Foto: Shutterstock/Drozdin Vladimir
Foto: Shutterstock/Drozdin Vladimir

Snimali seks scene na Akropolju, Grci preduzeli mere: "Sramotan napad na sveto mesto"

Podeli

Kratki film "Xepartenon" koji traje 36 minuta sniman je u decembru prošle godine, a u njemu je između ostalog prikazan seksualni odnos između dvojice muškaraca u Erehtejonu, malom hramu na Akropolju dok su oko njih turisti. Tvorci filma su ovo nazvali "političkim činom", a incident je izazvao veliku pažnju javnosti i primorao gradske vlasti da preduzmu odgovarajuće mere.

"Bio je to razvratan, užasno razvratan čin", rekao je glavni čuvar na Akropolju Joanis Mavrikopulos i dodao: "To predstavlja najsramniju uvredu ovog svetog mesta."

Zbog ovog nemilog događaja, hram star 2.500 godina dobiće novi, visokotehnološki bezbednosni sistem od preko 150 kamera za praćenje područja u realnom vremenu, rekla je ministarka kulture Lina Mendoni.

Kamere će biti praćene iz kontrolne sobe 24 sata, tako da će posebno obučeno osoblje obezbeđenja moći da pazi na eventualne incidente.

Podsetimo, scena seksa je snimljena u decembru i izazvala je ogorčenje u Grčkoj kada je izašla na videlo nakon što je objavljena na internetu. Ministarstvo kulture je odmah reagovalo i pokrenulo istragu.

Kako mediji pišu, na snimku se mogu videli ostali učesnici filma kako prave krug oko protagonista, pretvarajući se da fotografišu lepote Akropolja, a oko njih se mogu videti posetioci kako šetaju i obilaze ovu znamenitost.

Filmski stvaraoci – koji su odlučili da ostanu anonimni – opisali su sebe kao LGBT+ aktiviste i rekli da su izabrali Partenon zbog njegovog "simbol nacionalizma i nosioca hetero poruka", piše Dejli Mejl.

Iz Ministarstva kulture su naveli da je film snimljen bez njihove saglasnosti ili dozvole.

"Arheološko nalazište Akropolja nije pogodno za bilo kakvu vrstu aktivizma ili druge aktivnosti koje bi izazvale uvredu i ispoljile nepoštovanje spomenika", navodi se u saopštenju Ministarstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 3930 idi na stranu