Izvor: B92

Montažno „parče mora” proguta vode koliko član domaćinstva za sto dana. – Za održavanje gumenih vodenih kutaka potrebno je odvojiti isto novca kao za njihovu kupovinu. – Jedan od najprodavanijih bazena je onaj čija je zapremina oko 4.000 litara, a cena oko 7.000 dinara

Izvor: Politika

olje je biti prijatelj sa nekim ko ima montažni bazen, nego postavitivodeni kutak u svoje dvorište.

Na ovaj način razmišlja većina sugrađana pre nego što donese odluku o kupovini pokretnih oaza za banjanje.

Najčešći razlozi za odlaganje kupovine ovog proizvoda su nedostatak novca na prvom mestu, zatim povećani računi za potrošenu vodu, ali i sedmične obaveze oko održavanja higijene u bazenima, što je takođe „udar” na kućni budžet.

Kad već „preseku” i pazare pokretno kupalište, uglavnom na nagovor najmlađih članova porodice, žitelji ni ne slute koliko ih još posla oko ovog letnjeg zadovoljstva očekuje.

I ove sezone na našem tržištu gumeni i bazeni na naduvavanje pravi su hit.

Po obodu grada, u Sremčici, Batajnici, Zemun Polju, kao i u delovima Voždovca i Palilule ali i u centralnim opštinama brojna dvorišta krase plavi „vodeni divovi” koji podjednako koriste i stari i mladi.

Dok trgovci trljaju ruke za, kako kažu, zabavu dostupnusvima, građani mahom kupuju vodene kutke manje veličine i zapremine, jer bi za one velike koji ponekad zauzimaju polovinu dvorišta trebalo da odreše kesu i potroše mnogo više vode za punjenje.

Za najskuplji montažni bazen u koji staje oko 20.000 litara vode treba odvojiti 106.185 dinara.

Ako se uzme u obzir podatak iz „Vodovoda” da bi svaki član domaćinstva u prestonici trebalo da potroši oko 200 litara vode u toku dana, onda je jasno da je za punjenje najvećeg montažnog bazena potrebno onoliko vode koliko bi jedan sugrađanin potrošio za sto dana.

U porodični bazen od 2.500 dinara staje 2.500 litara, tako da je potrošnja dragocene tečnosti za njega znatno manja, a i cena je pristupačnija pa je ovaj artikal na listi proizvoda koji se najčešće kupuje.

Prodavci ističu da je jedan od najprodavanijih bazena onaj čija je zapremina oko 4.000 litara, a cena oko 7.000 dinara.

U gotovo svim maloprodajama cene su manje-više ujednačene. Bazena „za poneti” ima na rafovima trgovinskih lanaca, doduše u poslednje dve-tri godine, u manjim prodavnicama tehničke robe, ali i centrima za opremu dvorišta.

Vodeni kutak u okolini Beograda

U hipermarketima „Tempo” pre dva dana počela je velika letnja rasprodaja tako da kupci mogu da pazare bazen za decu od šest godina koji staje 899 dinara. Vodena oaza zapremine 10.900 litara sa merdevinama, filter-pumpom, podlogom i prekrivačem košta 19.999 dinara. Cene montažnih bazena u „Idei” kreću se od 2.999 do 59.999 dinara.

U houm centru „Evrosalona” kažu da je prodaja montažnih bazena do pre dve godine bila unosan biznis na domaćem tržištu, sve dok i veliki trgovinski lanci nisu počeli da prodaju ovakve proizvode. Prilikom kupovine potencijalne mušterije se najpre rukovode cenom a potom i veličinom nadzemnog bazena, objašnjavaju u ovom centru.

Svi artikli iz ove grupe proizvode se u Kini, a domaćih proizvođača nema. Na deklaracijama piše da su napravljeni od materijala koji su neškodljivi za decu i osetljive osobe, kao i da uz redovno održavanje voda ne mora da se menja u toku cele sezone.

Ovih pravila dvadesetdvogodišnji Dušan Savić iz Zemuna nije se sasvim pridržavao kada je minulog leta pazario veliki dvorišni bazen.

Dušan već mesec dana uživa u blagodetima njegovog vodenog mezimca u kojem se gotovo svakog dana brčka dvadesetak njegovih drugara.

Bazen je, kaže, praznio čak triput prošle godine, jer nije redovno koristio sredstva za dezinfekciju vode i pumpu sa filterima. Tom uzalud potrošenom vodom zalivao je baštu i prao dvorište.

Ove sezone, veli Dušan, zna za jadac. Na svakih sedam dana stavlja tabletu za pročišćavanje vode i hlor. U njegovom bazenu nema algi, niti prljavštine. Novčana ulaganja su minimalna, uverava ovaj Zemunac, jer bi više novca potrošio na Adi Ciganliji ili za ulaznice za gradska kupališta.

U toku noći Dušanov vodeni kutak je prekriven, čime je zaštićen od sakupljanja nečistoće.

Za bazensku opremu ponekad je, međutim, potrebno odvojiti maltene isto novca koliko i za kupovinu prosečne oaze za banjanje.

Solarni prekrivač za bazen, recimo, staje oko 4.000 dinara što je suma sa kojom je moguće pazariti i montažni bazen. Sredstva za dezinfekciju vode i uništavanje algi staju oko hiljadu dinara, a pokrivač i do dve hiljade.

O tome koliko su bezbedni nije napisano ni slovo u deklaracijama, osim da u pojedinim gumenim oazama ne treba da se kupaju bebe i mlađa deca. U pokretne bazene sa metalnom konstrukcijom zabranjeno je skakanje jer bi kutak za brčkanje u protivnom mogao da pukne.

-----------------------------------------------------------

Bez filtera – džak sa vodom

Dok su na zapadu više popularni ugradni bazeni čija cena zavisi od dimenzije i obloge koja može biti od keramike ili stakla, kod nas sve više sugrađana ugrađuje one sa betonskom školjkom. Najprihvaćenija varijanta ipak su gumeni nadzemni bazeni čija konstrukcija nije čvrsta.

– Gumena kupališta jesu hit kod nas, ali nisu toliko kvalitetna. Za njih važi pravilo „koliko para, toliko muzike”. Redovno primamo pritužbe građana koji kažu da se, posle godinu dana korišćenja gumenih bazena, njihov kutak za banjanje pretvorio u džak napunjen vodom. Problem su filteri i pumpe koji se prodaju u kompletu sa takvim bazenima. Oni ničemu ne služe, pa bazenska voda ostaje neprečišćena – objašnjava Željko Nikolić, iz firme „Akva trejd” koja je generalni distributer opreme za bazene.

U paketu sa gumenim „parčetom mora” koje se danas može kupiti u svakom većem marketu prodaje se i filter oprema veoma lošeg kvaliteta. Pravi valjani filter, uverava Nikolić, može da košta više nego bilo koji gumeni bazen koji je poslednjih nekoliko godina preplavio tržište kod nas.

Montažni bazeni ozbiljnijeg kvaliteta, po prosečnoj ceni od oko 3.000 evra, svakako jesu jevtiniji od betonskih kutaka za opuštanje čije se cene kreću i do 20.000 evra. Ovakva nadzemna kupališta opasana su čeličnim limom koji je zaštićen od korozije, a iznutra su obložena PVC folijom. Najprodavaniji gumeni bazeni, po izgledu pomalo slični onim nadzemnim, koštaju u proseku 300 evra, ali njihova cena upravo govori koliko su kvalitetni.

Marija Brakočević

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.