Izvor: B92

Sedamdesetih godina prošlog veka na prostoru bivše Jugoslavije počeo je razvoj arhitekture, a dve zgrade su počele gradnju prema oblacima....

Iako već neko vreme Beograđanka nije najviša zgrada u Beogradu, mnogima ona prvo padne na pamet kada se spomenu beogradski oblakoderi. Ova zgrada, čija je gradnja trajala od 1969. do 1974. godine, visoka je 101 metar, a kada računamo i antenu, onda je Beograđanka udaljena od tla 117 metara.

Danas možda ne deluje moderno ili kao da predstavlja poseban značaj u arhitekturi, ali u vreme kada ju je poznati arhitekta Branko Pešić projektovao, Beograđanka je predstavljala "budućnost" grada.

Ono zbog čega su Beograđani zavoleli "svoj simbol" jeste i to što se iz Beograđanke emitovala emisija "Beograde, dobro jutro" koju je vodio Duško Radović. On je Beograd posmatrao iz drugog ugla, pa je svakog dana ukazivao građanima na lepotu prestonice koju oni možda nisu mogli da primete.

Dve godine nakon što je u centru Beograda nikao oblakoder, Zagreb je takođe počeo da se gradi u visinu. Ipak, Zagrepčanka je nekoliko metara niža od Beograđanke, njena visina iznosi 95, dok s radio-antenom dostiže 109 metara.

Zagrepčanku su projektovali Slavko Jelinek i Berislav Vinković, a ova zgrada u najvišem delu ima 26 spratova, dok u druga dva dela ima 21, odnosno 19 spratova, a površina iznosi 50.000 metara kvadratnih.

Beograđanka i Zagrepčanka su za ove prostore predstavljale pravi pomak u arhitekturi u vreme kada su građene, ali već neko vreme ne predstavljaju najviše zgrade u gradovima u kojima su. Tako je u Beogradu danas najviša zgrada Ušće (141 metar), potom Zapadna kapija Beograda, odnosno Geneksova kula (135 metara), a kao najviše građevine se izdvajaju pilon Mosta na Adi (200metara) i Avalski toranj (205 metara).

U Zagrebu je, osim Zagrepčanke, među najvišim građevinama i, trenutno najviša, Juro tauer, Zagrebačka katedrala i Cibonin toranj.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.