Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Mirno grčko ostrvo koje turisti još nisu otkrili FOTO

Podeli

Iz daljine, Siros izgleda kao gomila stena i golih planina. Ali kada mu priđite bliže, dočekaće vas grad na dva brda, sa ogromnim neoklasičnim vilama nad Egejom i crkvom plavom poput afričkog ljiljana, prepunom ikona.

Svuda na 32 kvadratna kilometra ovog ostrva postoje ostaci bogate istorije.

Pod francuskom zaštitom tokom revolucionarnog rata, Siros je dočekivao trgovce izbeglice sa drugih ostrva i napredovao gradeći hiljade brodova. Ovde su otvorene bogoslovije i škole, štamparije i pozorišta. Katolici su se klanjali na padinama, a grčki pravoslavci dole, piše Travelmagazine.

Ovih dana, sa živahnim komercijalnim brodogradilištem i populacijom od 30.000 stanovnika, ovo je definitivno rajsko, nezavisno i krajnje živopisno ostrvo.

Najlepši deo? Siros ima relativno malo posetilaca te vam pruža priliku da u njemu uživate u jednoj spokojnoj tišini.

Siros – raj koji turisti još nisu otkrili

Ekipa CN Traveller-a pitala je Antonisa, lokalca, zašto je to tako. U kafiću na uglu trga Miaouli u primorskoj prestonici Ermoupoli, dok je rastvarao kocku šećera u kafi od kardamoma.

Kroz veselu gomilu vrabaca, 85-godišnji otac Aleksandros, u crnim haljinama i šeširu, polako je njihao vreću kolača za doručak pored ogromnih palmi prema izlogima nagomilanim trešnjama i prodavnicama papira veličine ormana.

Antonis ih je podsetio da postoje i gore stvari od toga što jedno grčko ostrvo jednostavno nije poput bilo kojeg drugog i potpuno zanemareno od masovnog turizma. Ponavio im je i svoju najbolju priču iz vremena kada je Greta Garbo dolazila u posetu svojoj porodici.

Antonis je tada imao devet godina. Bilo je to 60-ih godina. Skuter je prošao pored njih, sa kutijama kajsije, dok je Antonis pričao kako su se njegovi dobrostojeći roditelji brinuli šta da ponude povučenoj zvezdi. Tačno koje čaše za vino.

Siros – mesto koje su voleli Greta Garbo, kraljica Viktorija i Bajron

Priče o poznatima nisu retke na Sirosu. Kraljica Viktorija je baš ovde zavolela lokum (ratluk) – tursku poslasticu koja je na Sirosu bila popularna pod pokroviteljstvom sultana Abdula Hamida.

Svake godine nekoliko pakovanja lokuma od ruže slalo se u Bakingemsku palatu. U gradskoj luci, danas jahte krase obalu obrubljenu ogromnim ruševinama magacina iz 19. veka, nekada punih brašna i tekstila, kada je ovo bio centar trgovine.

Odesa, Trst, Marsej, Liverpul i Siros. To su bili gradovi na glavnim trgovačkim rutama. Danas se u luci nalaze butici i restorani pretrpani tanjirima ribljih specijaliteta i kotleta od spanaća i jagnjetine. Zapanjujuće, ali uličice ka Vaporiji izgledaju kao prenete iz Sijene. Romantično, renesansno i pompejsko doba očaralo je i Bajrona, još jednog slavnog ljubitelja Sirosa.

Vaporia – poznata i kao Mala Venecija, je prelepa. Ovaj kvart glavnog grada Ermoupolija, izgleda kao gracija iz skupih kuća starih trgovaca, dok vam se otvara pred očima sa nekim delimično zapuštenim, a drugim detaljno obnovljenim domovima.

Na mapi nijedno selo na Sirosu nije predaleko. Ipak ovde putevi mogu biti strmi i oštri, prepuni neošišane trave i ljubičica na koje je pala meka svetlost.

Plaže su ovde takođe skrivene, ali kada ih otkrijete otvaraju vam se u zapanjujućem živahnom svetlucanju – pesak je metalno sive boje (iako je uvala na Agathopes-u zlatna). Do nekoliko se može doći samo brodom ili pešice.

Ribarsko selo Kini je najlepše, voda bistra do dubine, a kuće duž pročelja nanizane natpisima za izdavanje soba. Restorani poput Allou Yialou pripremaju riblje specijalitete pržene u ruzmarinu ukusa sočno zelene boje, gotovo poput eukaliptusa – masnog, lekovitog mirisa koji kao da prodire u sunčevu svetlost i pejzaž, dok muškarci igraju društvene igre niz morski put prekriven borovim iglicama.

Šta još treba da vidite na Sirosu?

Ano Siros, staru katoličku prestonicu, možda i najlepši kutak ostrva, gde su ostrvljani 1208. godine pobegli saracenskim gusarima, gradeći utvrđeno naselje na konusnom brdu. Mikonos je samo mrlja na horizontu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 278 idi na stranu