Foto: aapsky/Shutterstock
Foto: aapsky/Shutterstock

Nova pravila ako u avion vodite ljubimca: Na šta treba da obratite pažnju

Podeli

Er Srbija (Air Serbia) je ažurirala pravila o prihvatu kućnih ljubimaca (Pet in cabin) na JU letovima, u skladu sa zahtevima EU regulative. Transport ljubimaca (PETC) moguć je samo za ljubimce minimalne starosti od 12 nedelja.

Prilikom rezervacije PETC, pored standardnih podataka koji se traže od putnika, potrebno je da im se skrene pažnja o sledećem:

1. putnik je dužan da pribavi svu neophodnu dokumentaciju za prevoz ljubimca za putovanje (uključujući i tranzit),

2. ljubimac mora biti minimalne starosti 12 nedelja da bi putovao,

3. ljubimac mora imati sve neophodne potvrde o vakcinaciji, uključujući i onu protiv besnila koja je obavezna za ulazak u zemlje EU, ali i US (u tom slučaju ljubimac ne može imati manje od 7 meseci da bi mogao da putuje),

4. za sve infomacije u vezi s dokumentacijom, dozvolama, vakcina i sl. putnik se mora obratiti konzularnim predstavništvima zemalja u koje putuje ili nadležnim službama datih zemalja (Npr. za unošenje ljubimaca u Srbiju, zaduženo je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Uprava za veterinu, za druge zemlje to možda mogu biti ista ministarstva ali je najbolje putnika uputiti na konzulate)

Foto: Monika Wisniewska/Shutterstock
Foto: Monika Wisniewska/Shutterstock

Odgovornost je putnika da se informiše i pribavi svu neophodnu dokumentaciju u cilju bezbednog transporta ljubimca. Er Srbija nije odgovorna u slučaju odbijanja ulaska ili tranzita zbog neposedovanja neophodne dokumentacije i potvrde o vakcinaciji, navodi Travelmagazine.

Prevoz kućnih ljubimaca u prtljažnom delu aviona (AVIH) nije dozvoljen.

Prevoz živih životinja u vidu kargo prevoza moguć je na pojedinim tipovima vazduhoplova u okviru Air Serbia flote, kao i do/od određenih destinacija u okviru mreže Er Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2059 idi na stranu