Izvor: B92

Istorijat jedne od najstarijih manufaktura porcelana u Evropi, može se videti u novoosnovanom muzeju, koji se nalazi u renoviranom dvorcu Augarten u Beču.

Muzej se sastoji iz dve tematske oblasti: u gornjem delu su predstavljeni detalji o postanku i o proizvodnji porcelana a u parteru istorijat porcelana u 20. i 21. veku. Na oko 350 kvadratnih metara izloženo je oko 120 eksponata a posebno impozantna je pećnica, koja je do 1955. godine bila u upotrebi.

Muzej ilustruje istorijat bečkog porcelana na osnovu reprezentativnih primera iz njegovih različitih umetničkih faza. Mogu se videti i istorijsko, delom veoma šareno ukrašeno posuđe, biste i kajzerice od porcelana.

U muzeju su takođe izložena dela poznatih umetnika, kao na primer, serija konjskih figura Španske škole jahanja Albina Debriha i Karin Jarl-Zakelarios, među kojima je i čuveni Lipicaner.

Bečka manufaktura porcelana Augarten osnovana je 1923. godine i nadovezala se na carsku manufakturu.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.