Izvor: Tara Tomoviæ

Autor: {"id":507532,"id_news":1419992,"name":"","surname":"Tara Tomovi\u00e6"}

Kos je jedno od najvećih ostrva Dodekaneza i može se pohvaliti neverovatnom obalom od 115 kilometara! Srećom, ove godine su naši ljudi počeli uveliko da ga otkrivaju.

Ako volite visoke palme, bezbroj peščanih plaža sa tirkiznim morem, svež vazduh, veliki broj mineralnih izvora, raznolik pejzaž, sjajan pogled i zalaske sunca, različite ere i civilizacije koje su se stopile sa modernom turističkom infrastrukturom, tradicionalnu gastronomiju, lokalno vino, bezbroj aktivnosti tokom dana i noći, ali i skrivene plaže za opuštanje, onda je Kos, rodno mesto Hipokrata, oca moderne medicine, pravo mesto za vas.

Popularne plaže

Cavo Paradiso / thinkstock photo

Plaža Mastihari je dugačka tri kilometara, a odlikuje je tirkizno more i beli pesak. Lambi je najbliža gradu Kosu, a njena izvranredna infrastruktura je čini najpopularnijom. Plaža Terma je prirodni spa centar Kosa, dok Agios Fokaz koji je na samo 10 minuta udaljenosti od grada nudi veliki broj ribljih taverni i savršen zalazak sunca.

“Možete se zabaviti i u Akvatika vodenom parku, a ako ste umorni od plivanja i vodenih sportova, onda možete iznajmiti bicikl jer je pravi Kos raj za ljubitelje biciklizma“, kaže Sofija Lazaridu, predstavnica Grčke nacionalne turističke organizacije u Srbiji.

Kos nije samo izležavanje na plaži

foto: thinkstock

Ostrvo je stvoreno za duge šetnje i izlete sa i ili bez bicikla. Krenete li stazom dugom 13 kilometara možete upoznati gotovo sve veće plaže ovog ostrva. Lepa i kratka maršuta od tri kilometra od gradske marine do močvara idealna je za početnike. Uputite se na piknik u šumu Plaka koja se nalazi na putu prema Kefalosu. Paunovoi koji ovde žive vrlo su prijateljski nastrojeni prema ljudima i sigurno će vam prići.

“Preporučujem i šetnju venecijanskim zamkom na ulazu u luku, odnosno šetnju kroz vreme, od starog grada, rimskog odeona i rimske kuće do centra, trga Slobode koji je okružen monumentalnim zgradama iz italijanskog doba, pa sve do odbrambene džamije na kraju trga. Posetite i jedno od najvažnijih grčkih arheoloških pronalazišta Asklepion, poznati holistički zdravstveni centar antičke Grčke sagrađen u 4. veku pre nove ere“, savetuje Sofija u razgovoru za „92putovanja“ i dodaje da obavezno odate počast velikom platanu prekoputa džamije Lotzia za koji legenda tvrdi da ga je zasadio Hipokrat.

Za ljubitelje divlje prirode

Arheološko pronalazište Asklepion

Ako želite da se osamite, ima i za to dovoljno plaža, poput Cavo Paradiso na najjužnijoj strani ostrva. Važan deo dolaska do plaže je ruralna staza koja će vam sigurno ostati u sećanju. A onda naizlazite na neverovatan pejzaž i crveni pesak. Na plaži postoji samo jedan mali bar koji će vam pružiti utisak da ste na Jamajki. Ležaljaki ima samo desetak i njihov broj se neće povećati ni pod tačkom razno. Sofija takođe preporučuje i obilazak sela Zia.

“Nalazi se na ivici šume na planini Dikeo, a na toj visini ćete iskusiti najlepši zalazak sunca na svetu“

Kako stići do Kosa

foto: thinkstock

Budući da je ovog leta Kos veliki hit u većim turističkim agencijama u Srbiji, u sklopu paket aranžmana uključen je i avionski prevoz. Ukoliko se odlučite da letujete u sopstvenoj režiji do Kosa možete stići avionom iz Beograda do Atine (karta košta oko 230 evra), odakle treba da presednete na avion Olympic Air-a -50 minuta (karta košta 60 evra). Ipak, ako želite da idete kolima do Soluna, onda odatle možete avionom kompanije Astra Airlines stići za sat i 35 minuta (135 evra). Postoji i opcija iz Pireja brodom kompanije Blue Star Ferries za 43 evra, ali put u tom slučaju traje 12 sati.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.