Dolazi do revolucije u avio-prevozu: Biće vam potrebno samo dva sata

Let između Velike Britanije i Australije traje više od 20 sati, međutim, po nekim planovima, moguće je veliko skraćenje.

Izvor: pun kufer

Petak, 26.05.2023.

08:09

Dolazi do revolucije u avio-prevozu: Biće vam potrebno samo dva sata
Foto: Jag_cz/Shutterstock

Čini se da će predugačka putovanja postati prošlost, što je još uvek za nas nezamislivo. Verovali ili ne, plan je da let između Velike Britanije i Australije traje samo dva sata, prenosi portal Tajm aut.

Trenutni let je oko 24 sata, uz stajanje na pola puta, a ako se ispuni drugi plan, do 2025. trebalo bi da se smanji na 20 sati, pod uslovom da se ukine stajanje.

Ipak, za desetak godina bi i to moglo da postane prošlost, s obzirom na to da se planiraju suborbitalni letovi koji će zasigurno dovesti do velike revolucije u prevozu. Letovi bi ulazili u svemir neko vreme pre nego što bi se spustili natrag u Zemljinu orbitu – skraćujući pritom dobrih 20 sati letenja. Sve ovo je još uvek na nivou istraživanja, a naučnici se bave i time kako bi putnici podnosili ovakav način putovanja.

Za sada se došlo do zaključka kako bi većina putnika dobro podnela uslove, osim nekih koji bi imali fiziološke reakcije, međutim, smatra se da je sve bolje od provedenog jednog celog dana u avionu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: