Izvor: B92

Državljani Srbije, Crne Gore, tzv. Kosova i BiH od danas, u Severnu Makedoniju, mogu da uđu bez PCR testa na koronavirus.

Nova mera treba da počne da se primenjuje od danas, 12. oktobra.

Takvu odluku je vlada u Skoplju donela 6. oktobra, navodeći da po pricipu reciprociteta i makedonski građani u te četiri zemlje ulaze bez testa na kovid.

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev je, kada je objavio tu informaciju, apelovao da se putovanje svede na minimum i isključivo za neodložne potrebe i sa potpunom primenom svih mera lične zaštite od koronavirusa.

Preko granice bez PCR testa: Još jedna zemlja se otvara za građane Srbije

Obavezno posedovanje PCR testa za ulazak građana Srbije, Crne Gore, BiH i tzv. Kosova, vlada u Skoplju ponovo uvela 9. jula, nakon što je krajem juna bila otvorila granice za nesmetan ulazak bez potrebe za testom na kovid i odlaskom u izolaciju ili u karantin.

Međutim, kako javlja Beta, Vlada Severne Makedonije saopštila je sinoć da ulazak makedonskim građanima u Srbiju, Crnu Goru i BiH neće biti dozvoljen bez PCR testa ne starijeg od 48 sati, iako je od sutra trebalo da bude ukinut.

Kako se navodi, ta obaveza PCR testa ne starijeg od 48 sati od trenutka ulaska u tri zemlje je potrebna zbog pogoršanja situacije sa pandemijim kovida 19 i regionu i velikog broja novih pozitivnih slučajeva.

Iz Srbije bez testa i karantina u 20 zemalja: Evo koji su uslovi za ostale

Vlada u Skoplju i makedonske zdravstvene vlasti će, najavljeno je, narednih dana u skladu sa epidemiološkom situacijom revidirati odluku o ulasku državljana Srbije, Crne Gore i BiH u Severnu Makedoniju bez PCR testa.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.