Foto: Shutterstock  / Andrey Burmakin
Foto: Shutterstock / Andrey Burmakin

Avio-kompanije i sertifikati EU u pokušaju pokretanja turizma

Podeli

Avio-kompanije bi mogle da kontrolišu nove kovid-sertifikata Evropske unije pre nego što dozvole putnicima da se ukrcaju na avionske letove tokom godišnjih odmora, izjavio je danas evropski komesar za pravosuđe Didije Rejnders, u terenutku dok evropski blok pokušava da ponovo pokrene turistički sektor.

"Ono što želimo jeste da damo građanima i državama članicama je alat koji pruža neophodno poverenje i samopouzdanje. Alat na koji nadležni organi mogu da se oslone gde god je to potrebno, kako bi se olakšalo slobodno kretanje", rekao je Rejnders, preneo je Rojters.

Avionska kompanija bi mogla da proveri valjanost sertifikata na jednostavan način tokom prijavljivanja za let, kazao je on u debati pred Odborom za slobode i pravosuđe Evropskog parlamenta.

"Duge razgovore na izlazu treba izbegavati", istakao je Rejnders.

Digitalni zeleni sertifikati, koji bi trebalo da postanu operativni u EU do početka leta, biće izdavani za sve vakcine protiv kovida 19, a moći će da ih poseduju i građani trećih zemlja, poručeno je danas iz Brisela.

Poruka Brisela: Put u zemlje EU uz bilo koju vakcinu

Evropski komesar za pravosuđe Didije Rejnders, u debati pred Odborom za slobode i pravosuđe Evropskog parlamenta, rekao je da je osnovni cilj digitalnih zelenih sertifikata da olakšaju slobodno kretanje u EU i pomognu građanima da vrate svoje pravo slobodnog putovanja na način koji je prilagođen zdravstvenoj situaciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2054 idi na stranu