Foto: Shutterstock/Karolina Ksiazek
Foto: Shutterstock/Karolina Ksiazek

Žele da "prevaspitaju" turiste: "Ne mogu ni da hodaju"; Lokalci poručuju: Dosta nam je svega

Podeli

Besni zbog porasta trenda "pijanog turizma", vlasnici i zaposleni grupe restorana na popularnom ostrvu Majorka uveli su novi kodeks oblačenja, kojim se zabranjuje nošenje određenih odevnih komada koji su prema njihovom mišljenju povezani sa tipom turista koji dolazi zbog razuzdanog provoda i uživanja u alkoholu. Da li je u pitanju diskriminacija?

Jedanaest lokala u letovalištu Plaja de Palma osmislilo je nova pravila odevanja. Tačnije rečeno, zabranili su nošenje određenih odevnih komada poput majica sa obeležjima fudbalskih klubova, ženskih top majica, ali i kupaće kostime i modne dodatke kupljene kod uličnih prodavaca, poput šešira koji svetle u mraku i zlatnih lančića, kao i odeća za logotipom kompanije koja promoviše alkohol, piše Independent.

Kako kažu vlasnici lokalnih preduzeća, ideja je da se iskorene pijani posetioci.

Huanmi Ferer iz Palm biča rekao je španskom listu Diario de Majorka da je sitacuija mnogo gora nego 2017, 2018. i 2019. godine i da se i policija trudi da kontroliše situaciju, ali da nije mogla da zaustavi velike grupe turista koji samo žele da se opijaju na javnim mestima, pa čak i na plažama.

Ibica bez žurki i opijanja: Stroga ograničenja za turiste, kazne i do 6.000 evra

Meštani kažu da im je dosta pijanih posetilaca koji malo doprinose privredi, a menadžer Palm biča, Pedro Marin, rekao je da ova vrsta turista rezerviše ponude "last minute", ostaje tri do četiri noći i potroši 30 do 40 evra dnevno, uglavnom na alkohol koji piju na ulici.

"Stignu u hotele rano ujutru i ne mogu ni da hodaju, potpuno su pijani, saputnici ih čak ostavljaju da leže na trotoaru", rekao je on.

Ferer je dodao da oni ne žele da "zabrane", već da "preoblikuju" turiste. Svaki restoran koji se prijavio za novi kodeks oblačenja ima QR na prednjoj strani koji se može skenirati da bi se saznala pravila.

Podsetimo, Balearska ostrva se poslednjih godina trude da promene imidž mesta za zabavu i pijanke, da suzbiju loše ponašanje i privuku drugu vrstu turista.

Lokalna vlada je 2020. objavila da zauzima stav protiv "prekomerne konzumacije alkohola u određenim mestima na Balearskim ostrvima".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 4991 idi na stranu