Izvor: B92

Holandski dnevnik De Telegraaf objavio je listu 10 najpopularnijih plaža sveta 2009. godine.

Izvor: B92

1. Praia de As Catedrais, Španija (Galicija)

Trenutno najpopularnija plaža je Praia de As Catedrais u španskoj autonomnoj oblasti Galiciji na krajnjem severozapadu Pirinejskog poluostrva. Ono što je izdvaja o drugih su neobične stene formirane hiljadama godina unazad. Plaža je poznata i pod nazivom ‘plaža katedrala’, zahvaljujući pećinama i kamenim lukovima formiranim tako da podsećaju na katedrale. Tu, između gigantskih stena, turisti leškare na suncu dok iznad njih preleću retke ptice poput vivka, kormorana i škurak ptice.

2. Anse Lazio, Sejšeli

Plaže Sejšela ubrajaju se među najlepše plaže sveta. Posebno popularna je Anse Lazio, na severu ostrva Praslin, drugog po veličini u ovom arhipelagu. Anse Lazio važi za najlepši zaliv ostrva zahvaljujući prijatnim peščanim predelima i kristalno čistoj vodi. Neobične stene, kako u vodi tako i na obali, stabla palmi i najbolje moguće vremenske prilike, čine ovu plažu atraktivnim mestom, naročito za turiste iz Evrope, koji bi da izbegnu zimu i pobegnu u tropski raj.

3. Jandia, Španija (Fuerteventura)

Ova plaža se proteže na preko 21 km, od malog ribarskog sela Morro Jable do sela Costa Calma, na južnoj strani poluostrva Jandia, ostrva Fuerteventure. Konstantno pirkanje pasata donosi rashlađenje za vreme vrelih dana i povoljne uslove wind surferima. Fuerteventura je najzapaženije Kanarsko ostrvo sa preko 50 kilometara belih peščanih plaža, a Jandia je najduža.

Photo: Alberto Perdomo / Flickr

4. Balos, Grčka (Krit)

Na slabo naseljenom poluostrvu Gramvousa na severozapadu Krita, leži napušteni zaliv Balos. Deo lagune koja se otvara ka moru nudi jedno sigurno kupalište i lepu plažu sa školjkama i koralima. Voda dubine samo pola metra idealna je za decu i brčkanje u plićaku. Ipak, pored potpunog ugođaja kada je reč o prirodi, ovaj deo Krita nema baš najbolje rešeno pitanje smeštaja. I pored toga, zaliv će vas osvojiti svojom karipskom atmosferom.

5. Plaža Tsambika, Grčka (Rodos)

Plaža Tsambika na Rodosu, poznata je po panoramama masivnih brdovitih predela. Najlepša plaža, koja je sa leve i desne strane omeđena neobičnim stenama, pruža se na preko nekoliko stotina metara. Pošteđena masovnog turizma, plaža je izuzetno popularna kod lokalaca i ljudi koji su željni dobrog odmora. Visoko iznad zaliva, kao kruna svega, nalazi se legendarna crkva Kyra Tsambika sa koje puca vrtoglavi pogled.

6. Palombaggia, Francuska (Korzika)

Južno od francuskog gradića Porto Vecchio, skrivena iza četinara, leži plaža Palombaggia. To jedna od mnogobrojnih peščanih plaža Korzike, najpopularnijeg i najvećeg francuskog ostrva u Sredozemnom moru. Mali, okružen crvenim stenama, zaliv nudi kristalnu vodu i beli pesak. Ostrvo Iles de Cerbicale, koje se nalazi se u blizini, poznato je po neverovatnim vidicima. I sama Korzika nudi dosta toga: peto po veličini ostrvo Sredozemnog mora, poznato je po impresivnim planinskim predelima, kojima dominira vrh Monte Cinto sa svojih 2706 metara.

Photo: Vandelizer / Flickr

7. Whitehaven Beach, Australija (Kvinslend, Whitsunday Islands)

Whitehaven Beach nudi nezaboravno iskustvo na malo naseljenom ostrvu Whitsunday Island. Do ovog savršenog parčeta prirode dolazi se jedino brodom od sela Airlie Beach. Turistima su na raspolaganju netaknute plaže i šaroliki morski svet. Peščana plaža duga oko 10 km nalazi se u sklopu Whitsunday Islands National Park i pogodna je za manje feribote i jahte, dnevne vožnje i razgledanje. U neposrednoj blizini nalazi se Great Barrier Reef , najveći koralni greben na svetu.

8. Hanauma Bay, SAD (Havaji)

Posetioci ovog zaliva poznatog i kao Shelter Bay, smeštenog na jugoistoku havajskog ostrva Oahu, brčkaju se u nekadašnjem, ugašenom vulkanskom krateru. Mali zaliv, otvoren ka moru, udomljava brojne vrste riba, korala i morskih kornjača koji godišnje namame po nekoliko hiljada ronilaca. Oahu je jedno od 137 havajskih ostrva u Tihom okeanu.

9. La Pelosa, Italija (Sardinija)

Italija je još jedna destinacija sa odličnim plažama. Dobar primer za to je ostrvo Sardinija u Sredozemnom moru. Na severozapadu ostrva nalazi se plaža La Pelosa. Tirkizno plava voda i izvrsne peščane plaže. Stene i ostala ostrva štite obalu i plivače od lošeg vremena. Naspram ostrva nalazi se nekadašnje italijansko zarobljeništvo, ostrvo Asinara, a danas popularna turistička destinacija.

10. Praia de Copacabana, Brazil (Rio de Žaneiro)

Brazilska plaža Praia de Copacabana, jedna je od najpoznatijih na svetu. Pre ulaza u Rio de Žaneiro, ljubitelji sunca pronaći će 5 kilometara dugu plažu belog peska i raznovrsne dobre zabave. Na obali zaliva Guanabara na Atlanskom okeanu nikada nije dosadno zahvaljujući brojnim hotelima, barovima i restoranima. Na prosečnoj temperaturi od 22°, kupači uživaju u morskoj vodi i pogledu na poznato brdo Šećerna glava i džinovki kip Isusa na planini Corcovado.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.