zabave. Rudolf Švarckogler, Ginter Brus, Elke Kristufek, Franc Graf, Klaudia Bose i Filip Gemaher stupaju u zanimljiv dijalog sa Šileovim likom i delom.

Drugo težište izložbe predstavljaju Šileovi akti, kojim Šile između 1910. i 1914. godine provocira i koje ga je stavilo u centar umetničke kritike. Izložba se otvara 23. septembra 2011. i traje do 30. januara 2012. godine.

Egon Šile, Mrtva majka, 1910, © Maultasch

Vin Muzeum

Vin Muzeum ponovo tematizuje tokom jeseni uspon bečke dizajnerske scene poslednjih godina. U središtu pažnje predstavljeno je osam dizajnerskih studija, koji su doprineli da dizajn postane ozbiljan faktor u gradu.

Izložba „2000-2010. dizajn u Beču“ rasvetljava kojim radnim metodama i strategijama prodaje su se služili pojedini dizajnerski studiji.

Muzej istorije umetnosti

Od 18. oktobra ove godine u Muzeju istorije umetnosti sve se vrti oko zimskih pejzaža. Nova izložba „Zimska bajka“ pokazuje uticaj zime na evropsku umetnost u različitim žanrovima.

Počev od nastajanja zimskih pejzaža u Flandriji 60-tih godina 16. veka, zima se u umetnosti prikazuje sve do danas.

Težišta predstavljaju zimski pejzaži zlatnog doba Holandije, nemačkog romantizma i francuskog impresionizma. Ukupno je pripremljeno oko 150 slika i niz skulptura, tapiserija kao i predmeta od porcelana, slonove kosti i srebra, od umetnika Pitera Brigela, Kloda Monea i Edvarda Minha.

Izložba se otvara 18. oktobra ove godine i traje do 8. januara 2012. godine.

Pieter Bruegel, Lovci u snegu, 1565, © KHM

MUMOK

Nakon tromesečnih radova na adaptaciji, 9. septembra ove godine „MUMOK“ će specijalnom izložbom „Muzej želja“ otvoriti svoje kapije za sve posetioce. Na programu je s jedne strane postojeća zbirka muzeja, od klasične moderne do savremene umetnosti a s druge strane izložba koja otkriva najveće želje muzeja za budućnost.

Izložba se može videti do 8. januara 2012. godine.

Fernando Botero, The First Lady, 1989, © oceansbridge

Kunstforum

Bujne figure i subtilne boje učinile su slike Fernanda Boterosa poznatim u svetu. Kao veliki kritičar visokog sloja društva, on reprezentuje sliku latino-američke kulture kao nijedan drugi umetnik.

Od 12. oktobra u bečkom Kunstforumu biće prikazano oko 70 njegovih slika: žanrovske scene, portreti, akti ili mrtva priroda, presek njegovih dela iz 50 godina dugog stvaralaštva. Izložba traje do 15. januara 2012. godine.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.