Korona promenila rang listu najskupljih gradova na svetu: Pogledajte top-10 listu

Cirih i Pariz potisnuli su sa vodećih pozicija Singapur i Osaku na novoj rang listi najskupljih gradova na svetu, pridruživši se Hongkongu sa kojim dele prvo mesto.

Izvor: B92

Nedelja, 29.11.2020.

09:00

Korona promenila rang listu najskupljih gradova na svetu: Pogledajte top-10 listu
Foto: Depositphotos / zhuzhu

Najnovije istraživanje britanskog Ekonomist Intelidžent Junita ( EIU ) o indeksu troškova života pokazuje da je pandemija koronavirusa uticala na cene robe i usluga u više od 130 gradova do septembra 2020, prenosi CNBC.

Prema izveštaju, skok Ciriha i Pariza na prvo mesto duguje se jačanju švajcarskog franka i evra.

"Pandemija kovid 19 prouzrokovala je slabljenje američkog dolara, dok su zapadnoevropske i severnoazijske valute ojačale prema njemu, što je za posledicu imalo rast cena robe i usluga", kaže Upasana Dut, šefica ovog istraživanja u EIU .

Troškovi života u Njujorku se koriste kao osnovni parametar za izračunavanje ovog indeksa.

"Azijski gradovi su tradicionalno dominirali u rangiranju proteklih godina", navela je Dut.

U Singapuru, koji je sada na četvrtom mestu, zabeležen je pad cena usled egzodusa stranih radnika, navodi se u izveštaju.
Foto: Depositphotos/ sborisov
"Budući da se populacija ovog grada-države smanjila prvi put od 2003. godine, opala je potražnja i nastupila deflacija. Sličan trend zabeležila je Osaka, gde potrošačke cene stagniraju, a japanska vlada subvencioniše cene poput javnog prevoza", napominje se u izveštaju. Osaka deli peto mesto sa Tel Avivom među 10 najskuplji gradova sveta.

Slede Ženeva i Njujork, a Kopenhagen i Los Anđeles zaokružuju listu vodeće svetske desetorke po visini troškova života.

Cene većine proizvoda i usluga uglavnom su ostale nepromenjene tokom ove godine, ali su neke kategorije bile pogođene Kovid krizom, dodaje se u izveštaju EIU .

Gde je tu Srbija? Deset najboljih država za život u 2020. godini

Najveći skok na listi zabeležio je Teheran koji se sa 106. pozicije popeo na 79. čime se pozicionirao ispred Moskve (106), ali i Delhija (121). Najrobi je, poređenja radi na 77. mestu, dok je London 20., a Sidnej 15.

Ovo je rang lista 10 najskupljih gradova: Pariz, Hong Kong, Cirih, Singapur, Osaka, Tel Aviv, Ženeva, Njujork, Kopenhagen i Los Anđeles.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

10 h

Podeli: