Država koja je zabranila bacanje hrane

Novim zakonom izrađenim u aprilu mesecu, španska vlada podstiče nošenje ostataka hrane kući iz restorana, prodavnica i ugostiteljskih objekata. Pored toga, promoviše i podstiče pravljenje džemova i sličnih proizvoda kako bi se smanjile količine zaliha hrane kojoj uskoro ističe rok trajanja. Sve to ima za cilj smanjenje količine hrane koja se baca svake godine.

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.01.2023.

08:44

Država koja je zabranila bacanje hrane
Foto: Profimedia

Španci od ove godine se bore strogo zakonom protiv bacanja hrane. Prema predlogu vlade, od supermarketa, prodavnica i restorana će tražiti da snize cene proizvoda kojim će uskoro isteći rok trajanja. Pored toga, oni će biti u obavezi da doniraju one proizvode koji se neće iskoristiti, navodi Euronews.

Pored njih, istu obavezu imaju i školski restorani, radničke i bolničke menze, ukoliko se hrana ne upotrebi na bilo koji način, kao zimnica ili kao proizvodi poput džemova i slično. Krajnje rešenje je njeno pretvaranje u stočnu hranu.

Barovi i restorani u Španiji će biti primorani da svojim gostima besplatno ponude "vreće za pse" kako bi mogli poneti kući nepojedenu hranu što je u skladu sa novim zakonom o bacanju hrane.

Zakon, za koji se očekuje da će stupiti na snagu od 1. januara sledeće godine, tražiće od kompanija da već sada naprave planove za smanjenje gubitka i bacanja hrane. Za kompanije koje se ne budu pridržavale ovog zakona predviđene su stroge novčane kazne koje se kreću i do nekoliko desteina hiljada evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: