Izvor: B92, Prva TV

Grčki ministar turizma Haris Teoharis je u intervjuu za Televiziju Prva objasnio sve uslove za putovanje u Grčku.

Teoharis je za TV Prva nakon sastanka sa srpskom koleginicom Tatjanom Matić rekao da se nada da će ove godine u Grčkoj biti više posetilaca nego prošle godine.

"Pokušavamo da povratimo ono što smo izgubili, a šta smo imali 2019, te godine je više od milion turista došlo iz Srbije u Grčku i to je nešto sto želimo opet da postignemo što pre", pojasnio je Teoharis.

Granice otvorene i pre 14. maja uz pojačane mere

Prema njegovim rečima, Grcka će moći da prihvati posetioce od 14. maja pa nadalje.

"Posebno turiste iz Srbije, ali bismo želeli da počnemo možda i pre toga, uz možda pojačanije mere, ali bismo u toku aprila već mogli da otvorima naša vrata Srbiji", navodi on.

A ako vakcine nije odobrila EU?

Ministar je i pojasnio problem sa vakcinama, jer ima onih koji su vakcinisani onim vakcinama koje EU nije odobrila.

"Mi pratimo instrukcije Evropske unije kada su u pitanju vakcine koje ćemo mi koristiti, ali kada je u pitanju svrha putovanja odlučili smo da ćemo prihvatiti posetioce koji su vakcinisani vakcinama koje mi ne koristimo, Sinofarm i Sputnjik V, tako da će svi Srbi koji žele da dođu u Grčku moći to da urade. Naravno da ćemo dozvoliti ljudima koji nisu vakcinisani da dođu na druge načine, a to podrazumeva negativan PCT test", rekao je Teoharis.

Šta je potrebno za ulazak u Grčku?

"Putnici iz Srbije moraju biti vakcinisani, a mi ćemo prihvatati sve vakcine", rekao je on.

Druga mogućnost je da imate negativan PCR test. Treća opcija je antigenski test kojim možete pokazati da imate stvorena atitela, odnosno da ste preležali virus. U tom poslednjem slučaju postoji mogućnost da, ukoliko ste pozitivni, ostanete izolovani.

Ukoliko poštujete ove uslove, možete se slobodno kretati po Grčkoj, boraviti u hotelima, naravno uz obavezno poštovanje epidemioloških mera, odnosno držanje distance, nošenje maski, obavezna dezinfekcija, zapravo sve što važi za Grke važiće i za Srbe ukoliko dođu.

Srbe naravno najviše interesuje prelaz Evzoni, koji bi uskoro trebalo da bude otvoren.

"Prvo ćemo otvoriti dva ulaza prema Bugarskoj, Infeo Makasa i Promahonas, a onda ćemo od 14. maja otvoriti dva ulaza kod Severne Makedonije, tako da će svi prelazi biti dostupni srpskim turistima", napomenuo je on.

Kako je naveo ekskluzivno za Televiziju Prva, Grčka želi da bude sigurna da svaka osoba koja dođe u zemlju bude bezbedna.

"Želimo da vas tretiramo kao prodicu, vi ste za nas bratska nacija, povezani smo kulturološki i religijski, tako da ćemo vas tretirati kao porodicu i deo tog tretmana je da obezbedimo zdravlje, a tome nećemo praviti kompromis, ako druge zemlje odaberu da zatvore granice, to nije nešto što ćemo mi uraditi. Grčki hotelijeri i putne agencije su već počeli da dele vaučere za dodatne usluge da bi nadoknadili cenu testa", naveo je on.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.