Nemačka odlučila: Kovid-pasoš preko aplikacije

Nemačka vlada odlučila je da američkom koncernu IBM da posao izrade elektronskog pasoša o vakcinaciji u toj zemlji, saznaje "biznis insajder" (Business Insider).

Izvor: B92

Utorak, 09.03.2021.

12:00

Nemačka odlučila: Kovid-pasoš preko aplikacije
Foto: Viacheslav Lopatin / Shutterstock

List, pozivajući se na krugove iz vlade Nemačke, navodi da je IBM pobedio nemački Telekom, koji je prošle godine zajedno sa SAP razvio aplikaciju "Corona Warn".

Ministarstvo zdravlja zatražilo je ponude od više kompanija, a prema poverljivim podacima, vakcinisani će dobiti digitalni pasoš preko centara za vakcinaciju, lekarskih ordinacija, putem sertifikata o vakcinaciji.

Sertifikat o vakcinaciji će najpre vakcinisanom biti uručen na papiru (2D kod) ili direktno preko jedne aplikacije na pametni telefon.

Preko aplikacije, koju sada treba da razvije IBM, restorani, prodavnice, centri za vežbanje, hoteli i sve druge ustanove mogu da regulišu pristup time što mogu proveriti da li je lice vakcinisano.

IBM-u je ovaj posao veoma unosan, jer, kako piše list, prema dokumentaciji Ministarstva, po sertifikatu će dobijati 50 evrocenti.

To bi, ako se uzme u obzir predviđena stopa vakcinacije od 80 odsto, godišnje bilo oko 65 miliona ljudi, to jest 32,5 miliona evra.

Prema planu, nakon zvanične objave odluke vlade, digitalni pasoš bi trebalo da bude izrađen u roku od osam nedelja, što će omogućiti da od juna vakcinisani dobiju taj elektronski dokument.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: