Vodič kroz Kopenhagen

Danska low cost kompanija „Kimber er" (Cimber Air) od 29. marta uvodi direktan let iz Beograda za Kopenhagen, a cena povratne karte iznosi oko 190 evra. Ako tome dodate još 100 evra, dobićete nezaboravan vikend u jednom od najčistijih gradova na planeti.

Izvor: B92

Utorak, 30.12.2008.

14:00

Default images

- Godine 2008. lifestyle magazin „Monocle” Kopenhagen je proglasio najprijatnijim mestom za život na planeti (the most livable city in the world).

- Najjeftinije spavanje u hostelima je oko 14 evra po osobi, a dvokrevetna soba u lancu udobnih hotela „Keb in” košta 90 evra.

- Više od trećine populacije koristi bicikl kao prevozno sredstvo; Danci svakoga dana pređu preko milion kilometara dnevno na dva točka.

-------------------------------------------------

Kulturan, veseo, kosmopolitski, i kompaktan, glavni grad Danske - Kopenhagen jedna je od najatraktivnijih destinacija Severne Evrope, piše Lonely Planet

Kopenhagen je grad star 1 000 godina, sa kaldrmisanim trgovima i železnim ogradama, u kojem je nastala najstarija monarhija na svetu.

Kopenhagen pazi na svoju tradiciju, dok je istovremeno prestonica najsavremenijeg dizajna, i prepun fanki prodavnica.

U upadljivo modernim građevinama od stakla i granita, smešteni su svetski poznati muzeji umetnosti i istorije, kao što su Nationalmuseet (Nacionalni muzej), i Statens Museum for Kunst (Nacionalna galerija). Za oba muzeja ulaz je besplatan.

Kada zadovoljite glad za kulturom, prepustite se ogromnom izboru kafea, restorana, i klubova u koje se lokalci povlače na dnevnu dozu 'hygge', neprevodive 'opuštenosti' koju Danci tako dobro praktikuju.

Sveće se pale i danju i noću, i zimi i leti, i nikada nećete biti previše daleko od pucketanja vatre i čaše vina.

I taman kad pomislite da ste otkrili Kopenhagen, shvatićete da samo nekoliko minuta od centra postoje prijatna jezera, peščane morske plaže, i šumoviti parkovi.

ISTORIJA

Više od hiljadu godina, Kopenhagen je bio ribarsko naselje, smešteno na obali koju danas zovemo Øresund, što je uski moreuz između Danske i Švedske.

Vendski (slovenski) pirati koji su pljačkali i napadali obalu tokom 12. veka, naveli su lokalce, predvođene biskupom Absalonom, da na ostrvcu Slotsholmen unutar luke podignu utvrđenje, gde se danas nalazi danski parlament, na ostrvu. Ostaci tog utvrđenja još uvek se mogu videti u muzeju u podrumu.

Grad København (købe znači kupovati, a havn je luka) postepeno se proširio severno od Slotsholmena, tamo gde se danas nalaze restorani Gammel Stranda, i to zahvaljujući novcu koji je dolazio od haringa iz ulova lokalnih ribara. Ali, tek u 15. veku prestonice je premeštena iz Roskildea u Kopenhagen, koji je tada preuzeo primat.
Photo: Scythian
Kristijan IV, veliki renesansni kralj Danske (vladao 1588-1648), transformisao je Kopenhagen u impresivnu prestonicu. Odatle je kontrolisao veliki deo Skandinavije, a tokom njegove vladavine podignute su ambicione građevine, među kojima su Rosenborg Slot i Rundetårn. Kristijan IV je na kraju ipak bacio zemlju na kolena, zvog prevelikog trošenja i loše spoljne politike.

ORIJENTACIJA

Bilo da u Kopenhagen stižete sa aerodroma, odakle do centra grada treba samo 15 minuta metroom, ili iz bilo kog drugog pravca u Evropi ili Skandinaviji, najveće su šanse da prva građevina koju vidite bude Centralna železnička stanica (Hovedbanegård).

Odmah preko puta ulice, istočno od glavnog ulaza na stanicu, nalazi se danska turistička atrakcija broj jedan, zabavni park Tivoli. Iza njega je Trg Gradske skupštine (Rådhuspladsen), odakle glavna trgovačka ulica, Strøget (u stvari nekoliko povezanih ulica i trgova), vodi do drugog glavnog gradskog trga, Kongens Nytorv. Odatle kej Nyhavn, koji je uvek pun ljudi, sa svojim nebrojenim kafeima, pabovima, i restoranima, vodi do luke.

ATRAKCIJE

Odvojite najmanje tri dana da obiđete najbolje muzeje i mesta koja treba videti. Kopenhagen ima odlične muzeje umetnosti, skulpture, i istorije, kao i bezbroj specijalizovanih, intrigantnih, ili u najmanju ruku neobičnih muzeja koji pokrivaju sve teme, od erotike do porcelana, a verovatno ćete uspeti da nađete i neki erotski porcelan. Za detalje o radnom vremenu, adresama, i cenama uzmite negde u gradu besplatan primerak nedeljnog vodiča Copenhagen This Week.

Tivoli

Istorijski zabavni park Kopenhagena, pod nazivom Tivoli (www.tivoli.dk; odrasli/deca Dkr 75/35) je danska turistička atrakcija broj jedan maltene od dana kada je otvoren pre više od 160 godina.

Na prvi pogled, posetioci koji su više navikli Diznilend, pitaće se oko čega se diže tolika prašina, ali Tivoli ima jedinstvenu atmosferu, i niko ne može poreći njegov šarm, naročito kad padne mrak kada njegovo predivno osvetljenje dođe do izražaja.

Tivoli ima neki nevin, staromodan šarm. Nižu se leje cveća, kiosci sa hranom, rolerkosteri, i razni scenski nastupi. Najnoviji rolerkoster je Himmelskibe, koji je visok 80m. Od adrenaliskih vožnji, preporučuju se Demon i Golden Tower.

Ovde naročito vredi doći nedeljom na koncerte (uključeni u cenu ulaznice) na kojima sviraju u glavnom danski bendovi, ali dolaze i zvezde kao što su Jamie Cullum ili Sting. Vatromet je svake subote u 23.45

Nationalmuseet

Za brzopoteznu turu kroz istoriju Danske nema ničeg boljeg od nacionalnog muzeja Nationalmuseet (Ny Vestergade 10; ulaz besplatan) gde se mogu naći najbolji danski artefakti od paleolitskog perioda do 19. veka.
Photo: Plenz
Naravno, zvezde programa su Vikinzi, notorni, ali u suštini veoma sofisticirani skandinavski pljačkaši. Ne treba propustiti posmrtne ostatke u hrastovim kovčezima iz Bronzanog doba, i razlitčite primerke muzičkih horni koje su korišćene tokom ceremonija i za komunikaciju, drevne nadgrobne ploče, zlatne kočije, srebrni kazan Gunderstrup, i vikinško oružje.

Ali nisu samo vikinzi izloženi; postoje odlične kolekcije koje pokrivaju i period Srednjeg veka i Renesanse, egipatske i klasične antikvitete, kao specijalne izložbe koje se često smenjuju. Postoji čak i mali Dečji muzej.

Rosenborg slot

Ovaj dvorac iz 17. veka (www.rosenborgslot.dk; odrasli/deca Dkr 66/gratis), koji je sagradio Kristijan IV u holandskom renesansnom stilu, nalazi se u parku Kongens Have (Kraljev park; ulaz gratis).

U dvorcu se mogu videti mermerne i oslikane tavanice, pozlaćena ogledala, holandske tapiserije, srebrne lavove, zlatno i emajlirano posuđe.

Kraljevska riznica je smeštena u podrumu dvorca, gde se nalaze i dragulji danske krune.

Statens Museum for Kunst

Danska nacionalna galerija (www.smk.dk; Sølvgade 48-50, ulaz gratis) u staroj zgradi ima impresivnu kolekciju radova danskih umetnika, naročito onih iz 'Zlatnog doba' (19. vek), kao što su Hammershøj i Eckersburg. U novom delu muzeja, koji čini moderni produžetak stare zgrade, smešteni su radovi savremenijih umetnika kao što su Pikaso i Munk. Zatupljeni su i neki mlađi danski umetnici kao Per Kirkeby, Søremn Jensen, Michael Ancher, Richard Mortensen, i CW Eckersberg.

Ny Carlsberg Glyptotek

Ovaj izvanredan muzej (www.glyptoteket.dk; Dantes Plads 7, HC Andersens Blvd; odrasli/deca Dkr 50/gratis) smešten je grandioznoj građevini u blizini parka Tivoli, a nedavno je detaljno restauriran.

Impresivnu kolekciju čine etrurske umetnine, slike francuskih i danskih slikara iz 18. i 19. veka (Gogen je naročito zastupljen), kao i skulpture koje pokrivaju period od pet milenijuma (uključujući preko 30 dela Rodena). U sredini zgrade nalazi se divna tropska tropska staklena bašta sa kafeom.

Danish Design Center

Danski hram dizajna (www.ddc.dk; HC Andersens Blvd 27; odrasli/deca Dkr 40/gratis; ulaz gratis za sve, sredom posle 17h) u podrumu ima izuzetno dobru stalnu postavu lokalnog dizajna kroz decenije, kao postavke koje se menjaju, u prizemlju.

Slotsholmen

Ostrvo odvojeno od centra grada uskim kanalom sa tri strane u lukom sa druge strane. Tu se nalazi Palata Christiansborg, gde je smešten danski parlament.

Na ostrvu postoji mnogo zanimljivosti, među kojima su pozorišni muzej, muzej u kojem su izložene kraljevske kočije, kao i veličanstveni Tøjhusmuseet (muzej oružja), ali najgrandioznije od svega je Slots-og Ejendomysstyrelsen (Kraljevska odaja za prijem; www.ses.dk; odrasli/deca Dkr 60/25), ornamentisana dvorana u kojoj kraljica zabavlja državne poglavare.
Photo: Mahlum
Ruševine Absalanove tvrđave (odrasli/deca Dkr30/15) su iskopine temelja originalne tvrđave Biskupa Absalona iz 1167.

Rundetårn

Okrugla kula (Kobmagergade 52; www.rundetaarn.dk; odrasli/deca Dkr25/5) predstavlja dobro mesto za posmatranje pejzaža starog grada. Sagradio ga je Christian IV godine 1642. kao astronomsku opservatoriju. Na pola puta do 209 metara visokog spiralnog hodnika nalazi se dvorana za izložbe.

Latinski kvart

Poznat i kao Pisserenden, istorijski univerzitetski kvart s mrežom uskih ulica i kuća sa poludrvenom konstrukcijom. Nalazi se severno od pešačke zone Strøget.

Popnite se stepenicama Univerzitetske biblioteke da biste videli trag britanskog bombardovanja Kopenhagena iz 1807 - topovsko đule u pet delova i objekat koji je pogodilo, knjiga Defencor Pacis (Branitelj mira).

Preko puta univerziteta je Von Frue Kirke, neoklasična katedrala, sagrađena 1829. ali na temeljima crkve koja je postojala ranije. Unutra su impozantne neoklasične statue Hrista i 12 apostola, najpoznatija dela skulptora 'Zlatnog perioda', Bertela Thorvaldsena. Nekoliko blokova zgrada istočno od katedrale je simpatičan skver Graabrødre Torv, na kojem ima nekoliko ne previše skupih restorana sa baštama. Na severnoj strani Latinskog kvarta je Kultorvet, živahan trg gde ćete po sunčanom vremenu sigurno naići na neku ad hoc uličnu zabavu, bašte pivnica, i tezge sa cvećem.

Parkovi

Nekoliko parkova duž Øster Voldgade predstavlja pribežište od od gradskog saobraćaja. Kongens Have, veliki javni park iza dvorca Rosenborg Slot, popularno je mesto za sunčanje.

Christianshavn

Većina posetilaca dolazi do istorijskog kvarta ispresecanog kanalima, koji se nalazi istočno od centra grada, pre svega da bi videli alternativnu komunu Freetown of Christiania (Slobodni grad Kristijanija), ali možete se dobro provesti i šetnjom pored kanala, gde ima sijaset prijatnih kafea.

Da biste do tamo stigli, pređite peške most od severoistočne strane Slotsholmena, ili možete uzeti Metro od Kongens Nytorv ili Nørreport direktno do Christianshavntorv.

VOR FRELSERS KIRKE

Blizu Kristijanije je crkva iz 17. veka Vor Frelsers Kirke (www.vorfrelserskirke.dk, Sankt Annæ Gade 29; ulaz besplatan; kula odrasli/deca Dkr20/10) koja ima impresivan barokni oltar. Za panoramski pogled na grad i preko puta na Švedsku, popnite se uz 400 stepenika na vrh 95 metara visoku kulu. Poslednjih 160 stepenika su spektakularni i pazite da vam se na zavrti u glavi jer idu sa spoljne strane vrha kule sve do vrha.
Photo: Slystoneisback
Pivara Carlsberg

Pivara Carslberg je nedavno renovirana, i t use detaljno možete upoznati sa istorijom danskog piva. Proizvode možete i degustirati.

Kraljevska palata

Mesto gde kraljevska porodica živi od 1794, palata Amalienborg (odrasli/deca Dkr50/30) sastoji se od četiri skromna zdanja koja okružuju centralni trg, i koju čuvaju stražari čija je ceremonijalna smena svakog dana u podne. Možete videti unutrašnjost severozapadnog zdanja, i radnu sobu tri kralja.

Dalje od vode, duž Frederiksgade, nalazi se raskošna crkva Frederikskirken (www.marmorkirken.dk; ulaz gratis; sa vodičem odrasli/deca Dkr25/10). U narodu je poznata kao Mrmorkirken (Mermerna crkva), a pogled sa kupole je spektakularan.

Ako se vratite nazad na Amalienborg Plads, pa krenite pola kilometra severno uz Amaliegade, naići ćete na Churchill parken, u kojem je smešten Frihedsmuseet (ulaz gratis), sa pokretnim relikvijama iz istorije danskog Pokreta otpora protiv nacističke okupacije.

Oko 150m severno od Frihedsmuseet, proći ćete spektakularnu Gefionspringvandet (Fontanu Gefion), sa statuom boginje Gefion koja ore ostrvo Zeland, dok su u jaram umesto volova upregnuti njeni sinovi. Oko 400m severno obalom doći ćete do statue nepravedno proslavljene Male sirene (Den Lille Havtrue), usamljene skulpture koja je u suštini jedno od najmanje zanimljivih atrakcija u Kopenhagenu.

Kopenhagenška Opera (ulaz Dkr100) na ostrvu Holmen preko puta Amalienborga preko puta luke je svakako vredna obilaska, čak iako ne uspete da dođete do karte (često su rasprodate mesecima unapred). Za moderni kontroverzni dizajn zaslužan je čuven danski arhitekta Hennign Larsen.

SMEŠTAJ

Ponuda jeftinog smeštaja u Kopenhagenu je danas značajno bolja nego što je bila pre desetak, pa čak i pre pet godina. Grad danas može da se pohvali sa nekoliko modernih, vrlo kvalitetnih hostela na centralnim lokacijama, kao i sa novim i dobrim jeftinim hotelima. Ipak, mogućnosti za kampovanje su i dalje ograničene, i to ne samo vremenskim prilikama.

Kvart sa najvećom koncentracijom hotela nalazi se oko Centralne stanice, i oko Istedgade. Tu ćete naći brojne simpatične hotele za poslovne ljude, kao i lance hotela srednje kategorije.

U Turist ofisu možete rezervisati sobe u privatnom smeštaju (Dkr300/450 za jednokrevetnu/dvokrevetnu sobu; turist ofis naplaćuje Dkr100 za rezervaciju smeštaja ukoliko to učinite u samoj kancelariji, prilikom dolaska u Kopenhagen, a rezervacija preko telefona ili interneta su besplatne). Pored toga, u turist ofisu možete rezervisati nepopunjene sobe u hotelima, i to po diskontnoj ceni.

Za privatne pansione po čitavoj Danskoj, posetite sajt www.bedandbreakfast.dk.

Prevod: Uroš Veličković

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: