Foto: Shutterstock/Matt Grimaldi
Foto: Shutterstock/Matt Grimaldi

Ukidaju se testovi za putnike; "Sada smo u boljoj poziciji"

Podeli

Kanadski ministar zdravlja Žan-Iv Duklo objavio je da Kanada više neće zahtevati od potpuno vakcinisanih putnika da pokažu negativan test pre polaska na put kako bi ušli u zemlju. Ova odluka stupa na snagu 1. aprila.

Turistima više neće biti potrebna buster doza vakcine protiv koronavirusa kako bi se smatrali potpuno vakcinisanim.

Ovakva odluka dolazi nakon smirivanja pandemije u ovoj zemlji.

"Danas smo u mnogo boljoj poziciji nego 2020. godine“, rekao je Duklo. Potom je dodao: "Visoke stope vakcinacije i snažno poštovanje mera javnog zdravlja gurnuli su nas kroz vrhunac talasa omikron soja."

Podsetimo, Kanada je zatvorila granice u martu 2020. godine za "nebitna putovanja". Nakon više od godinu dana mere su počele da se ublažavaju, a kanadska granica se otvorila za vakcinisane putnike koji su morali prilikom ulaska u zemlju da pokažu i dokaz o negativnom PCR testu. U februaru su počeli da priznaju i brzi antigenski test.

Ne teče samo med i mleko: 10 stvari koje u Kanadi nisu dobre

Putnici koji su primili dve doze Fajzerove ili Modernine vakcine ili jednu dozu vakcine kompanije Džonson i Džonson najmanje 14 dana pre dolaska u Kanada smatraju se potpuno vakcinisanim.

Putnicima koji nisu potpuno vakcinisani dozvoljen je ulazak samo pod određenim okolnostima i moraće da se testiraju na koronavirus pre i posle dolaska, kao i da budu 14 dana u karantinu.

Vakcinisani putnici treba da urade test nakon dolaska samo ako su odabrani kroz kanadski program za nasumično testiranje. Neće morati da budu u karantinu dok čekaju rezultate testa.

Svi putnici će i dalje morati da koriste aplikaciju ili veb-lokaciju ArriveCAN za ulazak, a maske su i dalje potrebne u avionima i vozovima za osobe od 6 i više godina

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 4035 idi na stranu