Evropski grad za koji gotovo niko nije čuo, ali od njega možemo mnogo da naučimo

Nijmegen je u početku bio industrijski grad, ali je svoje sivilo zamenio zelenilom, a svake godine grad napravi nešto novo kako bi opravdao zelenu reputaciju.

Izvor: pun kufer

Ponedeljak, 27.03.2023.

10:09

Evropski grad za koji gotovo niko nije čuo, ali od njega možemo mnogo da naučimo
Foto: Shutterstock / Eric Valenne geostory

Želite li putovati na mesta u Evropi gde je vazduh čist, ima dovoljno zelenila, a ekološki standard je visok, kao putokaz vam može poslužiti nagrada za najzeleniji grad. To je priznanje Evropska unija prvi put dodelila pre više od 20 godina Stokholmu, a jedan od gradova koji se našao na vrhu zelene liste je i Nijmegen, luka na reci Val, u istočnoj Holandiji, na deset kilometara od nemačke granice. Nijmegen je u početku bio industrijski grad, ali je svoje sivilo zamenio zelenilom, a svake godine grad napravi nešto novo kako bi opravdao zelenu reputaciju.

Deo energije koju grad troši dobija se zahvaljujući vetru, a veliki deo građana je svoje automobile zamenio biciklom, barem kada putuju na posao. Na raspolaganju im je čak 60 kilometara vrhunskih biciklističkih staza i puteva. Umesto metalnih ili kamenih ograda, sade se dižu žive ograde. Stanovnici marljivo recikliraju, a godinu za godinom smanjuju količinu otpada.
Foto: Shutterstock / R. de Bruijn_Photography
Sudeći prema statistici, svaki stanovnik Nijmegena raspolaže s 92 kvadratna metra zelene površine. Istorijsko središte grada je rezervisano za pešake, a autobusi voze na ekološko gorivo. Osim toga, razvijaju se i programi koji podstiču deljenje automobila. Nijmegen čini i neke od najhrabrijih koraka u Evropi kad je reč o ekologiji.

Pre nekoliko godina zatvorili su elektranu na ugalj i pretvorili je u solarni park u kojem se nalazi 9000 solarnih ploča i dve vetroturbine koje napajaju gotovo 400 domova u gradu.

Ipak, malo je ljudi izvan Holandije uopšte čulo za čist, napredan i dinamičan Nijmegen, a ispod radara je i turistima, bez obzira na lepu reku Val, koja razdvaja grad na dva dela, srdačne ljude i zelenilo. Odlučite li ga posetiti, svakako isprobajte i neki od restorana u kojima ćete naći veganske specijalitete. Naročito je hvaljen De Nieuwe Winkel, vegetarijanski fini restoran s dve klasične Mišlenove zvezdice (i jednom zelenom), gde šef Emil van der Stak sa svojim timom stvara gastronomsku čaroliju bez mesa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: