Promena pravila za putovanje u zemlje EU: Vize za Šengen zonu će se drugačije izdavati

EU želi da olakša i ubrza proces izdavanja viza kao i da ojača sigurnost područja Šengena.

Izvor: Euroactiv

Četvrtak, 30.03.2023.

12:42

Promena pravila za putovanje u zemlje EU: Vize za Šengen zonu će se drugačije izdavati
Foto: shutterstock / Africa Studio

Evropska unija namerava da digitalizuje proceduru izdavanja viza za ulazak na područje Šengena, saopštava Veće EU.

Predlog digitalizacije izdavanja viza prihvatili su predstavnici članica Unije, a cilj mere je da se ubrza izdavanje viza i ceo proces učini sigurnijim, navodi Euroaktiv.

Platforma za podnošenje zahteva

Shodno tome, predlaže se pokretanje platforme za izdavanje viza za ulazak u prostor Šengena, u kojem su 23 članice Unije, uključujući i Hrvatsku, kao i članice EFTA, Švajcarska, Lihtenštajn, Norveška i Island.

Članice EU koje nisu u Šengenu, Rumunija, Bugarska i Kipar, viznu politiku ionako usklađuju s onom u šengenskom prostoru, budući da im je krajnji cilj ulazak u Šengen.

Izvan Šengena je i Irska, ali ona je s Ujedinjenim Kraljevstvom članica Common Travel Area (CTA), područja slobodnog putovanja u Britaniji. Uz to, Irskoj je vizna politika u najvećoj meri usklađena s onom u Šengenu.

Odlazak u ambasade i konzulate samo u izričitim slučajevima

Usklađeno sa novim predlogom, državljani trećih zemalja kojima je potrebna viza za ulazak na područje Šengena, zahtev za vizom podnosili bi online putem.

Zahtev bi se podnosio putem posebne stranice za izdavanje šengenskih viza, a potom prosleđivao nadležnim telima članice Šengena koju podnosilac zahteva namerava da poseti.

Pritom bi, ako putnik namerava da poseti više zemalja, određivao koja je zemlja nadležna za izdavanje vize, zavisno o dužini boravka u svakoj od zemalja.

Putem internet stranice za izdavanje šengenske vize, podnosilac zahteva priložiće i svu potrebnu dokumentaciju i platiti potrebne naknade. Moći će da se informiše i o statusu svog zahteva.

Odlazak u ambasade i konzulate biće neophodan samo za one koji prvi put traže šengensku vizu, kao i za one čiji biometrijski podaci više nisu adekvatni. Takođe, po vizu će osobno u amabasade ili konzulate morati i oni s novim putnim dokumentima, objašnjavaju u Veću.

Barkod umesto papira

Nova šengenska viza izdavaće se u digitalnom obliku s barkodom. To će, napominju u Veću, smanjiti opasnost od krađe papirnatih viza.

"Digitalna šengenska viza olakšaće legitimnim putnicima podnošenje zahteva, dok će istovremeno pomoći da šengensko područje postane sigurnije. Mrežne aplikacije smanjiće broj putovanja u konzulat za putnike i olakšati proces za nacionalne uprave. U isto vreme, digitalna viza će stati na put riziku od krivotvorenja i krađe nalepnice vize", poručila je švedska ministarka za migracije Maria Malmer Stenergard.

U Briselu objašnjavaju kako im nove tehnologije omogućavaju brže i sigurnije izdavanje viza.

Podsećaju da je Evropska komisija još prošle godine preporučila izdavanje e-viza. Konačnu odluku o tome daje Evropski parlament.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: