Izvor: B92

Na vekovima starom zidu od cigala stoji natpis “Turisti, vratite se kući”. Na drugom piše “Turisti, vi ste teroristi”.

Iako Španija predstavlja jedno od poslednjih mesta na kojima bi se očekivalo neprijateljstvo prema turistima, upravo to se događa u Palma de Majorci.

Mnoge Špance sve više počinju da obespokojavaju reke turista koji se svake godine sliju u gradske centre, ometajući život lokalnog stanovništva i ugrožavajući lokalne resurse, piše portal news.com.au.

Španija nikada nije bila popularnija – 2014. godine zemlju je posetilo 65 miliona turista, čineći je trećom najpopularnijom turističkom destinacijom na svetu, odmah iza Francuske (83,7 miliona) i SAD (74,8 miliona). Prošle godine bilo ih je 68 miliona.

A kako je leto sve bliže, anksioznost među stanovništvom sve više raste. Na prvom mestu je bojazan od terorističkih napada, na drugom činjenica da broj turista u pojedinim gradovima počinje da se približava broju stanovnika.

Barselona je nedavno ograničila broj turista koji mogu da posete čuvenu pijacu La Bokerija, svodeći turističke grupe na maksimum 15 članova u vreme ‘špica’. Građani su takođe glasno izrazili nezadovoljstvo zbog pijanih turista i onih koji ostavljaju nered za sobom.

U Palmi, u kojoj su se pojavili grafiti s početka teksta, građani sve više izbegavaju centar grada, koji svakog dana poseti oko 22.000 turista.

Borba za mesta za parkiranje na Balearskim ostrvima dovela je do predloga da se turistima zabrani vožnja njihovih automobila kroz grad, a mnogi stanovnici počeli su da napuštaju mesta u kojima žive.

“Žele da nas pretvore u jedan ogroman tematski park, koji će noću zatvarati vrata jer uskoro ovde više niko neće hteti da živi”, izjavio je Luis Klar iz Palme za Rojters.

“Resursi koje imamo su ograničeni, što znači da je logično da bi i broj ljudi koji dolaze trebalo da bude ograničen. Ako celu ekonomiju koncentrišemo na turizam, bićemo dovedeni u ćorsokak ako se situacija jednog dana promeni. Ovakav scenario nije održiv na duže staze”, dodao je radnik Gaspar Alomar.

Rezerve vode na Ibici, na kojoj vlada suša, prilično su ‘tanke’, a u ruralnoj Menorci navala turista mogla bi da ugrozi prirodne znamenitosti.

Predsednik Kanarskih ostrva planira da uvede ograničenje broja turista da se ova destinacija ne bi pretvorila u Magaluf – jedno od mesta u kojem je masovni turizam uzeo maha i gde se ponašanje turista (naročito iz Velike Britanije) sve više otrže kontroli.

Na Balearskim ostrvima najverovatnije će biti uvedena taksa, prema kojoj će turisti plaćati po dva dodatna evra za svaku provedenu noć.

Ipak, ove mere izazvale su negodovanje brojnih putničkih kompanija i zaposlenih u hotelskoj industriji, koji brinu da bi dodatni troškovi mogli da oteraju turiste.

Španija nije jedina zemlja koja trenutno muči muku s turistima – Italija je u februaru ove godine saopštila da će ograničiti broj posetilaca koji žele da posete Ćinkve Tere, kako bi zaštitila njihovu osetljivu prirodnu okolinu. Turisti će ubuduće morati da nabave posebnu karticu koja im omogućava pristup.

“Svakako ćemo biti kritikovani zbog ove odluke, ali to je jedini način da opstanemo”, izjavio je Vitorio Alesandro, predsednik Nacionalnog parka Ćinkve Tere, za list "Republika".

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.