Izvor: Novosti.rs/A. Krsmanoviæ

Autor: {"id":193260,"id_news":744631,"name":"","surname":"Novosti.rs\/A. Krsmanovi\u00e6"}

Godišnje odmore građani i dalje najčešće plaćaju u ratama. Aranžmane otplaćuju od šest do 12 meseci, ali često se late i čekova. Mali broj putovanja plaćen kešom.

Za razliku od ranijih godina kada su naši turisti letovanje plaćali najčešće u dva navrata - kada rezervišu i uoči puta, sada se putovanja plaćaju u ratama i do 60 meseci!

" Ispostavilo se da je polovina naših aranžmana plaćena čekovima, a ostalo, uglavnom, karticom", potvrđuje Branka Karadžić iz „Olimpik travela“.

"Čekovima su plaćali rani buking, dok su karticu koristili oni koji su uoči leta ili uoči puta odlučili gde će putovati. Za one koji su platili karticom ne znamo da li su, praktično, platili odjednom aranžman. Zanimljivo je da nismo imali nijedan slučaj kredita uzetog zbog letovanja".

U većini agencija su primetili da sada turisti neuporedivo češće plaćaju na rate, obično čekovima. Ujedno, radi se o najjeftinijim aranžmanima čija je otplata počela već u proleće, tokom Sajma turizma, pa su mnogi uspeli da usklade i brojne popuste i dugu otplatu. U mnogim agencijama su nudili letovanje na 12 rata, odnosno do Nove godine.

"Na taj način se, praktično, letovanje i ne oseti", kaže Saša Zarić iz „Pontea“.

"Ima onih koji odmah daju keš, ali uglavnom plaćaju na rate. Zanimljivo je da mogućnost plaćanja na rate koriste i oni koji putuju na vikend putovanja po evropskim metropolama".

Ipak, trećina aranžmana se i dalje plaća kešom. Kada se aranžman plati odjednom onda je i najjeftiniji, jer nema zateznih kamata, uračunavanja inflacije i slično. I dalje je najskuplje plaćati preko sindikata, ali je „administrativna zabrana“ postala sve ređi oblik plaćanja. Ipak, pogrešna je pretpostavka da je reč o skupim aranžmanima, pošto je za letovanje od 2.000 evra nemoguće ispisati čekove.

Foto: Image courtesy of foto76 / FreeDigitalPhotos.net

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.